En del av coveret til albumet Parallel Word av Far East Family Band.

En del av coveret til albumet Parallel Word av Far East Family Band.

En psyk, psyk verden

Hva betyr egentlig world psych? Bli med vår rockarkeolog Thomas Felberg på en syrete skattejakt i fjerne verdensstrøk.

Skrevet av:
Publisert 14:59 30 september, 2011

World og psych er to ord som oftere og oftere dukker opp sammen på Internett og i musikkmagasiner. Men hva er egentlig world psych? Er det en ny sjanger? Hva er egentlig greia med psykedelisk rockinfluert musikk fra hele verden?

Tyrkiske Erkin Koray, her på coveret av magasinet Hey, har vært en av de sterkeste eksponentene for World psych-musikken. Foto: Promo.

Tyrkiske Erkin Koray, her på coveret av magasinet Hey, har vært en av de sterkeste eksponentene for world psych-musikken. Foto: Promo.

World psych er ingen egen sjanger, mer en samleparaply for musikk og musikere fra hvor som helst i verden som lot seg inspirere av den musikalske kulturrevolusjonen i USA og England på 50- og 60–tallet. Kriteriet er at de blander tradisjonell og populær musikk fra hjemlandet med amerikansk og engelsk 50- og 60-tallsmusikk, samt andre vestlige sjangre som rock, pop, blues, jazz, soul og funk.

Man kan si at world psych er alle anglofile mennesker fra hele verden som lot seg inspirere av amerikanske og britiske artister som blant annet Little Richard, Elvis Presley, Ray Charles, The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix og mange flere.

Tidsmessig strekker world psych-benevnelsen seg fra midten av 50-tallet, da verden oppdaget Elvis Presley, frem til midten av 80-tallet, med særlig vekt på årene 1966-1980, som var gullårene når det gjaldt innflytelse fra USA og England - fanebærere av den kulturelle revolusjon utover i hele verden. Det er mange avvarter, variasjoner og lokale tilbøyligheter. Noen synger på originalspråket sitt, andre på rustent og gebrokkent engelsk.

Felles for de alle er at det er en smittende og fri tilnærming til musikk. Det er utrolig hva man kan finne av musikalsk gull om man tar seg bryet og tar en tur ut i verden. Reiselysten og opplevelsene kan man gjøre i sitt eget hode mens man sjonglerer mellom musikalske opplevelser fra for eksempel tyrkiske Erkin Koray, blandet med Speed, Glue & Shinki fra Japan, og Som Imaginario fra Brasil. Det finnes ingen grenser – det er en hel verden der ute.

De siste ti årene er det kommet ut en drøss med samlinger og utgivelser av gamle, glemte og obskure plater fra hele verden, noe som gjør at man for første gang kan sitte her i Norge og få en oversikt over hva som egentlig var følgende av 50- og 60-tallets omveltninger. Platemerker som britiske Finders Keepers og tyske Normal Records og mange mange flere, har spesialisert seg på å finne gammelt gull fra hele verden og gi det ut på nytt.

Her kommer en slags introduksjon til de forskjellige delene av world psych-betegnelsen, og noen av hovedlandene som hadde flere gode eksponenter for vestlig-inspirert musikk i sitt eget hjemland.

Bare minner på at listen er høyst subjektiv og basert på egne reiser og opplevelser i musikkens verden. Andre reisende kan muligens ha hatt en annen opplevelse av det hele. Det er bare å begynne å grave hvis man føler kallet.

God musikalsk oppdagelsesferd!

Tyrkia

Tyrkia har mye mer å by på enn bare iskender kebab og badestrender. Tyrkia har et yrende musikkliv, noe som også har gjort sitt utslag i rockmiljøet i Tyrkia. På slutten av 60-tallet og gjennom 70-tallet var Tyrkia eksponenter for noe av den mest originale og heftige rockemusikken som er laget. Artister som Erkin Koray, Baris Manco, Selda Bagcan, Mogollar og Edip Bakayram med flere gjorde sine egne versjoner av rock-revolusjonen. De blandet inn tradisjonell tyrkisk folkemusikk, den tyrkiske popmusikken Arabesque fra 50- og 60-tallet, med elementer av rock, blues, psykedelia, funk, r&b, jazz, prog og pop. De sang stort sett på tyrkisk, og var en del av et meget radikalt miljø som kom ut av Istanbul på 60- og 70-tallet.

