Sammen igjen etter 27 år

Dave Mustaine og Metallica har vært erkefiender i årevis. I går spilte de «Am I Evil?» for publikum over hele verden.

Skrevet av:
Publisert 8:15 23 juni, 2010
Dave Mustaine og James Hetfield sammen på scenen. Sterkt.

Dave Mustaine og James Hetfield sammen på scenen, flanert av Frank Bello og Scott Ian fra Anthrax. Sterkt.

I 27 år har Dave Mustaine og Metallica vært erkefiender. I går gikk de sammen på scenen for å spille «Am I Evil?» for publikum over hele verden.

I går viste kinoer over hele verden Big Four-showet fra Sofia, Bulgaria. Det vil si at headbangende kinogjengere fikk se Anthrax, Megadeth, Slayer og Metallica – de fire store fra thrashscenen på 80-tallet – i fri utfoldelse foran et ekstatisk bulgarsk publikum.

Høydepunkt
Men høydepunktet kom litt over kl 23, da James Hetfield og Metallica inviterte de tre andre bandene på scenen for å gjøre en fellesversjon av Diamond Head-låten «Am I Evil?», en låt som finnes på CD-utgaven av Kill ‘Em All. Akkurat som vi drømte om her på Lydverket-bloggen i går.

Bitter strid
Dave Mustaine fikk sparken fra Metallica i 1983, og har siden den tid ligget i en konstant og superbitter strid med Lars Ulrich og James Hetfield. I går delte han derimot vokalarbeidet på «Am I Evil?» med James Hetfield, mens Frank Bello, Dave Lombardo, David Ellefson og de andre rocket kompet med Kirk Hammett, Lars Ulrich og Robert Trujillo. 27 år med fiendskap lagt til side for en kveld med metalkameratskap, sterke saker. Så får vi se hvor lenge harmonien varer.

…uansett, det var en lang kveld med metal. Lydverket var på kino i over 4 timer, og her er en oppsummering av opplevelsen. Vi begynner med det negative:

- Rett på sak: Oslo Kino drev med falsk markedsføring av konserten. «Direktesendt satelittoverføring fra Sofia. Bulgaria», skriver de på sine nettsider. Tullprat. Alle konsertene var redigert og klippet og sendt med en forsinkelse på noen timer. For eksempel fikk vi bare 12 av Metallicas 18 låter. Dette oppdaget vi tilfeldigvis før konserten begynte, da Scott Ian tvitret at han så på opptaket av konserten rett før vi fikk Anthrax live. Med tanke på hvor lang kvelden var, gjorde det egentlig ingenting at konsertene var klippet, men da må man ikke selge inn en så dyr kinoopplevelse (250 kr) med å lyve for billettkjøpere.

- Produksjonen i sin helhet var ganske dårlige saker. Alt vi fikk se av eksklusivt material var et dårlig, masete intervju med Scott Ian, Dave Mustaine og Lars Ulrich som hyllet hverandre, og Kerry King som underlig nok var intervjuet for seg selv. Hvor vanskelig er det å samle medlemmer fra de fire bandene? Videre var det ingen opptak backstage verken før eller under konserten, og vi fikk ikke noen følelse av å være med på noe som var fett, planlagt og spennende. Igjen: for de 250 kronene, som er dyrere enn hva DVD-en kommer til å koste, burde Sonisphere og kinoene hostet opp et mye bedre tilbud.

- Tidvis dårlig lyd, jeg tror det var en blanding av sendingen og Colosseum. Spisse gitarer gjennom hele kvelden, grautete miks på Anthrax osv. Mens jinglene mellom bandene og intervjuene var irriterende mye høyere enn alt annet.

- Billig bildeproduksjon på de Anthrax, Slayer og Megadeth. Det var rett og slett bare storskjermbilder mikset på direkten, slik vi kjenner det fra for eksempel Download. Hadde forventet noe bedre.

- Lars Ulrich på trommer. Herre min hatt. Første halvdel var helt borte i natten, før han hentet seg inn på glanslåter som «Enter Sandman».

