-Slektskapet mellom salmen og fotballsangen er åpenbart

I morgen starter fotball-VM. Og i følge forfatter Jo Nesbø, har sangen du vil høre fra tribunene samme funksjon som den du kan høre fra kirkebenkene. I tillegg til å være forfatter, er Jo Nesbø musiker og tidligere lovende fotballspiller. Så, da jeg i våres skulle lage en sak om fotballsanger, var det naturlig å […]

Skrevet av:
Publisert 11:29 10 juni, 2010

Jo Nesbø til nett

I morgen starter fotball-VM. Og i følge forfatter Jo Nesbø, har sangen du vil høre fra tribunene samme funksjon som den du kan høre fra kirkebenkene.

I tillegg til å være forfatter, er Jo Nesbø musiker og tidligere lovende fotballspiller. Så, da jeg i våres skulle lage en sak om fotballsanger, var det naturlig å kontakte han. Den saken kan du se her. Men det var et langt intervju, og blant temaene vi ikke fikk plass til i reportasjen, var likhetene mellom salmer og fotballsanger.

-Slektskapet er åpenbart. Begge har en tydelig oppdragsgiver; Gud eller «Rosenborg». I tillegg ber begge deg tro på helt urimelige ting, som at laget ditt er uovervinnelig eller at du skal få evig liv om du tror på Gud.

Men i følge Jo Nesbø, finnes det enda flere likheter mellom salmen og fotballsangen.

-Musikk er den uttrykksformen som går rett på følelsene. Vi kan være uenige i teksten til både fotballsangen og salmen, men når vi befinner oss sammen med mange andre, lar vi oss rive med.

I tillegg finner en likheter i tematikken.

-Om du ser på den kristne historien, så bruker man ikke seiersøyeblikket da Jesus står på graven med hendene i været. Man bruker det tilsynelatende nederlaget, der han henger på korset. Slik er det med fotballsangene også. Vålerenga synger ikke om cupfinalene de har vunnet, men om når Vålerenga kirke brenner ned. For det er tragediene som binder folk sammen, ikke seiersøyeblikket, avslutter Nesbø.

Se intervjuet her:

Tags: , , , ,

Del "-Slektskapet mellom salmen og fotballsangen er åpenbart"

Legg igjen en kommentar