I ny og ne får Lydverkets anmeldere musikalske åpenbaringer (Foto: Kim Erlansen, nrk P3)

I ny og ne får Lydverkets anmeldere musikalske åpenbaringer (Foto: Kim Erlansen, nrk P3)

Årets beste skiver – så langt

Alle Lydverket har trillet seksere for spiller på Øya.
Spilleliste: Øya-artistene i Spotify

Skrevet av:
Publisert 23:47 29 juli, 2010

2010 er godt over halvveis; om fem måneder bugner nettet over av lister som forteller deg hvilke skiver som er verdt å huske fra året som har passert. Mye kan fremdeles skje, men et kjapt tilbakelblikk på årets første syv måneder gir likevel en indikasjon på hvilke artister som skriver seg inn i de musikalske historiebøkene dette året.

Lydverkets anmeldere opplever gjennom hele året øyeblikk da man river seg i håret, slår knyttnever i veggen og gråter bitre tårer over elendige og skuffende utgivelser – men vel så ofte får de påminnelser om nettopp hvorfor de elsker musikk og vier det meste av livet til å høre på alt som strømmer inn i posthyller, mailbokser og via spotifylister.

Hittil i 2010 har fem vidt forskjellige album oppnådd terningkast 6 fra fem forskjellige anmeldere. En ting er soleklart; Øyafestivalen kan herved gratuleres med å ha gjort en god bookingjobb – for samtlige av disse artistene spiller på årets festival i Middelalderparken.

Vi gir deg en oppsummering av det mest minneverdige fra januar til juli:

Lindstrøm & Christabelle: Real life is no cool:


«Lindstrøm beviser at han kan lage låter på under fem minutter, men samtidig bevare sin episke sjel. Christabelle er avslappa fokusert - og hun har visst improvisert seg fram til deler av resultatet. Da er det et deilig paradoks at møtet med henne tøyler Lindstrømdiskoen og gjør den mer fengende.»

Les hele anmeldelsen her.

Dette skrev Siri narverud Moen i sin anmeldelse av samarbeidet mellom de to norske artistene Lindstrøm – kjent for lange, oppslukende elektronikalåter – og sangeren Christabelle allerede 4. januar. På Hove beviste de at de funker live også.

Shining: Blackjazz:


«Blackjazz står tilbake som et kunststykke; episk, vondt og uimotståelig, og markerer et nytt høydepunkt både for Shining og metalsjangeren som sådan.»

Les hele anmeldelsen her.

Anmelder Jørgen Hegstad er blant dem som har latt seg imponere over Shinings evne til å mikse metal og jazz. Blackjazz er Shinings femte album, og sikret bandet 1 million kroner i stipend på årets VG-lista Topp 20-turné.

Field Music: Field Music (Measure):

«20 ambisiøse låter strødd utover 70 minutter kan umiddelbart høres ut som et kamikazeprosjekt, men her trås det ikke skikkelig feil én eneste gang. Aldri før har bandet spilt bedre eller tenkt klarere, og et lysende flettverk av musikalske ideer snører seg med forbløffende presisjon fra start til mål.»

Les hele anmeldelsen her.

Dette konkluderte Marius Asp etter å ha hørt den tredje skiva fra de britiske indierockerne i Field Music, og kalte i samme slengen albumet for «en orgie i god smak».

Robyn: Body Talk Pt. 1:

«Måten Robyn tilfører personlighet og varme til låter som i utgangspunktet er strenge, harde og mer elektroniske enn noe hun har gjort tidligere, viser at denne låtskriveren er i en klasse for seg»

Les hele anmeldelsen her.

Den svenske popstjernen Robyns evne til å være kul og leken på samme tid imponerte anmelder Trine Aandahl. Robyn slipper i alt tre skiver i sitt 2010-epos, og den første lover altså godt.

Big Boi: Sir Lucious Left Foot – The Sun Of Chico Dusty:

«De svakeste sporene på Big Bois solodebut er knallsterke, de sterkeste sporene er rett ut vanvittige, og skiva som helhet står knapt tilbake for det beste Outkast har gitt fra seg.»

Les hele anmeldelsen her.

Andreas Øverland var over seg av entusiasme over nivået rapperen Big Boi fra Outkast holder på sin solodebut, og fastslo at nettopp denne skiva minnet han på hvorfor han elsker hiphop.

Les: Disse har fått terningkast 5 i 2010.

Les: Flere anmeldelser

Her finner du en Spotify-liste med musikk fra årets Øyafestival.

Tags: , , , , , ,

Del "Årets beste skiver – så langt"
 

10 kommentarer på “Årets beste skiver – så langt”

 1. Andreas sier:

  Dere bruker bilde av Manheads fra sin utrolige konsert på Rockefeller under by:larm i år, men nevner dem ikke med et ord i artikkelen?

  Jeg forstår at artikkelen handler om plater som har fått terningkast seks, men litt rart å bruke et bilde av et band som ikke er med i listen?

  Det er et fantastisk bilde, det er jeg enig i.

 2. Jon sier:

  Hei det bildet er av meg!

 3. Remi sier:

  Hø Hø Hø

 4. Hybelkaninen sier:

  Andreas: Hvis du leser teksten under bildet vil du forstå sammenhengen :)

 5. Andreas sier:

  Jeg forstod at bildet ble brukt for å illustrere bildeteksten. Men det er litt rart å bruke et bilde av et band som ikke nevnes i artikkelen for å beskrive en bildetekst, som jo strengt tatt skal beskrive et bilde og ikke omvendt. Æsj, nå får du meg til å bli en kverulant. Det var ikke meningen å være vanskelig, jeg synes bare det var litt snedig.

 6. iD. sier:

  illustrasjonsbilde då, andreas. trenger ikkje nødvendigvis henge sammen med bandene som blir nevnt i brødteksten.. den illustrera jo berre åpenbaringen..

 7. [...] også: Skivene vi har gitt terningkast 6 Mer: Siste anmeldelser fra Lydverket Les hele saken: Våt og vakker [...]

 8. [...] Les også: Alle Lydverkets sekserband til Øya. [...]

 9. [...] Det sier jo sitt om programmet at alle artistene bak de platene som har fått seksere av Lydverket i år, spiller på festivalen. Sjekk hvem det gjelder her! [...]

 10. [...] Les: Alle sekserartistene til Øya [...]

Legg igjen en kommentar