Carcass på Jalometalli i 2010. Foto: Mikko Törmänen.

Carcass på Jalometalli i 2010. Foto: Mikko Törmänen.

Ti metalfestivaler du må besøke i sommer

Glem Wacken Open Air. Her er ti av de tøffeste metalfestivalene sommeren har å by på – og en liten bonus.

Skrevet av:
Publisert 10:50 3 juli, 2012

Metalfestivalsommeren har allerede vært i gang en stund, og er du av den festivalglade typen har du kanskje vært på Sweden Rock, Hellfest, Tuska, Graspop, Maryland Deathfest og til og med Muskelrock allerede. Men sommeren er fortsatt ung, og det er mange hardmusikalske langhelger å velge mellom i Europa. Lyst til å prøve noe annet enn Wacken Open Air? Les videre.

Under har jeg listet opp ti vidt forskjellige metalfestivaler med ulik booking, profil og beliggenhet. Her bør det være noe for enhver ekstrem smaks- og prisklasse. Dersom dere har flere forslag til brutale festivaler i sommer er det bare å skrive en kommentar. En god liste kan aldri bli for lang.

Metalcamp

Tolmin, Slovenia, 5.-11. august

Korn-vokalist Jonathan Davis. Foto: Peter Klaunzer, AP/Keystone

Korn-vokalist Jonathan Davis. Foto: Peter Klaunzer, AP/Keystone

Metalcamp må være Europas vakreste festival. Du tilbringer en hel ukes ferie i den idylliske landsbyen Tolmin.  Festivalområdet ligger på en halvøy mellom fjellelvene Tolminka og Soča, og knallblått badevann, en deilig sandstrand og små lysninger i skogen akkompagneres av et helstøpt festivalprogram. Blant hovedattraksjonene er årets mest utskjelte band, Korn, Machine Head, glad-power metal-bandet Sabaton, gode, gamle Testament og gothpionerene i Paradise Lost. Unge og uetablerte band har dessuten en egen scene på området.  Slovenia er et land de færreste har besøkt, men de fleste vil komme tilbake etter å ha vært på Metalcamp. Mottoene »Headbanger’s Holidays» og «Hell over Paradise» er nemlig ikke langt fra virkeligheten.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Machine Head, Sabaton, Sanctuary, Testament, Paradise Lost og Vicious Rumors.

Hell’s Pleasure

Pößneck, Tyskland, 19.-21. juli

One Tail, One Head

One Tail, One Head. Foto: Ole Ekker

Hvis du har lyst kan du reise rundt i Europa i en måned og se det samme bandet nesten hver dag i hele sommer. Det er ofte de små festivalene som byr på de største overraskelsene og de mest spennende navnene, og tyske Hell’s Pleasure er intet unntak. Den åttende utgaven er kanskje den beste noensinne, og har blant annet fått tak i trondheimsbandet One Tail, One Head som kun spiller på spesielt utvalgte konsertsteder. De amerikanske black-speederne i Midnight og tyske Ketzer er heller ikke å se på så mange andre plakater på kontinentet. NWOBHM-kongene i Angel Witch og doombandet The Skull som består av tidligere Trouble-medlemmer er dessuten vel verdt å få med seg uansett hvor de spiller. Hell’s Pleasure viser frem det beste fra undergrunnen, og har booket en fin blanding av dyktige nykommere og erfarne veteraner.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Angel Witch, Aura Noir, Ketzer, Midnight, The Scull, Solstice, Horisont, Degial, Morbus Chron og One Tail, One Head.

