Radiohead - Paranoid Android

Radiohead - Paranoid Android

Er dette den beste låten fra de siste 15 årene?

Musikkmagasinet NME har kåret det de mener er de 150 beste låtene siden 1996.

Skrevet av:
Publisert 15:05 16 oktober, 2011

I forbindelse med at nettsiden til det britiske musikkmagasinet The New Musical Express (NME) feirer 15 år, har de laget en listen over det de mener er de 150 beste låtene fra de siste 15 årene.

Den beste låten er i følge NME Radiohead – ”Paranoid Android” (1997), med Arcade Fire – ”Rebellion (Lies)” (2005) og Outkast – ”Hey Ya!” (2003) på de neste plassene.

Listen er ellers tungt britpop- og indierock-inspirert, noe som ikke er spesielt overraskende med tanke på hva magasinet skriver mest om.

1. Radiohead – Paranoid Android (1997)

Dette er den beste låten siden oppstarten av NME.com, i følge NME selv. Låten er hentet fra Radioheads tredje album, OK Computer, og klarte 3. plass på den britiske singellisten. Den seks minutter lange låten består av fire hoveddeler, og sammenlignes derav ofte med The Beatles – ”Happiness Is a Warm Gun” og Queen – ”Bohemian Rhapsody”. Tittelen til låten er hentet fra den fiktive karakteren «Marvin the Paranoid Android», fra The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy-serien. Videoen til låten er regissert av svenske Magnus Carlsson, og ble hyppig spilt på MTV selv om den måtte sensureres.

2. Arcade Fire – Rebellion (Lies) (2005)

«Rebellion (Lies)» var fjerde singel ut fra Arcade Fires debutalbum Funeral. Låten greide bare 19. plass på den britiske singellisten i 2005, men er fortsatt den høyeste listeplasseringen Arcade Fire har der. Sophie Ellis-Bextor har nylig covret låten på veldedighetsalbumet Songs to Save a Life.

3. Outkast – Hey Ya! (2003)

I 2003 danset vi alle til den bisarre linjen «shake it like a polaroid picture», fra Outkast’ dobbelalbum Speakerboxxx/The Love Below. Videoen til låten er en etterligning av The Beatles sin legendariske opptreden på Ed Sullivan Show fra 1964, hvor Andre 3000 spiller åtte versjoner av seg selv.

4. The Strokes – Last Nite (2001)

“Last Nite” var andre singel ut fra The Strokes’ debutalbum Is This It. The Strokes ville egentlig ikke ha noen video til denne låten, men lot seg overtale til en livevideo. En av de mest kjente partiene i denne videoen er hvor mikrofonstativet til trommeslager Fab Moretti faller over trommene. Videoen, og spesielt da denne hendelen er blitt parodiert av Sum 41 i deres video til ”Still Waiting”.

5. The Killers – Mr. Brightside (2004)

Tenk at denne låten var den aller første låten The Killers skrev sammen, på bandets første bandøvelse i 2001. Lite visste de vel om at i april 2010 skulle låten være den låten som var blitt ”scrobblet” flest ganger på Last.fm, med over 7,66 millioner avspillinger. I 2010 ble riffet i låten kåret til det 9. beste riffet på 2000-tallet, av magasinet Total Guitar.

6. The White Stripes – Fell in Love with a Girl (2002)

Denne låten på 1:50 er hentet fra The White Stripes tredje album, White Blood Cells. Videoen til låten vant tre MTV Video Music Awards i 2002, men måtte se seg slått i kategorien «Video of the Year», av Eminem sin ”Without Me”.

7. Hot Chip – Over and Over (2006)

Denne låten ble kåret til årets singel av NME i 2006, og er fortsatt begeistret over denne «insanely catchy kitchen-sink club stomper»-låten, som magasinet beskrev den så fint.

8. Amy Winehouse – Rehab (2006)

Teksten til denne låten er ikke overraskende en sann historie fra Amy Winehouse’ liv, og regnes i dag som hennes signaturlåt. Mer overraskende er det at låten ikke toppet den amerikanske eller den britiske singellisten, noe den gjorde på den norske og den ungarske singellisten.

9. The Verve – Bitter Sweet Symphony (1997)

Denne låten fra 1997-albumet Urban Hymns er basert på Andrew Loog Oldhams adopsjon av Rolling Stones-låten ”The Last Time” fra 1965. Det har gjentatte ganger vært plagiat- og sampling-saker omkring denne låten, men skal i dag være kreditert Mick Jagger og Keith Richards.

10. The Libertines – Time for Heroes (2003)

Denne låten er basert på Pete Dohertys egne opplevelser under 1. mai-opprøret i London i 2001, og er en av de mest populære låtene til The Libertines. Selv på Babyshambles-konserter blir Doherty kommandert av publikum om å spille ”Time for Heroes” hver gang.

11. Arctic Monkeys – I Bet You Look Good on the Dance Floor (2005)

Dette var den første singelen til Arctic Monkeys etter at de ble signert på Domino Records, hentet fra deres debutalbum Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not. Videoen er inspirert av The Strokes sin video til «Last Nite», og linjen «your name isn’t Rio, but I don’t care for sand» er en referanse til Duran Duran-låten “Rio”.