…men det var jo noe kult også:

- Rå produksjon på Metallica, både lyd og bilde. Perfekt blanding av oversikts- og closeupbilder av publikum, samt fin miks av store scenebilder og tette shots hentet fra scenen. Når kamera zoomer ut fra scenen og 100.000 (?) gærne bulgarere som bader seg i lyset fra «One»-åpningen, er det bare, bare vakkert. Veldig kult den sekvensen med zooming på plekteret til Hetfield (du skjønner om du var der).

- Kul punkete lyd og bilde av Slayer. Bandet kledde den grove produksjonen, og Dave Lombardo var gårsdagens store helt. Han gjør Slayer til et sint punkeband, gody hjulpet av den skjeggete, halvfulle sinnataggen Jeff Hannemann i saggete skinnbukser.

- Chris Broderik var gårsdagens gitarhelt. Eks-Nevermore-gitaristen som har vært i Megadeth de seneste årene ser bra ut, spiller som en ungfole fra Berkeley, og gir god støtte til Dave Mustaine.

- Tre av bandene leverte gode versjoner av låter som har blitt sluppet de seneste årene. Slayer overbeviste med «World Painted Blood» og «Hate Worldwide», Metallica var i form på «Cyanide», selv om låten er så som så, og Megadeth trår sjelden feil med «Head Crusher». Anthrax, derimot, er så stuck i gamle dager at det er litt trist. Selv om jeg digger alle låtene de spilte, fra «Got The Time» til «Metal Thrashing Mad» og «I Am The Law». Scott Ian framstår litt som den stakkars gutten i skolegården som aller nådigst får være med på moroa.

- Det var uendelig stort å se Dave Mustaine komme på scenen, stille seg ved siden av James Hetfield, og synge bridgen på «Am I Evil». Det føltes som det historiske øyeblikket det var, og det ble forsterket av Hetfields korte tale om at «metal must move forward». Gåsehud.

…om vi skal falle dom over Big Four på kino? Hmmm. Interessant konsept med «direkteoverført» konsert på kino, men det er essensielt å fylle det med kult, eksklusivt innhold. I går fikk vi det i form av Mustaine på scenen med Metallica, men ellers var det egentlig som å se på YouTube på en enorm TV koblet til et gigantisk stereoanlegg. De fleste konsert-DVD-ene på min Topp 10 (Flight 666, Fade To Black, War At The Warfield) er uendelig mye bedre enn hva vi fikk på Colosseum i går.

denne linken kan du se opptak som Blabbermouth har lagt ut fra gårsdagen.

Se Lydverkets omdiskuterte intervju med Dave Mustaine fra i fjor høst.

Tags: , , , , , , , , ,

Del "Sammen igjen etter 27 år"
 

28 kommentarer på “Sammen igjen etter 27 år”

 1. Kjetil sier:

  hva med publikum i colosseum? var det mye folk? hvordan var stemingen der? ble noen kastet ut osv? ;)

 2. KeNNetH sier:

  Høres ut som det var en artig og spesiell opplevelse.

  Du nevner noen av dine topp 10 konsert dvd’er Asbjørn. Har du en fullstendig liste? Ikke nødvendigvis i kronologisk rekkefølge.

  Jeg sier bare Rammstein: live aus Berlin, produksjon, lyd, show, magisk.

 3. Asbjørn Slettemark sier:

  Kjetil: Det var kanskje halvfullt? Mye kids, siden de ikke hadde ølservering der. Var visstnok god marinert stemning på Ringen, hvor det var bayer og moro. Det ble en aldri så liten moshpit på Am I Evil og utover, artig med litt leven på podiet foran publikum på Colosseum.

