Artister raser mot EU
EUs nye lovforslag skal sørge for at europeiske musikere får bedre rettigheter. Men artistene selv – inkludert medlemmer fra Pink Floyd og Radiohead – er svært misfornøyde.
I går la EU frem et lovforslag som skal bekjempe piratkopiering og gi musikere flere rettigheter hva gjelder deres royalties. Men i et brev, med interesseorganisasjonen Younison i spissen, uttrykker nå en rekke artister særdeles mye misnøye overfor forslaget, og mener kommisjonen bak har brutt sine løfter, melder Reuters.
– Dere stjal håpet vårt. Dere har brutt løftene deres og oppmuntrer ledelsen i vederlagsforeninger til å beholde fruktene av vår kreativitet, står det skrevet i brevet som er signert blant andre Radioheads Ed O’Brien, Nick Mason fra Pink Floyd og Kelvin Smits, direktør for Younison.
- Les også: Taper penger på å bli covret
Hovedpunktet i EUs lovforslag er at alle selskapene som er ansvarlige for utbetaling av royalties til artister nå skal bli pålagt å gjøre dette innen et år, som ifølge Music Week er omtrent halve tiden av hva de fleste gjør idag. Lovforslaget vil riktignok ikke kunne tre i kraft før det er vedtatt av både EUs parlament og de 27 medlemslandene.
EUs kommisjon anslår at nærmere 250 av disse europeiske foreningene sitter på betydelige mengder penger som egentlig er klare til å distribuert til låtskriverne. Det ble også lagt frem tall som sier at de samme selskapene i 2010 skyldte artistene svimlende 27 millarder kroner.
Musikerne hevder likevel at tallene i virkeligheten er langt høyere, og at slike selskaper ikke ønsker å utbetale pengene kjapt på grunn av investeringene de kan gjøre med pengene. I tillegg er fem til ti prosent av royalties spart opp på så lenge som tre år, ifølge kommisjonen.
Younison og resten av de misfornøyde musikerne reagerer likevel kraftigst på punktet i lovforslaget som sier at vederlagsselskapene får beholde pengene hvis komponisten forblir ukjent i mer enn fem år. De mener at dette kun oppmuntrer til å beholde pengene de skylder og svekker motivasjonen til å finne rettighetseieren.
– Dermed legitimerer [kommisjonen] en av de mest problematiske formene for underslag, skrives det videre i brevet.
PRS for Music er ansvarlig for utbetaling av royalties i Storbritannia, og har tidligere blitt roset av Younison. Ros får de også av Veronique Desbrosses, generalsekretær i GESAC, som representerer 33 slike selskaper innen EUs grenser. Hun peker på at PRS utbetaler lønn til britiske artister hver tredje måned. Samtidig forsvarer hun femårsregelen, og sier at det iblant kan være vanskelig å finne rettighetsholderne, fordi de finnes verden over, skriver Reuters.
Lovforslaget innebærer også bekjempelse av piratkopiering. Trer det i kraft skal det nemlig bli langt langt enklere for streamingtjenester og nettbutikker til å få de nødvendige lisensene for å utvide musikkbibliotekene deres. Kommisjonen sier dog at iTunes foreløpig er den eneste tjenesten av denne typen som er tilgjengelig i alle EU-land.
Tags: Ed O'Brien, EU, lovforslag, Nick Mason, pink floyd, Radiohead, rettigheter, vederlag, Younison
Vellykket med bilde av Roger Waters når han ikke er involvert i saken da. Vil tro det skal være mulig å finne et bilde av Nick Mason on the interwebs.
Hvor er Waters?
Det er han som er på bildet som er brukt til å illustrere denne artikkelen på nrk sin hovedside
Det er Ed O’Brien som er på bildet…
De byttet bildet
Vellykket med bilde av Roger Waters når han ikke er involvert i saken da. Vil tro det skal være mulig å finne et bilde av Nick Mason on the interwebs.
Vellykket med bilde av Roger Waters når han ikke er involvert i saken da. Vil tro det skal være mulig å finne et bilde av Nick Mason on the interwebs.