Vi følger Jesus gjennom påsken. I dag: Your Betrayal

Vi pløyer oss gjennom Påskeevangeliet på ungdoms-rockeprest-måten. I dag:  den første nattverd, Michael Jackson, et magisk øre,  Bullet for my Valentine og starten på slutten for Jesus. Skjærtorsdag. Eller renselsestorsdag, om du vil.  Den som har lest bibelen vet hva det går i – uten skjærtorsdag ville Jesus muligens ha levd lykkelig videre gjennom påsken, 13 ville […]

Skrevet av:
Publisert 14:29 1 april, 2010

The_Last_Supper_(1495-1498)
Vi pløyer oss gjennom Påskeevangeliet på ungdoms-rockeprest-måten. I dag:  den første nattverd, Michael Jackson, et magisk øre,  Bullet for my Valentine og starten på slutten for Jesus.

Skjærtorsdag. Eller renselsestorsdag, om du vil.  Den som har lest bibelen vet hva det går i – uten skjærtorsdag ville Jesus muligens ha levd lykkelig videre gjennom påsken, 13 ville kanskje ikke vært et ulykkestall, uttrykket ”det siste måltid” ville vært meningsløst og Leonardo da Vinci kunne ha gått glipp av sitt nest mest kjente motiv. Men slik ble det selvsagt ikke. Vi hopper et par årtusener tilbake i historien og gir deg historien om skjærtorsdag.

Her kan du lese vår oppsummering av Palmesøndag.

Siden sist har Jesus kurert spedalske Simon og han har fått en løsaktig og syndig kvinne til å be om tilgivelse for livsførselen sin. Samtidig har Judas forhandlet fram det han tror en en god pris for å dolke Jesus i ryggen. Skjærtorsdag, før det var skjærtorsdag, brukte Guds sønn og disiplene på det jødiske påskemåltidet, bestående av lam, surnet brød og vin, og etter at Jesus har fungert som servitør og tjener for sine tolv disipler forteller ahn dem at ahn tror han skal dø. (De er altså tretten stykk rundt bordet, og en av dem skal dø Gjett hvem, og gjett samtidig hvorfor 13 er et ulykkestall).  I løpet av måltidet innsetter Jesus nattverden og han insinuerer, korrekt skal det vise seg, at en av disiplene kommer til å ofre ham til fordel for tredve sølvpenger.

Pump no’ Michael!

Umiddelbart kan det vise seg lett å trekke allusjonene til Beatles, Yoko Ono, Apple og svært dyre advokater og managere som endte med å splitte bandet for godt. Men mer passende er kanskje La Toya Jacksons ord om broren Michaels død:

I believe Michael was murdered, I felt that from the start. Not just one person was involved, rather it was a conspiracy of people,” La Toya told the Daily Mail. “He was surrounded by a bad circle. Michael was a very meek, quiet, loving person. People took advantage of that. People fought to be close to him, people who weren’t always on his side. Less than a month ago, I said I thought Michael was going to die before the London shows because he was surrounded by people who didn’t have his best interests at heart”.

Høres passe kjent ut?

Forrådelse, fornektelse, forferdelse og et magisk øre

Etter påskemåltidet, hvor Jesus mer eller mindre sier rett ut at han skal dø, drar han med disiplene til Getsemane-hagen. Her ber vår mann disiplene holde seg våkne og holde vakt for ham, mens han ber Gud om å få slippe å dø. Disiplene klarer selvsagt ikke å ikke slumre og når Jesus kommer tilbake blir de angrepet av Judas med følge av overprestene og de skriftlærdes fotsoldater, som ikke setter særlig pris på hypen rundt ”den nye kong David”. Judas kysser Jesus for å markere hvem han er for soldatene som skal arrestere ham, noe som leder til at en i følget til Judas blir hugget øret av. Heldigvis er Jesus en lett mann å arrestere, og han velger å sette øret tilbake på plass og lege det før han blir arrestert og ført bort. På dette tidspunktet begynner disippelen Peter, som tidligere har blitt fortalt at han kommer til å fornekte Jesus tre ganger, å få kalde føtter og i løpet av de neste timene prøver han å redde sitt eget skinn fremfor å redde Jesus. Jesus derimot, blir fengslet og visstnok begynner noen å spikke på verdens mest berømte trekors. 

Her har du et knippe låter som passer fint til feiringen av historiens mest svikefulle torsdag, noensinne:

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Del "Vi følger Jesus gjennom påsken. I dag: Your Betrayal"

Legg igjen en kommentar