En del av coveret til albumet Parallel Word av Far East Family Band.

En del av coveret til albumet Parallel Word av Far East Family Band.

En psyk, psyk verden

Hva betyr egentlig world psych? Bli med vår rockarkeolog Thomas Felberg på en syrete skattejakt i fjerne verdensstrøk.

Skrevet av:
Publisert 14:59 30 september, 2011

Frankrike

Jean Pierre Massiera - Midnight Massiera – 18 Sacred Psychedelic Suppositories From

Jean Pierre Massiera – Midnight Massiera – 18 Sacred Psychedelic Suppositories From

Frankrike har en egen og selvfølgelig franskspråklig pop- og psykedelia-kultur fra 60-tallet, fra Serge Gainsbourg, Brigitte Bardot og den såkalte ”yeh yeh”-popscenen til fransk techno. Franskmennene har alltid hatt sin egen greie på gang. Og heldigvis for det, mye bra musikk av det ymse slaget som har kommet nettopp fra Frankrike.

En merkelig, mystisk fransk fyr er en mann med navn Jean Pierre Massiera. Han gikk sine ungdomsår og tidlig voksne liv i alternative kretser i Nice og Quebec, før han bosatte seg i Antibes i Sør-Frankrike og begynte å spy ut musikk under mange aliaser og i mange sjangre. Historien til Jean-Pierre Massiera er mangesidig og rik. Han gikk fra progrockhelt til discokonge og in-demand discoprodusent. Han har stått bak bandkonstellasjoner som Visitors, Les Maledictus Sound, Basile, Jésus, Human Egg, Herman’s Rockets, The Piranha Sounds, Atlantide og mange flere.

For å lete vei i denne massive og forvirrede musikkatalogen har igjen Finders Keepers gitt ut en finfin samler med eksempler på alle sider av Jean Pierre Massiera, som heter Midnight Massiera (2008).

Gilbert Deflez - Je Suis Vivant, Mais J´Aipeur

Gilbert Deflez – Je Suis Vivant, Mais J´Aipeur

En annen surrealistisk og fantasifull utgivelse fra Finders Keepers er den franske radioverten, science fiction-forfatteren og tegneserieskaperen Gilbert Deflez’ hørespill ”Je suis vivant, mais j´aipeur”, en forrykende sci-fi-historie på fransk, med et tungt, suggerende, eksperimentelt og funky soundtrack som fargelegger under. Platen kom opprinnelig i 1974 i et begrenset opplag, med en tegneserie som fulgte med. En helt klart bra opplevelse dette her, og Gilbert Deflez’ Sci-fi Concept Album er blitt omtalt som ”metronomic prog and space age kosmische sensibilities”. Trenger jeg å si mer?!

Arrangøren til Serge Gainsbourg på tidlig 70-tallet, Jean Claude Vannier, fortjener også en liten omtale her. Jean Claude Vannier sto bak de skrudde arrangementene på blant annet Serge Gainsbourg-klassikeren Melody Nelson fra 1971, og året etter ga Jean Claude Vannier ut sitt første soloalbum, L´Enfant Assasin Des Mouches. Dette er en absolutt klassiker i skrudde strykearrangementer og progressive musikktak for både rockeband og orkester. Her har igjen Finders Keepers gjort glimrende arkeologarbeid og gravd frem et vaskeekte progressivt world psych-mesterverk. Anbefales på det varmeste!

Jean Claude Vannier – L’Enfant Assassin Des Mouches

Jean Claude Vannier – L’Enfant Assassin Des Mouches

Vi rekker en far-out fransk konseptplate til fra 1971. Det japansklydende Yamasuki var opprinnelig et fransk/japansk koreografiprosjekt for å bygge bro mellom fransk og japansk kultur gjennom feit og funky musikk. De to franskmennene, Daniel Vangarde og Jean Kluger, lærte seg til og med japansk når de tok oppdraget. Platen som heter Le Monde Fabuleux Des Yamasuki er lagt opp som flere forskjellige danser, og hver sang blir åpnet med et brøl fra en judomester med svart belte. En utrolig plate som må høres for å tros. Frankrike danset the Yamasuki i 1971, og du kan gjøre det i 2011 takket være Finders Keepers som gjenutga denne platen i 2005.

