- Blir verdens dårligste musikal
Musikalen er på vei inn i varmen igjen, og nå lager Datarock sin egen – til tross for vokalist Fredrik Saroeas skepsis til sjangeren.
- Vi gjør det ikke fordi vi er begeistret for musikaler, men det er det mest absurde neste steget vi kan ta, forklarer Fredrik Saroea om Datarocks neste prosjekt.
Før var musikalen forbeholdt de dress- og hanskekledde på Broadway, men i dag blir den omfavnet av både rockestjerner og musikkelskende ungdom.
I disse dager står for eksempel punkeren og Green Day-sjefen Billie Joe Armstrong på en Broadway-scene iført teatersminke. Han spiller en rolle i sin egen musikal basert på Green Days politiske konseptalbum American Idiot. Her hjemme har Turboneger-vokalist Hank von Helvete spilt Jesus Christ Superstar og Gaahl fra Gorgoroth har stått på scenen i metalmusikalen «Svartediket».
- Det som er så stas med musikal er at du får tre ting på en gang: teaterforestilling, danseforestilling og konsert, sier Anne Gunn Halvorsen, musikalentusiast og musikkjournalist i Dagbladet.
- Hvor stuerent er det for rockestjerner å lage musikal?
- Jeg tror det er veldig stuerent. Det er jo ingen som bryr seg lenger om Keep of Kalessin stiller opp i Grand Prix eller Thom Hell er med i Det Store Korslaget. Denne sesongen er alt lov.
Vokalist i Datarock, Fredrik Saroea, er ikke enig i at det har blitt helt stuerent.
- Det der med Green Day forstår jeg ingenting av. Når du kler ut en haug med «pretty boys» for å se ut som deg selv, hva skjer med troverdigheten da?
Men han er allikevel i ferd med å lage egen musikal.
- For det første så kommer vi ikke til å tjene noe på det, for vi kommer til å lage verdenshistoriens dårligste musikal. Og vi har ingen troverdighet å miste.
Se resten av diskusjonen og få en smakebit av Datarock-musikalen på Lydverket, torsdag 21.30 på NRK2.
Og her kan du se bilder fra sendingen hvor også Tommy Tokyo spilte live:
Båndet mellom populærmusikk og musikalsjangeren blir stadig tettere. Popmusikken bruker musikalnumre, som Gwen Stefani i «Rich Girl» eller Jay-Z i »Hard Knock Life», rockestjerner spiller i musikaler og lager sine egne musikaler, også på selveste Broadway, og rapartister har begynt å produsere musikaler.
Jay-Z og Will Smith produserte nylig musikalen «Fela!» om den afrikanske musikeren Fela Kuti. Den ble nominert til 11 Tony-priser og vant tre av dem:
Noen av verdens mest populære filmer og tv-serier befinner seg i musikalsjangeren. High School Musical-triologien har ikke bare blitt en hit på skjermen, men filmmusikken har også solgt over 100.000 eksemplarer i Norge alene. Og for noen uker siden startet andre sesong av musikalserien Glee i USA, en tv-serie som har hatt spesialepisoder med Lady Gaga og Britney Spears, og laget egen musikalversjon av Jay-Z-låta «Empire State of Mind».
Men ikke alle er like begeistret for at den populære tv-serien bruker musikken deres. Kings of Leon, for eksempel, har sagt nei, og bandets bassist forklarer det slik til det britiske musikkmagasinet NME:
- Vi kunne ha solgt oss så mye mer. Vi takker nei hele tiden.
Hva syns du? Er det stuerent for rockeband å blande seg i musikalverdenen? Hva er din musikalfavoritt?
Si din mening i kommentarfeltet!
Tags: anne gunn halvorsen, Datarock, Fredrik Saroea, Green Day, lydverket TV, musikal, musikal og popmusikk, musikalsjangeren, rockemusikal, stuerent
True story? Hahaha. Blir tidenes. Jeg skal lett være med, aight?