-

Ungdommens råskap

Sonic Youth, Enga Øyafestivalens yngste gamlinger i godt, kompromissløst lune. Idet «100%» dundret utover Enga som første låt ut, utbrøt en opprømt anmelderkollega: «Tenk om de spiller hele Dirty!». Så fulgte «The Sprawl», og alle preferanser i retning konseptualitet forduftet. Under kveldens Øya-konsert konsentrerte Sonic Youth seg enkelt og greit om å levere noen av […]

Skrevet av:
Publisert 21:47 7 august, 2008

Sonic Youth, Enga

terning51.jpg

Sonic Youth, Øyafestivalen 2008. Foto: Kim Erlandsen, NRK

Øyafestivalens yngste gamlinger i godt, kompromissløst lune.

Idet «100%» dundret utover Enga som første låt ut, utbrøt en opprømt anmelderkollega: «Tenk om de spiller hele Dirty!». Så fulgte «The Sprawl», og alle preferanser i retning konseptualitet forduftet. Under kveldens Øya-konsert konsentrerte Sonic Youth seg enkelt og greit om å levere noen av de mest inspirerte øyeblikkene i katalogen sin, med særlig vekt på Daydream Nation, et av åttitallets udiskutabelt viktigste album og fortsatt en fryd å lytte til, 20 år seinere.

Thurston Moore, Lee Ranaldo og Kim Gordon lener seg imidlertid ikke på nostalgi. Det er snarere et utfordrende og høyst relevant band som får publikum til å gå bananas gjennom den drøye timen de spiller. Visjonæren Moore, den milde klippen Ranaldo og Kim Gordon, et av verdenshistoriens tøffeste mennesker, uansett sted og tid, er alle uunnværlige elementer i Sonic Youth-lyden, mens trommis Steve Shelley og bassist Marc Ibold besørger tett og nødvendig struktur i dypet av lydbildet særlig Moore herjer hemningsløst med.

Høydepunkter blir en høyst individuell sak i dette tilfellet, men jeg lander på konsertens midtparti, med «The Wonder» som smelter over i «Hyperstation», etterfulgt av «Drunken Butterfly» og «Hey Joni». Og bare så det er sagt: Ingen i verden kan synge «I love you» og i samme grad som Kim Gordon få det til å høres ut som en trussel. Verdt billetten alene, den dama.

Marius Asp

Flere bilder fra konserten:

LES: Ingen stillhet med Original Silence. 

Tags: , , ,

Del "Ungdommens råskap"
 

9 kommentarer på “Ungdommens råskap”

 1. Trond sier:

  Fikk ikke sett denne :( Vil det bli lagt ut på nrk.no ?

 2. Kristian Rostad sier:

  Det jobbes med å få godkjenning fra plateselskapet til å legge ut konserten i sin helhet. Kryss fingrene for at det går i boks!

 3. Julie sier:

  Stor sjanse for at de får legge ut konserten i opptak? Hvis ikke blir jeg skuffa :(

 4. Joa sier:

  Få sonic youth og my bloody valentine ut på nrk nett-tv. :) det tror jeg vil glede fantastisk mange, og folk fortjener å få servert ekte musikk inn i stua. Ikke bare mtv crap og svada.
  Takker så meget på forhånd. Alle tjener på det:)

 5. Marius Asp sier:

  Klippe, lime:
  «Postet av Kristian Rostad
  august 8, 2008 klokka 11:55. · Edit
  Det jobbes med å få godkjenning fra plateselskapet til å legge ut konserten i sin helhet. Kryss fingrene for at det går i boks!»

  Ekte musikk as it may be: Vi kan ikke legge ut så mye som et sekund av noen konsert uten at plateselskap, band og/eller management har gitt oss grønt lys. Ring plateselskapet og skjell dem ut, eller poke Thurston Moore på Facebook til han gir etter, men ikke fik opp pianisten (oss, altså).

 6. aba sier:

  Så sinnsykt rått :)

 7. Stjørdals patrioten sier:

  fy faen så rått d va, spilt favoritten min å dah, cross the breeze!!

 8. sånnik juut sier:

  kan noen hjelpe meg: hvilken låt var den siste de spilte før de kom på for ekstranummer? den var kul.

Legg igjen en kommentar