12. MGMT – Time to Pretend (2008)

Denne låten var opprinnelig med på MGMTs Time to Pretend EP fra 2005, men ble spilt inn på nytt i forbindelse med duoens debutalbum Oracular Spectacular. Videoen til låten har klare referanser til filmen The Holy Mountain og boken Lord of the Flies. Det finnes også en 3D-versjon av musikkvideoen.

13. Jay-Z & Alicia Keys – Empire State of Mind (2009)

Det morsomste med denne låten er vel at Katy Perry tror at hennes ”California Gurls” med Snoop Dogg er en slags vestkystversjon av låten. ”Empire State of Mind” var tredje singel fra Jay-Zs album The Blueprint 3. Låten er også med på Alicia Keys album, The Element of Freedom, i en alternativ nedtonet pianoversjon.

14. Foals – Spanish Sahara (2010)

Mange fikk seg nok et lite sjokk da dette ble første låt ut fra Foals andre album, Total Life Forever. Låten har ingen ting med den spanske Sahara-ørkenen å gjøre, og videoen er spilt inn i Nord-Skottland.

15. M.I.A. – Paper Planes (2008)

M.I.A. kan takke blant annet The Clash og deres låt ”Straight to Hell” for samplingen til denne låten. «Paper Planes» ble en megahit i 2008, og er hentet fra M.I.As andre album Kala.

16. Beyonce – Crazy in Love (2003)

Debutsingelen til Beyonce sammen med senere ektemann Jay-Z, toppet det meste av lister dette året, hentet fra Beyonces debutalbum Dangerously in Love. Blåser-hooket på låten er hentet fra en gruppe som heter The Chi-Lites, og låten deres ”Are You My Woman (Tell Me So)” fra 1970.

17. Missy Elliott – Get Ur Freak on (2001)

Denne punjabi-inspirerte låten som inneholder det indiske strengeinstrumentet tumbi, er hentet fra Missy Elliotts tredje album, Miss E… So Addictive. I begynnelsen av sangen kan man høre en japaner si «kore kara minna de mechakucha odotte, sawagou, sawagou», som blir noe sånt som ”alle sammen bare dans helt vilt nå, la oss lage litt leven, la oss lage litt leven” på norsk.

18. Queens Of the Stone Age – No One Knows (2002)

Denne låten ble en stor hit i 2002, hentet fra QOTSAs tredje album, Songs for the Deaf. Gitarriffet på denne låten er opprinnelig hentet fra Josh Hommes sideprosjekt, The Desert Sessions, og låten ”Cold Sore Superstars”.

19. Justice Vs. Simian – We Are Your Friends (2006)

”We Are Your Friends” het opprinnelig ”Never Be Alone”, og var en remix Justice gjorde av Manchester-bandet Simian i forbindelse med en remix-konkurranse på en fransk radiokanal i 2003. Dette medførte at Justice ble signert på Ed Banger, som ga ut låten året etter. Men det var ikke før i 2006 at låten virkelig fikk kommersiell oppmerksomhet, da under navnet ”We Are Your Friends”.

20. Bloc Party – Banquet (2005)

I 2005 slo post-punkbandet Bloc Party igjennom med albumet Silent Alarm, hvor ”Banquet” er hentet fra. Album nummer fire er snart på vei, men om det blir med eller uten vokalist Kele Okereke gjenstår å se.

Plass 21 – 150 på NMEs kåring over de 150 beste låtene de siste 15 årene finner du her

Hva mener du er de beste låtene fra de siste 15 årene? Er du enig med NME?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Er dette den beste låten fra de siste 15 årene?"
 

36 kommentarer på “Er dette den beste låten fra de siste 15 årene?”

 1. Hans Paulsen sier:

  Bare Winehouse,Beyonce,Outcast or Verve klarte seg i min strenge utsiling.Jeg synes en sang må være vakker eller fengende.Justice vs Simian hadde en veldig cool video!

 2. Hans Paulsen sier:

  Bare Winehouse,Beyonce,Outcast or Verve klarte seg i min strenge utsiling.Jeg synes en sang må være vakker eller fengende.Justice vs Simian hadde en veldig cool video!

 3. «De beste (KJENTE!) låtene fra de siste 20 årene.»*

 4. «De beste (KJENTE!) låtene fra de siste 20 årene.»*

 5. Anonym sier:

  «Er dette den beste låten fra de siste 15 årene?»

  Pretty much yeah…

 6. Anonym sier:

  «Er dette den beste låten fra de siste 15 årene?»

  Pretty much yeah…

 7. Anonym sier:

  «Er dette den beste låten fra de siste 15 årene?»

  Pretty much yeah…

 8. Anonym sier:

  «Er dette den beste låten fra de siste 15 årene?»

  Pretty much yeah…

 9. 1. The Killers – Mr. Brightside 

  En sang jeg aldri går lei av. 

 10. Ziltoidia sier:

  Wow… 5 kvinnelige sangere, hvor bare én av dem var i topp 10. Så sjenerøst.
  Ikke særlig variert sjangermessig heller.

