Lee Ranaldo i aksjon hos Lydverket. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Lee Ranaldo i aksjon hos Lydverket. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

- Sonic Youth lever videre

Det kunne bandets gitarist Lee Ranaldo røpe da han gjestet Lydverket på P3 i går. Hør intervju og se eksklusive livelåter!

Skrevet av:
Publisert 15:10 13 juni, 2012

Man skal være forsiktig med å dele ut legendestatuser i hytt og pine. Men det er vanskelig å bestride at den gråhårede newyorkeren Lee Ranaldo (56) de siste 30 årene har utgjort en sentral del av et av vår tids mest innflytelsesrike band – Sonic Youth.

Mannen har imidlertid flere andre jern i ilden – både som poet, billedkunstner, støyskulptør og soloartist, med årets utgivelse Between The Times And The Tides som den kanskje mest konvensjonelle platen i den rikholdige katalogen.

Les anmeldelsen av Lee Ranaldos Between The Times And The Tides (4/6)

Da Ranaldo besøkte Lydverkets radiosending i går, fortalte han om overgangen fra Sonic Youth til solotilværelsen, hva vi kan forvente oss fra moderbandet framover, inspirasjonskilder og poesien man finner i penisforstørrelsesspam-mail. I tillegg spilte han flere av låtene fra det nye albumet i akustisk tapning.

Hør intervjuet i sin helhet lenger ned i saken!

Lee Ranaldo – «Shouts» (live hos Lydverket):

Massivt arkiv

Det har blitt sådd tvil om Sonic Youths fremtid etter at det ble kjent at bandets to grunnleggere, ekteparet Thurston Moore og Kim Gordon, gikk hvert til sitt etter å ha vært gift i 27 år. Selv mener Lee Ranaldo bandet har tatt pause på «ubestemt tid», men at bandets 30 år lange historie gjør at det vil komme flere plater med tidligere uutgitt materiale i perioden framover.

Det er fortsatt mye som binder oss sammen. Vi har 4-5 arkivprosjekter på gang – etter 30 år sammen har vi nødvendigvis et massiv arkiv, og vi har brukt mye tid de siste tre årene på å digitalisere og bevare det. Vi har planer om å gi ut en serie med liveutgivelser som representer ulike perioder i karrieren vår. Når du hører låtene live, låter de veldig forskjellig fra de innspilte versjonene, sier Ranaldo til Lydverket.

Overgangen fra bandtilværelsen til fullt fokus på solokarrieren har vært mindre dramatisk enn man kunne tenke seg, ifølge gitaristen.

De siste 10-15 årene har vi alle brukt mye av tiden vår på separate prosjekter. Så forskjellen på daglig basis er ikke så stor som man skulle tro, sier han.

Lee Ranaldo – «Hammer Blows» (live hos Lydverket):

Med og uten band

Anledningen for Lee Ranaldos besøk i landet er to konserter i regi av Øya Open. I går spilte han med fullt band på Blå, og i kveld gjør han en konsert mutters alene samme sted. En utfordring, hevder han.

– Jeg jobber med å pønske ut hvordan jeg skal tilpasse det, for rommet på Blå er veldig spesifikt. Nå for tiden spiller jeg ofte på en gitar som henger fra taket i et tau eller en ledning, som svinger fram og tilbake som en pendel. På Blå er det så mange søyler at den kommer til å dunke inn i dem, så jeg lurer fortsatt på hvordan jeg skal gjøre det, humrer Ranaldo.

Hør intervjuet i tre deler her:

Lee Ranaldo intervju del 1

Lee Ranaldo intervju del 2

Lee Ranaldo intervju del 3

 

 

Tags: , , ,

Del "- Sonic Youth lever videre"
 

2 kommentarer på “- Sonic Youth lever videre”

  1. Mathias Moen sier:

    JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!

  2. [...] Thurston Moore/Chelsea Light Moving live fra Øyafestivalen 2012: Orchard Street Pretty Bad William S. Burroughs Groovy and Linda Frank O’Hara Hit Empires Of Soul Ono Soul Patti Smith Math Scratch Salig er Thurston Sonic Youth lever videre [...]

Legg igjen en kommentar