Våre beste boyband-minner

Er synkrondansen og fløyelsmyke harmonier virkelig tilbake? Lydverket mimrer om sine absolutte favoritter fra den til tider utskjelte sjangeren.

Skrevet av:
Publisert 15:08 27 april, 2012

Du har sikkert fått med deg spådommene: en ny bølge boyband er i ferd med å slå inn over verdens musikkmarked, og det med en tsunamis styrke. De britiske ungguttene i One Direction og The Wanted – som foreløpig er de beste indikatorene på at noe slikt faktisk kommer til å skje – ser kanskje ikke ut som den mest truende gjengen, men de herjer for tida med hitlistene på den andre sida av Atlanteren. Og du kan banne på at det er mange som er lystne på å følge deres eksempel.

Les også: Historisk boyband

Akkurat når de første boybandene oppsto, og hva som ligger i selve termen, er ikke nødvendigvis lett å enes om. Men enten du ser på The Monkees og Bay City Rollers som de originale boybandene, eller om du mener det hele først startet med 1990-tallets New Kids On The Block og Take That, kan vi altså slå fast at historien nå kan være på vei til å gjenta seg.

For oss i Lydverket er dette en glimrende anledning til å ta en kikk over skulderen, og hente frem våre personlige favoritter fra den delen av platebunken merket med «boyband». Les, se og mimre sammen med oss  – og husk: du har alltid muligheten til å dele dine høydepunkt i kommentarfeltet.

Boyz II Men ft. Mariah Carey – «One Sweet Day»

Aishath Afeef, programleder i Popsalongen. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Popsalongens egen Aishath Afeef var ikke vond å be om å finne frem sin favoritt. Faktisk endte hun opp med å trekke frem to: Philadelphia-guttene i Boyz II Men sitt samarbeid med Mariah Carey på låta «One Sweet Day» fra 1995, og britene i East 17s «Stay Another Day» fra 1994. Hun har følgende å si om saken:

- ”One Sweet Day” er jo egentlig Mariah Careys låt , der Boyz II Men er med som gjesteartister. Men dette er noe av det mest vellykka jeg har hørt fra boybandsjangeren! Låta er en minnesang til Mariahs venn og produsent David Cole som døde av AIDS, og er en slags homage til alle som har mistet noen til sykdommen. Klart at dette gjorde inntrykk!

- Ellers er jo musikkvideoen det perfekte eksempel på hvordan boy band kan portretteres; alle gutta i studio, som kødder rundt og har det gøy med gjengen, men som samtidig jobber hardt og synger vakkert med datidens aller største kvinnelige stjerne.»

- «Stay Another Day» – jeg vet ikke hvor jeg skal begynne med denne låta… Den har jo alt man kan ønske seg! En svulstig ballade med kirkeklokker som frir til alle jenter. Også er det verdt å merke seg at gutta i musikkvideoen har på seg baggy lærbukser og hvite pelser mens de flyr igjennom universet. Vakkert.»

Se den uforglemmelige videoen her!

Musikksjef Mats Borch Bugge. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.

The Jackson 5 – «ABC»

Musikksjef for NRK P3, Mats Borch Bugge, går enda lenger tilbake for å finne frem til den guttegjengen som har satt de aller klareste musikalske sporene. I 1970 toppa nemlig The Jackson 5 de amerikanske listene med låta «ABC», og for Bugge er og blir dette sjangerens høydepunkt:

- «The Jackson 5 hadde alt et boyband trenger. Bra moves, energi, dynamikk gjennom forskjellighet og noen ekstremt sterke låter. «ABC» har en tekst med et fengende refreng en baby kan huske, dessuten er Michael i sitt ess – med nydelig vokal allerede som 11-åring. Udødelig!