  KeNNetH: Jeg har ikke noen definitiv Topp 10, det var mer ment som et uttrykk for generelt fete DVD-er. Men noen av de som går oftest på 50-tommeren:
  Maiden – Flight 666
  Jay-Z – Fade To Black
  Slayer – War At The Warfield (med dokuen Fans Rule, selvsagt)
  Phil Collins – Farewell Tour (tror den heter det, den hvor disk 2 begynner med In The Air Tonight)
  Dire Straits – Alchemy Live
  Bruce Springsteen – Live At Hammersmith (bonus-DVD med deluxeutgaven av Born To Run)
  Rammstein – Live Aus Berlin
  Killswitch Engage – Set The World Ablaze
  Hatebreed – Live Domination
  Maiden – Live After Death
  Lamb Of God – den fra Download
  siste Clutch

  Det er sikkert flere også, nachspiel hos meg pleier ende i en endeløs rekke av musikk-DVDer. Skal si fra om jeg kommer på flere.

 4. Thorleif Sletta sier:

  Hvorfor lager dere ikke noe medrockevokalisten Jørn Lande i fra Rjukan ? Han er jo stor i utlandet, og har nå gått tilbake til gruppa Masterplan ! Jørn fortjener omtale i lydverket ! Jeg savner også musikk generelt i NRK for oss som er født på 60 tallet ! De gamle gode som Uriah Heep, Purple m flere ! Har dere opptak av disse geuppene i fra den tiden ? ( 70 tallet ) samt alle de gode norske band i fra den tiden ! Der er NRK dårlige ! Hva får vi ? VG lista i fra Rådhusplassen ! uff… håpløst..Vi betaler jo lisens vi også, men får aldri vår musikk i NRK ! Jeg forstår ingenting av deres musikkpolitikk ! NRK har kun musikk for de helt unge, eller da de gamleste, med untak av få innslag på lydverket ! jeg savner veldig musikk for vår generasjon, og er helt sikker på at NRK har mye slikt liggende ! problemet er at det aldri blir vist ! Thorleif

 5. ohmygod sier:

  Send dem til israel… som et godt eksempel.

 6. Asbjørn Slettemark sier:

  Thorleif: Jeg tror du retter skytset litt feil, vi i Lydverket er ikke ansvarlig for den totale musikkdekningen i NRK.

  Men jeg kan komme med noen tips, for det er ikke så ille som du påstår: Anbefaler at du hører på PILS på P1 på lørdager kl 1330 (gode historier med musikk fra 60/70/80-tallet), Bård Ose fra PILS sitt Radiorock på P1 hver fredag kveld (fet rock fra gamle dager), eller mitt eget Pyro på P3 hver tirsdag kl 21 (rock og metal fra gamle og nye dager). Pyro har faktisk hatt en times spesialsending med Ken Hensley fra Uriah Heep, som du nevner, samt spilt så mye Deep Purple at det spruter lilla fra miksebordet vårt.

  I Pyro har vi også hatt en time spesialsending om og med Jørn Lande, i tillegg til at vi har intervjuet ham og spilt de seneste platene hans opp og ned i mente.

  Når det er sagt: sendte jeg faktisk en SMS til Jørn Lande senest i går for å prøve å avtale et intervju i anledning Dio-platen hans. Håper det går seg til, han er en opptatt mann om dagen.

  Asbjørn

 7. Pseudonym-Fabian sier:

  Thorleif: Du snakker kanskje om tv, men hvis du ikke vet om det har P1 glimrende Radio Rock fredager kl 21 som spiller nettopp musikk fra perioden rundt Deep Purple osv. Stas, stas.

 8. Pseudonym-Fabian sier:

  Se der kom Asbjørn meg i forkjøpet :)

 9. Samba-Jensen sier:

  Asbjørn: Veldig off topic, men så du hadde Dire Straits – Alchemy Live på lista di. Regner med du sikter til nyutgivelsen med ny lydmiks osv.? Alchemy-konserten må være Dire Straits på sitt beste. Kan du si noe om lyd- og bildekvaliteten på DVD-en? Kanskje en liten anmeldelse? :-)

 10. Asbjørn Slettemark sier:

  Samba-Jensen: Ja, tenker da på den som kom for noen uker siden. Har bare DVD-en, som jeg fikk fra plateselskapet. Men skal investere i blåstråle-utgaven i dag eller morgen.