Kill-Town Deathfest

København, Danmark, 30. august-2. september

Morbus Chron. Foto: Erik Stenbacka

Morbus Chron. Foto: Erik Stenbacka

Danskene går høsten hardt i møte med undergrunnsfestivalen Kill-Town Deathfest. Navnet røper at det er den ekstreme metalen som står i førersetet, og festivalen kan by på alt fra storhetene i Incantation og death metal-pionerene i Master, til gryende stjerner som Morbus Chron, Zom og våre venner i Execration. Funeral doom-bandet Tyranny skal dessuten spille sin første konsert utenfor Finland på åtte år, og det burde være verdt en tur! Det finnes ikke noe campingområde i nærheten, men arrangørene har anbefalt flere hoteller. Festivalen serverer for øvrig bare vegansk mat, så den som vil ha kjøtt og egg må ut fra lokalet for å finne noe å spise.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Incantation, Master, General Surgery, Morbus Chron, Tyranny, Execration, Zom.

Obscene Extreme

Trutnov-Na Bojišti, Tsjekkia, 11.-14. juni.

Exhumed live. Foto: Miikka Skaffari/skaffari.fi

Exhumed live. Foto: Miikka Skaffari, skaffari.fi

Frikervennlige Obscene Extreme har holdt det gående i 13 år og er en av Europas hardeste festivaler. Trutnov-slagmarken er åsted for fire dager med grindcore og ekstremmetall. Blant høydepunktene er gore-gruppa Exhumed, death metal-bandet Suffocation, humørfylte Cephalic Carnage og hardcorepunkerne i Discharge. Sistnevnte feirer 35-årsjubileum som av-og-på-band i år, og det burde legge opp til en real fest.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Exhumed, Discharge, Suffocation, Cephalic Carnage, Nasum, Origin.

Summerbreeze

Dinkelsbühl, Tyskland, 16.-18. august

Johan Hegg, Amon Amarth

Johan Hegg, vokalist i Amon Amarth. Foto: Alyssa Lorenzon/MetalSucks.

Summerbreeze feirer 15-årsjubileum og slår på stortromma. Ingen av utendørskonsertene går parallelt, og gjør det mulig å få med seg desto flere favoritter live. Programmet preges av mange mellomstore navn og typiske gjengangere, men det burde være perfekt for en som er uerfaren på metalfestivalfronten. Arrangørene har til og med laget en pakkeliste for den som trenger inspirasjon. Band som Amon Amarth, Anaal Nathrakh, Behemoth, Immortal, Nifelheim og Sepultura kommer garantert til å lage stemning blant metalfansen, og «mykere» og mer kommersielle grupper som Bullet og Deathstars er representert. Dette er med på å gjøre Summerbreeze til en av de mest tilgjengelige festivalene i oversikten.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Amon Amarth, Anaal Nathrakh, Behemoth, Iced Earth, In Solitude, Immortal, Nifelheim, Sepultura.

Jalometalli

Oulu, Finland, 10.-11. august

Nekromantheon

Nekromantheon. Foto: Alexander Hojem.

Jalometalli – eller «edelmetall» som navnet betyr – er den nordligste metalfestivalen i oversikten. Finnene har disket opp en real line-up med flere band som ikke er å se i resten av Europa, og dekker nesten hele sjangerspekteret. En av fristelsene er det norske black metal-bandet Gehenna, mens våre egne helter i Nekromantheon og sveitsiske Coroner er blant thrash-alibiene. Crimson Glory leverer heavy metal, og Septicflesh står for deler av death-programmet. Lokale, finske band har også fått stor plass på plakaten. Jalometalli tilbyr rimelige hotellpakker for tilreisende, og da burde du ha grunner nok til å besøke nabolandet.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Coroner, Gehenna, Heathen, Iron Savior, Septicflesh, Year of the Goat, Crimson Glory og Nekromantheon.

Brutal Assault

Fort Josefov, Jaromeř, Tsjekkia, 8.-11. august

Arcturus

Arcturus. Foto: Arcturus

Brutal Assault er ikke like ekstrem som landsmannen Obscene Extreme, og går for et bredt sjangerspekter som tiltaler de fleste. Hvis du skal på bare én festival i sommer er dette et godt valg. Mange av de sommerturnerende bandene, som for eksempel Sodom, Nile og Municipal Waste, kommer. Du får også muligheten til å se norske Arcturus som igjen er ute på vift, black metal-colombianerne i Inquisition, death metal-veteranene Immolation, avantgarde-heltene i Virus, post-black metal-bandet Alcest og hardcore-gruppa Converge.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Arcturus, Dødheimsgard, Immolation, Inquisition, Sodom, Virus og Converge.