Her er en liste over noen kule franske plater:

1: V/A: Singing Paris – The French Pop Compilation 1954-1975
Wagram Music 2005

2: Jean Pierre Massiera: Midnight Massiera – 18 Sacred Psychedelic Suppositories From
The Laboratory Of Mad Scientist And Scalpel Pop Mutilator
Finders Keepers 2008

3: Gilbert Deflez: Je Suis Vivant, Mais J´Aipeur – (1974)
Finders Keepers 2010

4: Jean Claude Vannier – L’Enfant Assassin Des Mouches (1971)
Finders Keepers 2005

5: Yamasuki: Le Monde Fabuleux Des – (1971)
Finders Keepers 2005

Wales

Welsh rare beat vol. 1 – 25 Lesser Spotted Welsh Obscurities From The Original Sain Back Catalogue

Welsh rare beat vol. 1 – 25 Lesser Spotted Welsh Obscurities From The Original Sain Back Catalogue

De britiske øyer er representert med progressiv folkrock fra Wales på walisisk. De britiske øyer har jo en rikholdig kultur og flere originale urspråk. Finders Keepers og Andy Votel har sammen med Super Furry Animals-vokalist Gruff Rhys fra Wales, gitt ut to ypperlige samlinger med frika folkrock og pop fra 70-tallet. Alt på walisisk, og med et overraskende flora av artister. De heter Welsh Rare Beat Vol 1 & 2, og kan trygt anbefales for elskere av 70-talls folkrock.

1: Welsh rare beat vol. 1 – 25 Lesser Spotted Welsh Obscurities From The Original Sain Back Catalogue
Finders Keepers 2005

2: Welsh rare beat vol. 2 – More Welsh Obscurities
Finders Keepers 2007

Norge

Various Artists – Lukk Opp Kirkens Dører – A Selection Of Norwegian Chrisitan Jazz, Psych, Funk & Folk 1970-1980

Various Artists – Lukk Opp Kirkens Dører – A Selection Of Norwegian Chrisitan Jazz, Psych, Funk & Folk 1970-1980

Norge har selvfølgelig også hatt sin andel av friks som fulgte kallet fra California og London på 60-tallet. Det kan man lese om andre steder. Jeg vil allikevel nevne de tre samlerne med norsk jazz, psych, rock og funk fra 60- og 70-tallet som Tuba Records/Melodisc ga ut på CD og LP for en del år siden, som for lengst utgått og utsolgt fra selskapet. Disse ble opprinnelig utgitt med flotte illustrasjoner av Thore Hansen, som blant annet har gjort illustrasjonene til barneboken om sjøormen Ruffen, platecover på 70-tallet, og en mengde andre ting. Disse platene fortjener ett nyopptrykk her og nå.

Nevnes må også samlerne Plastic Strip gir ut med jevne mellomrom, som alle er gjennomarbeidete og bra dokumenter på norsk musikkhistorie. I år ga de ut Lukk Opp Kirkens Dører – A Selection Of Norwegian Christian Jazz, Psych, Funk & Folk 1970-1980. Den er vel verdt å sjekke ut.

1: Maiden Voyage – A Wide Selection Of Grooves From Norway ´66-´76
Tuba/Melodisc 2003

2: Aérien Voyage – Rare And Unreleased Grooves And Fusion Jazz From Norway
Tuba/Melodisc 2004

3: Stellar Voyage – Rare Rock Grooves And Fusion From Norway
Tuba/Melodisc 2005

4: Various Artists – Lukk Opp Kirkens Dører – A Selection Of Norwegian Chrisitan Jazz, Psych, Funk & Folk 1970-1980
Plastic Strip Press 2011

Sider: 1 2 3 4

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "En psyk, psyk verden"
 

10 kommentarer på “En psyk, psyk verden”

  1. Har ingen gitt deg ros enda? 
    Koste meg med denne. Noe hadde jeg oversikt over, masse hadde jeg aldri vært borti. 
    Fin jobb, og nyttig, oversiktlig hinting! 

  2. Aksel Anker Henriksen sier:

    Jeg kommer gjerne med ros. Dette var strålende.

    Det aller meste var nytt for meg.
    Strengt tatt er det kun Brasil jeg har sånn noenlunde kontroll på av det du har presentert her, så det vil ta en stund å sjekke alt.

    Jeg startet ganske tilfeldig med Frankrike, og har blitt møtt med kun gledelige overraskelser hittil.

  3. Anonym sier:

    «Tyrkisk syrerock? Sluttet å høre på det når det ble for mainstream. Nå hører jeg kun på mongolsk post-psykedelisk jodlerock fra syttitallet.»

  4. Anonym sier:

    Anbefaler på det sterkeste å lese Dag Erik Asbjørnsens: «Cosmic Dreams at Play : A Guide to German Progressive and Electronic Rock»

  5. Anonym sier:

    Super artikkel!

  6. Anonym sier:

    Yamasuki ( eller da under navnet «The Yamasuk’s») hadde jo en stor internasjonal hit i 1971 med «Yamasuki». Singelen ble utgitt i England og ble spilt mye på Radio Lux og BBC.

  7. Anonym sier:

    Jeg har 13 av disse skivene på vinyl. Hvem slår den? Thomas Felberg har ikke lov til å delta i konkurransen.

Legg igjen en kommentar