  DVD-en låter og ser meget bra ut. På selve produksjonen savner jeg mer publikumsbilder, men det er jo ikke noe å gjøre med i remastringen.

 11. Jill sier:

  Asbjørn, du oppsummerer kvelden spot-on!
  Jeg ble også skuffet over «bonusmaterialet» og at det slettes ikke var så live som de markedsførte seg med. Men vissheten om at The Four Horsemen tross alt gikk av scenen like før vi tråkket ut fra kinosalen, ga inntrykket et løft.

  Videre synes jeg Hetfield var skikkelig i slaget rent showmessig, (noe jeg dessverre ikke kan si om Mustaine, som ser mer på grepene sine enn på publikum) og gliset mitt gikk høyt i det alle bandene framførte AIE som gamle venner.

  (Og jeg skulle gitt mye for å få byttet plass med gitaren til James i closeup-sekvensen på scenegulvet…….) :p

  Det var kult å være på Colosseum i går, tross alt!

 12. Geir Bergkastet sier:

  Hei! Kinodirektøren her: Konserten var fantastisk, men dessverre ikke fullstendig live, slik arrangørene hadde forespeilet. Det beklager vi.

 13. blekkis sier:

  Fantastisk avslutning, men hvor var Araya, Hanneman og King under «Am I Evil». Too cool for school?

 14. Halvard Henry Dahlberg sier:

  Er en gammel metallica fan, en ivrig megadeth fan som har vart i 18 år. Anthrax har vært av og på siden 1987. Slayer er et fantasisk band som bare må elskes :) Men det som varmer mest som den dave mustaine groupien jeg er, er at herr mustaine klarte å ta vekk bitterheten for en kveld sammen med james og lars :D Rett og slett stort å se kællane sammen på en scene igjen. Altfor lenge siden sist. Hele 27 år siden sist. Takker til asbjørn for en fantasisk artikkel om big four innenfor trash metal sjangeren. Dette gjorde min onsdag veldig knall. Bare å se denne videon med dave, david ellefson og co på am evil gjorde at jeg fikk noen tårer her jeg sitter. Rørende! Awesome :D

 15. Samba-Jensen sier:

  Asbjørn: Vurderer blåstråleutgaven (herlig!) selv, men i og med at det antakeligvis lite å hente på bildefronten, så er det lyden som er mest interessant for min del. Tror du det er mye forskjell lydmessig på Blu-ray og DVD?

 16. Helge sier:

  Det var da faen så raske scenebytter da, tenkte jeg.
  Skjønte fort at dette ikke var Live, men enig i at det kanskje ikke gjorde noe etter hvet som kvelden skred frem i rykk og napp.

  Etter å ha snakket med flere i går så må jeg si at Anthrax kanskje var de som overrasket meg mest, synes rett og slett at de spilte et knallshow. Benante er en rå trommis, og Belladonna sang bedre enn på lenge. Men det var jo et definitivt et nostalgisett de leverte, som min metalmakker for kvelden poengterte «de åpnet med de fem mest spilte på Spotify.» Tenk om Dan Spitz hadde vært der i tillegg…… Anthrax er et partyband.

  Megadeth – har jeg lite forhold til, og konserten i går var kjedelig for en nøytral tilskuer. At lyden var grumsete hjalp heller ikke den fra før utydelige vokalen til Mustaine. Var det forresten falsett han brukte på en av låtene? Det hørtes utrolig spedt og stakkarslig ut for en som ser så sint ut. Men gitaristen var ordentlig studioflinkis, som det står i artikkelen, Berkeley materiale definitivt.

  Tom Araya smiler lurt store deler av konserten, artig. Dave Lombardo, herremingud så han kjører. Slayer var bra. Han Fullemann gjorde jobben sin. Jeg skjønner at Kerry King kvittet seg med spikerne tidlig i settet, med det tempoet Slayer holder så var det nok de som tynget, alderen gjorde det definitivt ikke. A game, every night som King selv sa.