Metal Magic

Fredericia, Danmark, 11.-14. juli

The Devil's Blood

The Devil's Blood-vokalist Sister Farida. Foto: The Devil's Blood.

Den femte utgaven av Metal Magic er oversiktens andre danske festival, og selv om den vader i undergrunnen er det mye moro å se her. Det danske heavy metal-bandet Witch Cross har nylig gjenoppstått, og etter den glimrende konserten på Keep it True tidligere i år kan det umulig bli kjedelig å høre dem igjen. Liker du kvinnevokal stiller polske Crystal Viper opp med heavy metal, mens The Devil’s Blood viderebringer retrodoom-arven. Verdt å nevne er også svenske Antichrist som er ett av de mest vitale thrash-bandene i Europa for tiden. Festivalen har satt opp en buss som bringer folk fra flyplassen i København til Fredericia, og det skal visst være langt billigere enn å ta tog. Hva venter du på? Fly til Køben!

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Witch Cross, Hell, The Devil’s Blood, Crystal Viper, Antichrist, Deathhammer, Warhammer.

Bang Your Head

Balingen, Tyskland, 13.-14. juli

Venom

Venom. Foto: Venom.

Bang Your Head har holdt det gående siden 1996 og er en av de mest prominente metalfestivalene i Tyskland. I år hadde festivalen klart å få tak i episke Atlantean Kodex, et band som nesten aldri spiller live, og det var derfor meget trist da de avlyste showet tidligere i sommer. Heldigvis stiller NWOBHM-legendene i Diamond Head, mektige Primordial og evigunge Venom, bandet som har inspirert omtrent alle thrash- og black metal-spirer i verden. Line-upen er ikke spesielt spennende, men det er likevel duket for to gode dager i Tyskland.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Diamond Head, Venom, Primordial, Gotthard og Exodus.

Beyond the Gates

Bergen, 23.-25. august

Assaulter

Assaulter. Foto: Assaulter.

I fjor ble sagnomsuste Hole in the Sky arrangert for siste gang, og vi var alle redde for at avslutningen faktisk ville etterlate et stort, svart hull på festivalhimmelen. Heldigvis klarte ikke arrangørene å la Garage ligge brakk i august, og Beyond the Gates ble et faktum. Festivalen kolliderer dessverre med Bunker i Oslo, men forhåpentligvis kommer begge godt ut av det. Blant de bekreftede bandene er råtassene i Deathhammer, de australske thrasherne i Assaulter og undergrunnsfenomenet Mare. Det obskure black metal-bandet har nesten aldri vist seg på en livescene, og det ryktes at dette kan være siste gang på norsk jord. Kjenn din besøkelsestid og bli med på det som kan bli Bergens nye musikalske flaggskip.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Deathhammer, Assaulter og Mare.

Høstbonus
Infernö

Infernö. Foto: Infernö.

Sitter du fast i en traurig sommerjobb uten mulighet til å reise rundt på festivaler? Vent til 28.-29. september og bli med på Til Dovre faller på Dombås, landets minste, men tøffeste metalfestival. Det norske thrash metal-bandet Infernö holder sin første konsert på mange år, og det er duket for et gjensyn du sent vil glemme. Dovrefjell gjestes i tillegg av Obliteration, Antichrist, Morbus Chron og seks andre band i god, gammel undergrunnsånd. Takk og pris for at det arrangeres metalfestivaler hele året. Kommer du?

 

Har du vært på metalfestival i år eller har du tenkt å dra? Del dine minner og anbefalninger her!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Ti metalfestivaler du må besøke i sommer"
 

19 kommentarer på “Ti metalfestivaler du må besøke i sommer”

 1. Anonym sier:

  Norske Trollfest på Metalcamp i Tolmin!