Erkin Koray - Elektronik Türküler

Erkin Koray – Elektronik Türküler

Erkin Koray, kjent som Tyrkias Jimi Hendrix, var en av de første offentlige frika rockerene i Tyrkia. Han ble trakassert på gata for sitt lange hår, og en gang også knivstukket for sitt utseende, sitt ideologiske ståsted, og sin bråkete gitarmusikk. Dette stoppet ikke Erkin Koray, som var ute og proklamerte sin rett til å frike ut med musikk så fort han kom seg ut av sykehuset. Erkin Koray ga ut mange klassiske singler og flere gode LPer. Hans debutalbum Erkin Koray fra 1971 inneholder mange av de første singlene hans, men høydepunktet albummessig er Elektronik Türküler fra 1973. Det er et progressivt og veldig rocka album med komplekse arrangementer, utført av et toppklasseband med Erkin Korays slepne stemme og utagerende gitar på toppen. Elektronik Türküler betyr noe sånt som «elektriske sanger”.

En annen viktig artist i den alternative politiske og musikalske sida i Tyrkia var folk- og protestsangeren Selda Bagcan. Hun ble forfulgt av myndighetene i Tyrkia for sine frittalende meninger, og måtte flere ganger flykte til utlandet for å ikke bli arrestert.

Selda Bagcan - Selda

Selda Bagcan – Selda

Selda har en intens og meget tilstedeværende stemme som med vestlige øyne kanskje kan sees på som en slags tyrkisk Joan Baez, bare at Selda musikalsk er mye heftigere og ikke redd for å blande mye rart i sin potente musikkgryte. Selv om man ikke skjønner hva Selda synger, så føles det alltid viktig, og man tar seg selv i å lytte til både melodi og ord som hun fordrer din oppmerksomhet. Høydepunktet i albumform er nok plata Selda fra 1976, backet av kremen av tyrkias rock- og sessionelite, med medlemmer fra Mogollar, Üc El-Hürel og Edip Bakayrams band. På Selda får du tyrkiske folketoner, tyrkisk protestsang, rock- og funkgrooves fra en annen dimensjon, mengder med psykedelisk stemning gjort på Istanbul-måten og komplekse arrangementer som minner om hva britiske progrockband holdt på med. Dette gjennomsyrer platen uten at det forstyrrer helheten og de flotte låtene. Isteden blir summen av alt dette en unik lytteropplevelse du ikke har hørt før. Finders Keepers fra England ga platen ut på nytt for 5-6 år siden, og den skulle være rimelig grei å få tak på. Anbefales!

Üc El-Hür: Hürel Arsivi

Üc El-Hür: Hürel Arsivi

Det er flere vi kunne nevnt når det gjelder tyrkisk world psych. Jeg må kort også nevne Baris Manco, som var en av de største og mest populære artistene i Tyrkia på 70-tallet. Han hadde et karakteristisk utseende og en sterk utstråling, og ga ut flere gode singler og album. Hans singlehit i Tyrkia ”Lambaya Puf De”, er en av hans mest kjente låter, og et herlig lite stykke tyrkisk pop- og rock-psykedelia på sitt beste.

På tampen her må også en til med, nemlig Üc El-Hür, eller 3 El-Hür som de også er kjent som. De var en klassisk powertrio som rocket hardt på både en klassisk 70-talls vestlig rockemåte, samtidig som det var på en umisgjenkjennelig tyrkisk måte. De bestod av tre brødre Feridon, Onur og Haldun Hürel, og kom fra Istanbul. De startet å spille sammen så tidlig som i 1966, og ga ut sitt første album som Üc El-Hürel i 1972. Deres plate El Hursivi fra 1976 er vel verdt en lytt. Den ble gitt ut på nytt på CD gjennom World Psychedelia Records i 2006.