  Metallica konserter bringer alltid med seg diskusjonen om Ulrichen. Det er liksom blitt obligatorisk å glise litt, og/eller rive seg i håret av ham. Men jeg glemmer i hvert fall ikke hva han gjorde på «Master of Puppets» og «Justice» platene, dette har satt gode og dype spor. Dessuten så dæljer han jo trommer som om det står om grand slam tittelen i siste tie break settet. Tøft. Det er ikke viljen det står på der i gården…..

  Angående Am I Evil, skulle ønske Benante fikk spille den så kunne Ulrich fått stått fremst på scena og dirigert litt. Win-win situasjon.

  Jeg kommer definitivt ikke til å kjøpe DVD’en, da skal det være mye ekstramateriale der gitt. Am I Evil kan man sannsynligvis se på Youtube når man vil uansett.

  Det var bare litt dyrt, men alternative inntektskilder må testes ut i disse dager regner jeg med.

  Men det var kjekt å være på Ringen og drikke øl i godstolen og se metal på storskjerm.

  Jeg hadde gjort det igjen.

 17. Samba-Jensen sier:

  Bare for ordens skyld – både Asbjørn og Helge (over) refererer til Berkeley. De mener nok Berklee. Berklee er en kjent musikkskole i Boston, mens Berkeley er en del av University of California og ligger utenfor San Francisco (mener Hans Majestet Krompen gikk her). Så vet dere det :D

 18. Asbjørn Slettemark sier:

  Samba-Jensen: du har helt rett.

 19. Helge sier:

  Samba-Jensen: Indeed, det er skolen i Boston ja. Ble en liten følgeleif der.

 20. Kristoffer sier:

  «Am I Evil» har vel strengt tatt aldri vært å finne på noe CD-utgave av Kill’em All?
  På Creeping Death-singelen derimot, og på Garage Inc-skiva..

 21. Asbjørn Slettemark sier:

  Kristoffer:

  Am I Evil var på Kill Em All-CD, sjekk denne linken: http://www.metmike.com/records/keapics/keacanada_cd_back.jpg

  Men du har rett i at Am I Evil dukket først opp på Creeping Death-maxien, så senere på Garage Inc.

  Asbjørn

 22. Simon sier:

  Sitter med KEA cd og kan bekrefte at KEA norsk versjon ikke inneholger Diamond Head låtebe Am I Evil og Blitzkrieg.

 23. Asbjørn Slettemark sier:

  Simon: Blitzkrieg er ikke Diamond Head-låt, den er originalt av et band som også heter Blitzkrieg.

  Og Am I Evil er ikke standard på alle Kill Em All-utgaver, men av de to som jeg har hjemme er den på en av dem. Den bestilte jeg på nettet for noen år siden, etter at den første ble litt hakkete. Så det er vel da en amerikansk eller engelsk utgave.

  ANYWAYS: det er ikke noe stort poeng hvor Am I Evil er plassert i diskografien til Metallica. La oss si det slik at vi har alle litt rett og litt feil?

 24. Freddy sier:

  «Diamond Head-låten “Am I Evil?”, en låt som finnes på CD-utgaven av Kill ‘Em All.» Mener dere ikke Garage INC.?

 25. Erik sier:

  Min Kill em all kassett fra Music for Nations hadde ikke Am I evil og Blietzkrieg ihvertfall – (den var kjøpt på 1980-tallet)
  Sjekk her for en _del_ forskjellige versoner:

  http://www.encycmet.com/discography/Kill_em_all.shtml

  Hvor sjelden er foresten ep-cd-utgaven av Creeping Death / Jump in the fire?

 26. Asbjørn Slettemark sier:

  Freddy og Erik: Les gjennom kommentarene over, der står det om Am I Evil/Kill Em All.

 27. Erik sier:

  Jada, jeg bare supplerer med mer (unyttig) info :) (ref url`en)

 28. [...] også: Sammen igjen etter 27 år Metallica starter på nytt album Metallica med luksusproblem – Det føles som vi ikke kan gjøre [...]

Legg igjen en kommentar