  • Martin Lange sier:

   Kjønnskvotering funker dårlig når man skal bestemme hvem som er best i noe. 
   Eksempel: Noen gutter og jenter løper om kapp. Topp 4 ser sånn ut: 1. Mann, 2. Mann, 3. Mann, 4. Kvinne. Er det urettferdig at det bare er en kvinne i topp-4? Eller kan det ha noe med at kvinnene ikke løp raskt nok til å komme i topp 4 å gjøre? 

   • Ziltoidia sier:

    Jeg sa ikke noe om at man burde kjønnskvotere her.

    Når man står mellom forklaringene «kvinner holdes systematisk utenfor» og «kvinner er rett og slett dårligere enn menn», kan jo tendensen til å gå for den siste forklaringen fungere som støtte for den første.

    God natt :)

  • Anonym sier:

   Nå jeg ser innlegg som dette så skjønner jeg susanne sundfør

  • Anonym sier:

   Ser ikke en eneste innvandrer på lista heller. Ingen fra urbefolkningen. Ingen analfabeter fra Afrika.

   … og NME er jo faktisk den hvite rockens blekke, og da får man sånne lister. Jeg mener – finnes det noe blendahvitere enne White Stripes? Enig i at det sjangermessig er ganske smalt, men det er jo OGSÅ greia med NME.

   • Regine Chassagne (Arcade Fire) er andregenerasjons innvandrer fra Haiti, Kele Okereke (Bloc Party) er andregenerasjons innvandrer fra Nigeria og M.I.A. er andregenerasjons innvandrer fra, Sri Lanka, og er delvist oppvokst der. Det fins sikkert flere eksempler på lista også, bare disse jeg kom på ved første overblikk.

    Og White Stripes? Jack White er kanskje vår tids fremste ambassadør for svart blues, og i likhet med Elvis tar han enhver anledning til å hylle sine svarte helter, eksempelvis Son House, Robert Johnson, Blind Willie McTell og Leadbelly. Det fins mange artister på denne lista som er mer blendahvite enn The White Stripes, det er ikke alltid fargen utenpå det kommer an på.

   • Regine Chassagne (Arcade Fire) er andregenerasjons innvandrer fra Haiti, Kele Okereke (Bloc Party) er andregenerasjons innvandrer fra Nigeria og M.I.A. er andregenerasjons innvandrer fra, Sri Lanka, og er delvist oppvokst der. Det fins sikkert flere eksempler på lista også, bare disse jeg kom på ved første overblikk.

    Og White Stripes? Jack White er kanskje vår tids fremste ambassadør for svart blues, og i likhet med Elvis tar han enhver anledning til å hylle sine svarte helter, eksempelvis Son House, Robert Johnson, Blind Willie McTell og Leadbelly. Det fins mange artister på denne lista som er mer blendahvite enn The White Stripes, det er ikke alltid fargen utenpå det kommer an på.

 11. Anonym sier:

  Savner Train – Drops of Jupiter på lista!

 12. Edward Richmont Hansen sier:

  Nei selvfølgelig er ikke dette de BESTE låtene fra de siste 15 åra…det ville i så fall vært skammelig.

 13. Skal dette liksom være en spøk? Hva er det som er bra med disse låtene? De er jo  helt like «Same shit, new wrapping». 

 14. Jeg er ikke sint, bare veldig, veldig skuffet!

 15. Jeg er ikke sint, bare veldig, veldig skuffet!

 16. s.kaavik sier:

  Når jeg finner «Lose Yourself» helt nede på 57. plass, og «99 problems» på en 24 plass, tar jeg ikke dette som en god liste.

 17. System of a down – Chop Suey! er den beste sangen fra de siste 15 årene.
  Fra denne lista føler jeg bare Queens Of Stoneage og Radiohead fortjener og være der.

 18. System of a down – Chop Suey! er den beste sangen fra de siste 15 årene.
  Fra denne lista føler jeg bare Queens Of Stoneage og Radiohead fortjener og være der.

 19. System of a down – Chop Suey! er den beste sangen fra de siste 15 årene.
  Fra denne lista føler jeg bare Queens Of Stoneage og Radiohead fortjener og være der.

 20. THE VERVE – Bittersweet Symphony! Uten tvil! Låta er enda fantastisk å høre på!:D

 21. THE VERVE – Bittersweet Symphony! Uten tvil! Låta er enda fantastisk å høre på!:D

 22. Anonym sier:

  en liste uten RHCP er like mye verdt som 300 lappen!

 23. Anonym sier:

  en liste uten RHCP er like mye verdt som 300 lappen!

 24. Anonym sier:

  Kor blei noen av de beste artistene Eminem og det er mange andre

 25. Kari Dahn sier:

  NRK og Lydverket, ILU, men hva i søren tenkte dere da dere «embeddet» 20 videoer i innlegget? Lite vennlig mot folk med trege – nei, faktisk normalt raske PCer!

 26. Hipster- og guilty pleasure-sanger er vel litt overrespresenterte, kanskje?

 27. Her var det jo flere møkkalåter enn gode låter. NME er mer trangsynt enn Joseph Göbbels.

Legg igjen en kommentar