Her følger en subjektiv liste over hvilke tyrkiske album du kan starte med i din musikalske jakt:

1: Erkin Koray: Erkin Koray
Label: Istanbul. År: 1973
Gitt ut på CD av World Psychedelia Records i 2006 med bonuskutt

2: Erkin Koray: Elektronik Türküler
Label: Dogan. År: 1974
Gitt ut på CD av World Psychedelia Records i 2006

3: Selda Bağcan – Selda
Label: Turkuola. År: 1976
Gitt ut på CD av Finders Keepers i 2006

4: Baris Manco: Dünden Bugüne
Label: Sayan. År: 1972
Gitt ut på CD av Guerssen Records i 2009. I tillegg finner du Baris Manco sin ”Lambaya Puf De” på world psych-samlingen Prog Is Not A Four Letter Word

5: Edip Bakayram: Edip Bakayram – A Collection Of 70s Songs
Shadoks Music/Normal Records 2007

6: Mogollar: Mogollar 1968-1974
World Psychedelia 2004

7: Üc El-Hür: Hürel Arsivi (1976)
World Psychedelia 2003

8: Peace, love & poetry vol. 3 – Asian Psychedelic Music
Normal Records 2000

9: Peace, love & poetry vol. 9 – Turkish Psychedelic Music
Normal Records 2005

Tyskland

Krautrock-scenen er vel en av de scenene som har blitt omtalt mest utfyllende. Det er svimlende mengder med Krautrock gjenutgitt de siste 20 årene. Jeg skal ikke føye så mye til her, men krautrock er og blir en fascinerende del av tysk og europeisk musikkhistorie.

Deutsche Elektronische Musik – Experimental German Rock And Electronic Musik 1972-1983

Deutsche Elektronische Musik – Experimental German Rock And Electronic Musik 1972-1983

I fjor kom Soul Jazz Records ut med en fin introduksjon til den litt mer funk- og groovebaserte delen av krautrock-scenen, Deutsche Elektronische Musik, som er et fint innlegg i den pågående krautrock-debatten. En annen mer obskur krautrock-sampler er Unknown Deutschland – the krautrock archive vol. 1, med Køln-baserte band hvor mange av låtene kun har vært tilgjengelig på private platepressinger, og i meget begrenset opplag.

Her er det noe virkelig ”der ute”-kraut, med ganske ukjente krautband som Cozmic Corridors, The Astral Army og Temple.

1: Deutsche Elektronische Musik – Experimental German Rock And Electronic Musik 1972-1983
Soul Jazz Records 2010

2: Unknown Deutschland – The Krautrock Archive Vol. 1 – Cologne Scene 1972-1974
Virgin Records 1996

3: Cloud Cuckooland – 20 Garish Quills Plucked From The Plumage Of Krautrock’s Lesser Spotted Flock
Finder’s Keepers 2010

”Så spis kålen din gutt…”

I tillegg er Julian Copes fantastiske bok fra 1996, Krautrocksampler, en meget bra følgesvenn for enhver krautrock-arkeolog. Den er dessverre for lengst utgått og må kjøpes dyrt på nettet.

Det er et univers av andre krautrocksamlinger, re-utgivelser og dyre vinyl-førsteutgaver på eBay. Dykk inn!

Sider: 1 2 3 4

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "En psyk, psyk verden"
 

10 kommentarer på “En psyk, psyk verden”

  1. Har ingen gitt deg ros enda? 
    Koste meg med denne. Noe hadde jeg oversikt over, masse hadde jeg aldri vært borti. 
    Fin jobb, og nyttig, oversiktlig hinting! 

  2. Aksel Anker Henriksen sier:

    Jeg kommer gjerne med ros. Dette var strålende.

    Det aller meste var nytt for meg.
    Strengt tatt er det kun Brasil jeg har sånn noenlunde kontroll på av det du har presentert her, så det vil ta en stund å sjekke alt.

    Jeg startet ganske tilfeldig med Frankrike, og har blitt møtt med kun gledelige overraskelser hittil.

  3. Anonym sier:

    «Tyrkisk syrerock? Sluttet å høre på det når det ble for mainstream. Nå hører jeg kun på mongolsk post-psykedelisk jodlerock fra syttitallet.»

  4. Anonym sier:

    Anbefaler på det sterkeste å lese Dag Erik Asbjørnsens: «Cosmic Dreams at Play : A Guide to German Progressive and Electronic Rock»

  5. Anonym sier:

    Super artikkel!

  6. Anonym sier:

    Yamasuki ( eller da under navnet «The Yamasuk’s») hadde jo en stor internasjonal hit i 1971 med «Yamasuki». Singelen ble utgitt i England og ble spilt mye på Radio Lux og BBC.

  7. Anonym sier:

    Jeg har 13 av disse skivene på vinyl. Hvem slår den? Thomas Felberg har ikke lov til å delta i konkurransen.

Legg igjen en kommentar