 2. Dere har glemt å nevne «Exit» festivalen i år:)

 3. Ove Stokke sier:

  Copenhell i København var årets opplevelse for meg! Gojira, slayer, mastadon og immortal for å nevne noen!

  • Anonym sier:

   Skulle gjerne fått med meg den også! Men det må sies at gutta i Slayer kan regnes som søndagsskolegutter i forhold til gutta i noen av banda nevnt ovenfor :p

  • Anonym sier:

   Skulle gjerne fått med meg den også! Men det må sies at gutta i Slayer kan regnes som søndagsskolegutter i forhold til gutta i noen av banda nevnt ovenfor :p

 4. Ove Stokke sier:

  Copenhell i København var årets opplevelse for meg! Gojira, slayer, mastadon og immortal for å nevne noen!

 5. Ove Stokke sier:

  Copenhell i København var årets opplevelse for meg! Gojira, slayer, mastadon og immortal for å nevne noen!

 6. Ove Stokke sier:

  Copenhell i København var årets opplevelse for meg! Gojira, slayer, mastadon og immortal for å nevne noen!

 7. Snorre Jensen sier:

  Muskelrock i Sverige er jo verdens sterkeste festival!!! Men har allerede vært og kan anbefales!

 8. Anonym sier:

  Metalcamp er uten tvil den feteste festivalen jeg noen gang har vært på, anbefales til alle. Seriøst, sjekk ut nettsiden og bildene.

 9. 31.august – 1. september i Eidfjord: Hard Anger Open Air Metal Festival www.hard-anger.com

 10. 31.august – 1. september i Eidfjord: Hard Anger Open Air Metal Festival www.hard-anger.com

 11. Anonym sier:

  http://www.hard-anger.com 
  Hard Anger open Air Metal festival will be an event at one of worlds most unique, natural music-arena. (Eidfjord, Norway)
  With 12 bands in 2 day’s : Disgorge (USA), Ensiferum, Endstille, Susperia and many more!!

  Check the pictures on the website or on facebook!!!

 12. Anonym sier:

  http://www.hard-anger.com 
  Hard Anger open Air Metal festival will be an event at one of worlds most unique, natural music-arena. (Eidfjord, Norway)
  With 12 bands in 2 day’s : Disgorge (USA), Ensiferum, Endstille, Susperia and many more!!

  Check the pictures on the website or on facebook!!!

 13. Anonym sier:

  Hard Anger Open Air Metal Festival, that’s the place to be!!! 31/08-01/09 Eidfjord, Norway.
  12 bands in 2 day’s at the most unique scenery between the mountains. With bands as: Susperia (No), Ensiferum (Fin), Disgorge (USA), Endstille (Ger) and many more!!
  More info on: http://www.hard-anger.com or on Facebook.

 14. HedvigV sier:

  Less than 2 months left til HARD ANGER OPEN AIR METAL ESTIVAL (31.Aug.- 1.Sept. 2012) !! Have you already bought your festival passes?? http://www.hard-anger.com

 15. HedvigV sier:

  Less than 2 months left til HARD ANGER OPEN AIR METAL ESTIVAL (31.Aug.- 1.Sept. 2012) !! Have you already bought your festival passes?? http://www.hard-anger.com

 16. Nadine Pirat sier:

  Var på Hellfest i år. Fyyy faen for en lineup! Mangler litt på det sanitære området, og litt mer praktisk opplegg rundt campen, men er ellers en strålende festival for de av oss som liker en god blanding av ekstrem-metal.
   Ellers har kjenner jeg folk som nylig spilte på en ny, innendørs,festival som holdes i Odense, Danmark. Sickfest er visstnok stedet å være dersom man er fan av Grindcore og Deathmetal. Også er det billig..kun 40 euro. :)

Legg igjen en kommentar