Iron & Wine. Foto: Tom Ivar Øverlie, NRK P3

Iron & Wine. Foto: Tom Ivar Øverlie, NRK P3

Sniklytt på 2011

Iron & Wine, British Sea Power, Wire og The Decemberists letter alle på sløret i forkant av sine kommende utgivelser.

Skrevet av:
Publisert 16:43 6 januar, 2011

Den uavhengige amerikanske radiostasjonen NPR fortsetter sin fabelaktige First Listen-serie, der et utvalg av kommende plater kan høres i sin helhet, også i 2011. Heldigvis. Her er noen av platene vi i Lydverket gleder oss mest til, klare til å nytes via interwebben.

Iron & Wines Kiss Each Other Clean er blant de mest imøtesette albumslippene i starten av det nye året, og for å gjøre ventetiden levelig troppet Sam Beam og bandet opp hos NPR for å fremføre hele platen live. Resultatet kan du sjekke ut her, og få for all del også med deg singelen «Walking Far From Home» og to knallsterke b-sider hos Wimp eller Spotify. Førsteinntrykket tilsier at søkertrangen som preget den glitrende forgjengeren The Sheperd’s Dog ikke bare er intakt, men intensivert. Platen slippes løs på verden 24. januar.

Et band som definitivt har valgt en ny retning for sitt kommende album er det amerikanske indiebandet The Decemberists, som slipper The King Is Dead 17. januar. Der The Hazards Of Love var en slags konseptuell rockeopera med leninger mot britisk folk, prog og stonerrock, har bandet denne gangen fått med seg R.E.M.-gitarist Peter Buck og folk-chanteuse Gillian Welch, som korer på majoriteten av de ti roots-orienterte låtene. Skiva hører du her.

Postpunk-flaggskipet Wire har, etter en lang pause på nittitallet, kommet tilbake med et knippe sterke og kritikerroste utgivelser de siste ti årene. Red Barked Tree er det 11. studioalbumet i løpet av bandets snart 35 år lange karriere, og selv om fraværet av originalmedlem og sjefsgitarist Bruce Gilbert er hørbart, lover dette nok en gang svært godt. Og selv om platen først slippes  mandag 10. januar, kan du allerede gjør deg opp din egen mening om den her og nå.

Selv om du, som jeg, umiddelbart skulle slite med mobilisere den helt store entusiasmen for den forestående platen til det britiske popbandet British Sea Power, Valhalla Dancehall, som slippes på mandag,  er det fullt mulig å høre verket i sin helhet via musikksidene til The Guardian. Etter en røff skumlytting er det bare å konstatere at platen, som skal være inspirert av dadaistisk poesi, natur, hedonisme og gamle Playboy-blader, slett ikke er blottet for kvaliteter.

Tilbake til NPR helt til slutt: Kanalen gir ikke bare sniklyttemuligheter til hele plater, men besørger i tillegg med jevne mellomrom sjansen til å høre smakebiter fra skivene vi gleder oss til. I ukens New Mix-spalte serverer de nytt fra Bright Eyes, Julianna Barwick, Colin Stetson, G-Side og Rikki Ililonga & Musi-O-Tunya – sistnevnte en av den zambiske rockens gudfedre, som du kan (og bør) bli nærmere kjent med via den doble antologien Dark Sunrise.

Les også: Vinterens viktigste utgivelser

Hvilke plater gleder du deg mest til i 2011?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Sniklytt på 2011"
 

3 kommentarer på “Sniklytt på 2011”

  1. makomp sier:

    Vil gjerne bare benytte sjansen til å anbefale alt NPR har å by på – kanskje spesielt for P2-fans. (This American Life og Wait Wait Don’t Tell Me er blant mine ukentlige podcaster. Også artig å en sjelden gang høre norsk-ættede Garrison Keeler (Prairie Home Companion) prøve seg på norsk :)

  2. Kim von Klev sier:

    At James Blake, Radiohead, Montée, ALTAAR, Civil Civic og ikke minst The Low Frequency In Stereo har plater godt på vei gir meg en forventningsrus jeg kan surfe på i lang, lang tid.

    Samtidig vil jeg skyte inn at The Strokes-plata blir dritt. Det bare vet jeg. Måtte den forbli uutgitt osv.

  3. [...] Les også: Sniklytt på 2011 [...]

Legg igjen en kommentar