Platebutikken Tiger fyller 15 år. Foto: Thomas Dedekam

Platebutikken Tiger fyller 15 år. Foto: Thomas Dedekam

Tiger fyller 15 år

Vi besøkte Tiger for å få hele historien til det som er en av landets mest kompromissløse platesjapper.

Skrevet av:
Publisert 15:22 11 desember, 2011

Tiger er knappe 30 kvadratmeter tettpakka med musikk i fysisk format og unge musikkelskere med forkjærlighet for hardcoresjangeren bak disken.

- Tiger er et møtested. En plass folk kan stikke innom for å høre ny musikk, prate sammen og treffe nye folk å spille konsert med.

Daglig leder Kristian Kallevik er en musikkmisjonær av de sjeldne, og drifter Tiger på pur kjærlighet til det fysiske formatet. En kjærlighet han deler med kundene. En av de som har tilbrakt mye tid på Tiger er Thomas Bratlie, fra bandet Rhumble In Rhodos.

- Tiger var veldig viktig for å få oss opp og frem i starten. Det er blitt en hjørnesteinsbedrift for musikkmiljøet i Oslo, forteller Bratlie.

Lydverkets reporter Trine Sollie inviterte til bursdagsselskap i butikken og kjøpte tre album som representerer Tigers femten år lange historie. Hør hele historien om platebutikkens opp- og nedturer i denne tredelte saken fra Lydverket radio.

Kristian Kallevik. Foto: Hans Tore Tangen

Kristian Kallevik. Foto: Hans Tore Tangen

Dro på sykehus, kom aldri tilbake

Tor André Knudsen var en ildsjel, gründer og en genuin musikkformidler. Han startet driften av Tiger så smått i en kjellerstue i 1996 – samme år som Tupac blir skutt og drept.

- Han var en veldig givende person som neppe tjente noe på å gjøre dette her, han gjorde det kun for ekte glede, forteller Thomas Bratlie.

Tor André Knudsen. (1967-2004)

Tor André Knudsen. (1967-2004)

Takler konkurransen

Musikkbransjen har vært igjennom en ekstrem forvandling i løpet av Tigers eksistens. Den digitale musikken har fått sitt fotfeste, og kjeder som Platekompaniet har etablert seg med stadig flere filialer.

- Folk mistenkeliggjør oss litt. Vi hører det på måten de spør «Hvordan går det egentlig med Tiger?».

Egentlig går det ganske bra med platebutikken. Kristian Kallevik forteller at Tiger omsatte for drøye fire millioner kroner i 2010. Butikken har fem ansatte, men kun han arbeider fulltid.

Sjappas innside. Foto: Hans Tore Tangen

Sjappas innside. Foto: Hans Tore Tangen

Kristian Kallevik velger ut tre utgivelser som representerer Tigers historie:

Masshysteri – Vår Del Av Stan (Ny Våg, 2008)

- Vi har mye svensk musikk som ikke er en del av den svenske popstjernehimmelen, og får minimalt med oppmerksomhet hjemme.

Masshysteri - Vår Del Av Stan

Fugazi – Red Medicine (Dischord, 1995)

- Denne plata er min verdensoppfatning, og har vært et referansepunkt siden jeg hørte den første gang.

So Much Hate – How We Feel (X-Port Plater, 1987)

- En ubeskrivelig norsk klassiker uansett sjanger. Den har også satt standarden internasjonalt for hvordan hardcore skal låte.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Del "Tiger fyller 15 år"
 

3 kommentarer på “Tiger fyller 15 år”

  1. Anonym sier:

    Vi trenger indie butikkene som pusher plater. Hadde et par gode slike i Bergen før men disse har forsvunnet de siste årene. Sitter nå kun igjen med 2 stykk.

  2. Anonym sier:

    Vi trenger indie butikkene som pusher plater. Hadde et par gode slike i Bergen før men disse har forsvunnet de siste årene. Sitter nå kun igjen med 2 stykk.

  3. [...] endelig ønske mannen bak årets norske utgivelse, Lars Vaular, velkommen til Tigerstaden og feire 15-årsdagen til landets mest kompromissløse platebutikk.  Takk for nok et begivenhetsrikt [...]

Legg igjen en kommentar