Se Michael Jackson og resten av gutta framføre «ABC» her

Boyz II Men – «I’ll Make Love To You»

Lydverkets Ali R.S. Pour. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Nettjournalist og anmelder i Lydverket, Ali R.S. Pour, ender, i likhet med Aishath, opp med å fremheve Boyz II Men som sin alle tiders boyband-favoritt. Med 1994-slageren «I’ll Make Love To You» sang de seg inn i drømmene til mang en tenåringsjente – og lærte kanskje Ali noen triks i samme slengen:

- Jeg trodde det skulle bli en delt førsteplass mellom Philly-gutta i Boyz II Men og New Edition, gruppa til bad boy Bobby Brown. MEN – ”I’ll Make Love To You” kan ikke røres, ikke av New Editions ”If It Isn’t Love”, ikke av noen. Boyband-æraen startet og sluttet da de ga ut den.

Nettsjef Marius Asp. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

N’Sync – «Girlfriend»

Lydverkets nettsjef Marius Asp hadde opptil flere forslag til det ultimate boyband-øyeblikket, men han endte til slutt opp med en sen perle: N’Syncs «Girlfriend». Her er grunnen:

- Det er nesten juks å kalle dette en boyband-låt. N’Syncs svanesang fra 2001 var snarere sjangerens (midlertidige) dødsstøt – og en tydelig pekepinn på hvilken retning bandets fløtepus numero uno, Justin Timberlake, kom til å bevege seg med sitt debutalbum Justified året etter. Som store deler av den platen er singelversjonen av ”Girlfriend” produsert av et Neptunes i toppslag, med Nelly (han irriterende rapperen med plaster i fjeset) med på laget som et forsøksvis kredibelt alibi. Men låten er strålende i seg selv – står du imot det hooket, tillater jeg meg å tvile jeg på at du er menneskelig.

Nettjournalist Axel Stentun.

Another Level – «Freak Me»

Axel Stentun, nettjournalist for Lydverket sine sider, hadde tydeligvis en skitten side allerede på feil side av tenåra: Han mener Another Levels versjon av Silks pirrende «Freak Me» er boybandsjangerens høydepunkt.

- Jeg må gå for Another Levels megahit ”Freak Me” fra 1998, på folkemunne bare kjent som låten ”Let Me Lick You Up And Down”. Da jeg hørte denne låten for første gang var jeg bare ni år gammel, og jeg skal kanskje være glad for at jeg ikke kunne engelsk på den tiden. Man kan jo bare lure på hva foreldrene våre tenkte da vi av full hals på barneskolediskoteket skrek ut: ”I love the taste of whipped cream, spread it on top of me / I wanna be your nasty man, I wanna make your body scream.” Drøy kost for en 9-åring, men en klassiker i boyband-sammenheng.»

Nettjournalist Maria Horvei. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Backstreet Boys – «I Want It That Way»

Lydverkets anmelder og nettjournalist Maria Horvei møtte seg selv i døra når hun skulle finne frem sitt beste minne fra boyband-æraen. Til slutt endte hun opp med en klassiker: Backstreet Boys‘ «I Want It That Way».

- Eg føler meg på ein måte forplikta til å trekkja fram denne. «I Want It That Way» er det næraste du kjem essensen av det seine nittitalets boyband – i alle fall om ein tek videoen med i berekninga. Synkrondans i heilkvite antrekk, uttrykksfulle handbevegelsar som mimer delar av teksten og knapt kjønnsmodne jenter på randen av tårer er og blir dei elementa ein må ha med om ein vil gjera narr av boybandsjangeren. Openbart.

- Som den usympatiske framtidige musikkanmeldaren av ei lita jente eg var, brukte eg lite tid på låta då den herja som verst kring 1998. Å unngå at den satt sine spor var likevel umogleg, og eg treng den dag i dag ikkje Google for å hugsa namna til Brian, Kevin, Nick, AJ og Howie. Eller heile teksten.

- Ein låt det har motsatt veg med er Fives «Everybody Get Up». Det eg som tiåring såg på som eit ganske frekt alternativ til overnemnde song, minnar i dag mest som ein horribel versjon av Beastie Boys. Men videoen er framleis heilt rå, då.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Del "Våre beste boyband-minner"
 

3 kommentarer på “Våre beste boyband-minner”

  1. Anonym sier:

    Boyband nå til dags kan ikke engang måle seg med boyband fra 90-tallet og tidligere.

  2. [...] Les også: Vår beste boyband-minner [...]

Legg igjen en kommentar