Iceage på by:Larm 2012. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.

Iceage på by:Larm 2012. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.

Iceage - Kulturkirken Jakob, by:Larm

Elsker det å hate

Iceage hater deg, de hater meg, de hater kjæresten din, de hater mora di – og de hater by:Larm. Sånt smitter.

Skrevet av:
Publisert 1:46 17 februar, 2012

Da jeg tre timer tidligere fulgte utdelingen av Nordic Music Prize i Kulturkirken Jakob var det menn i dress som satt rundt småbordene på kirkegulvet. Akkurat den type mennesker du finner avbildet hvis du søker opp «musikkbransjemennesket» i et leksikon. Og akkurat den type mennesker du finner øverst på Iceage sin bunnløse hatliste.

Og det er noe eget med den sinte guttungen, noe Honningbarna beviste senest i går, med en slags konstruktiv menneskeforakt som drivkraft. Jevnaldrende Iceage – fire danske gutter med et av fjorårets mest bejublede album, New Brigade – hater også mennesket, men på en mer destruktiv måte. Og det er nettopp derfor New Brigade er verdt å merke seg – dette er punkrock, men det samme destruktive sinnet og selvhatet som Joy Division en gang stod for.

Dessverre hadde mennene i dress pakket sakene og dratt fra stedet før det kunne bli et potensielt åsted. Har man sett videoer hvor Iceage er i sitt rette element - med andre ord trange, skitne rottehull av noen klubber – vet man at både bandmedlemmer og publikum skal denge på seg kjøttsår og oppkast i munnviken. Dermed måtte jeg vaske bort glansbildene jeg hadde skapt om å få se Iceage spytte, denge og kjefte på de samme menneskene som vurderte å gi dem prisen for fjorårets beste nordiske album.

Men bak den konstante flommen av grautete lyd – som jeg riktignok gledet meg til – stod fire unge dansker med kun ett eneste ønske: å bare få bli ferdig med den jævla halvtimen. I deres forsvar: Dårlig praktisk tenking fra arrangørene, i form av et mikrofonstativ som bare nektet å stå oppreist hvis man rørte ved det, var selvsagt et ganske markant hinder for spillegleden.

Det hjelper likevel lite at anspentheten løsner etter første halvdel av konserten når du allerede har bestemt deg for å bære den samme livstrøtte grimasen gjennom hele konserten. Da får du i det minste vise meg noe blod.

Kim Klev

Tags: , , , , ,

Del "Elsker det å hate"
 

13 kommentarer på “Elsker det å hate”

 1. «Hei. Vi er så fullstendig uoriginale at vi oppkaller bandet vårt etter en Joy Division låt istedenfor å finne på noe nytt.» Fjols.

 2. «Hei. Vi er så fullstendig uoriginale at vi oppkaller bandet vårt etter en Joy Division låt istedenfor å finne på noe nytt.» Fjols.

  • Anonym sier:

   A bit harsh, eh? Misforstå meg rett, Joy Division er et av mine favorittband, men jeg synes likevel Iceage er et friskt pust i dagens artistflora. Albumet deres var i hvert fall et av fjorårets høydepunkt for min del. Dog har jeg ikke hatt gleden av å se dem live, så hvordan de klarer seg på scenen kan jeg ikke uttale meg om. 

   Med det sagt, kan du kritisere mange band for å være lite originale når det gjelder bandnavn. Ville du sagt det samme om Radiohead, for eksempel? De stjal jo tross alt navnet fra en Talking Heads-sang.

   • Tviler sterkt på at slik kategorisering oppleves som ‘harsh’ av sinnatøffingene i Iceage. De hater jo alt og alle, så da får de vel selv tåle en trøkk. Dessuten trodde jeg at non-konformitet stod sterkt hos ‘pønkere’? Da er det vel dumt å bruke bandnavnet til å droppe en overflødig referanse til noe alle vet hva er?

    Uansett, selvsagt ville jeg si det om Radiohead også. Ser du ikke at det er noe snodig at Radiohead som, siden du nevner dem, er et oppkomme av musikalsk kreativitet ikke klarer å definere seg selv uten å rappe noe fra en sentral artist? Det er bedre å være originalen enn å være kopien. IMHO.

    • For det første så har ikke bandet oppkalt seg etter en Joy Division sang, noe de har sagt i intervju.

     For det andre, hvis du først skal si at et band er uorginalt, kan du muligens komentere musikken, istedenfor noe du tror du vet om bandet. Kom ikke her å si at New Brigade eller Epen ikke inneholder et snev av orginalitet eller at det ikke hørtes nytt og forfriskende ut.

     Og hvis de hadde kalt seg opp etter Joy Division, hva faen har det med «non-konformitet»? Det er bandnavn, hvem bryr seg, det er musikken som er viktig. Du vet tydeligvis ingenting om punk.

 3. «Hei. Vi er så fullstendig uoriginale at vi oppkaller bandet vårt etter en Joy Division låt istedenfor å finne på noe nytt.» Fjols.

 4. Jo El sier:

  bare eg som reagerer på bruken av høyreekstem symbolikk som kkk-hetter i new brigade-videoen og fanzinen til vokalisten som inneholder tegninger som viser kamper mellom kristne og muslimer(http://magicmuscle.files.wordpress.com/2011/06/7.jpg). Tok ikke lang tid på youtube til å finne live video med nazihilsner. 

  Det sagt, virker de mest som rølpete, historieløse drittunger fremfor 
  nazister. Men liker dårlig at imaget skal selges av pitchfork og altered zones(
  http://alteredzones.com/posts/1460/iceage-curates-danish-punk-showcase/ ) som nyskapende og kult. 

  • Mathias Moen sier:

   I present to you, Throbbing Gristle, Einstürzende Neubauten, performance art bevegelsen og ikke minst Joy Division. Throbbing Gristle stilte opp med et video backdrop av konsentrasjonsleirer og porno… for ren provokasjon. Joy Division kledde seg som medlemmer Hitler Jugend… for ren provokasjon. Og vi kan jo gå tilbake til Sex Pistols som gikk ikledd hakekors, under mer enn en anledning. Så ja, det er bare du som reagerer på dette, men det er jo poenget.

  • Anonym sier:

   Samsaya var up front på showet dems i går på Mono og digga det. Færi snakka.

 5. Folk i dress syns antageligvis det er lol at Iceage er full av selvhat og selvdestruktivitet.

 6. [...] de fire danske ungguttene i Iceage spilte i Norge under by:Larm i februar, argumenterte min kollega Kim Klev for at bandets tverre og hatske innstilling til omverdenen – publikum inkludert – truet med å [...]

Legg igjen en kommentar