- Fotballsanger er et trist kapittel

Liverpool-keeper Bruce Grobbelaar sier han var med på den verste, New Order hevder å ha skrevet den beste, mens forfatter Jo Nesbø er desillusjonert. Alle forklarer de for Lydverket hvorfor fotballsanger blir så fæle. VM i Sør-Afrika er en knapp måned unna, og det betyr at også de ulike lands fotball-låter er like rundt hjørnet. […]

Skrevet av:
Publisert 8:50 12 mai, 2010
Bruce Grobbellaar huskes fortrinnsvis som keeper, ikke rapper (Foto: AP Photo/SOWETAN)

Bruce Grobbellaar huskes fortrinnsvis som keeper, og ikke rapper (Foto: AP Photo/SOWETAN)

Liverpool-keeper Bruce Grobbelaar sier han var med på den verste, New Order hevder å ha skrevet den beste, mens forfatter Jo Nesbø er desillusjonert. Alle forklarer de for Lydverket hvorfor fotballsanger blir så fæle.

VM i Sør-Afrika er en knapp måned unna, og det betyr at også de ulike lands fotball-låter er like rundt hjørnet. Likevel er det ikke mange som gleder seg til å høre dem. For opp gjennom historien, er det få låter som har klart å kombinere fotball-tematikken med kvalitetsmusikk.

- Fotballsanger er et trist kapittel, sier forfatter, musiker og tidligere Molde-spiller Jo Nesbø.

- De norske låtene handler gjerne om å mimre om store øyeblikk eller komme med grunnløse påstander om at man er uovervinnelig. Det mener jeg er feil strategi.

Noen som kan sies å ha laget en vellykket fotballsang er New Order, som lagde England sin offisielle låt til VM 1990, «World in motion».

- Jeg synes fortsatt min er den beste låten, og jeg har hørt de andre, sier Peter Hook, bassist i New Order. Men en ting kan en  likevel innvende på «World in motion», nemlig en rappesekvens med John Barnes. Av en eller annen grunn, har mange fotballspillere fått for seg at de kan rappe. Og det kanskje mørkeste tilfellet her, er Liverpool sin «Anfield Rap» fra 1988.

- Gal hvis du likte sangen vår!
-Verdens verste fotballsang! utbryter tidligere Liverpool-keeper og en-gangs-rapper Bruce Grobbelaar, før han fortsetter:
- Og den havna på listene i hele Europa. Man må være gal for å kjøpe den!

Bruce Grobbelaar kan i det minste trøste seg med at hans gamle klubb Liverpool, også har det som trolig er verdens mest kjente fotballsang. «You`ll never walk alone» ble skrevet til musikalen Carousel i 1945, men det var etter at Gerry & the Pacemakers hadde suksess med låten i 1963, at Liverpool-fansen begynte å synge den.

- Når jeg kom til klubben, trodde jeg bare at det var en sang. Men da jeg kom på banen første gang og hørte den, fikk jeg frysninger. Det er umulig for meg å beskrive hvilken effekt den har på spillerne, avslutter Grobbelaar.

Her kan du se hele innslaget om fotball og musikk:

Reportasjen sendes i Lydverket på NRK 1 kl 23.15 i kveld.

Les mer om fotballsanger her og her.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "- Fotballsanger er et trist kapittel"
 

17 kommentarer på “- Fotballsanger er et trist kapittel”

 1. hanger sier:

  Flott repotasje! Mer fotball i musikken, mindre musikk i fotballen!

 2. Tommy sier:

  Pføy!
  Three lions, englands låt fra EM 1996 er like god idag den.

  Det som derimot ikke tåler dagens lys er samtlige sanger om det norske landslaget

 3. Diana sier:

  Tja, det finnes noen gode:

  - The Adicts’ tolkning av «You’ll Never Walk Alone» (MÅ opplevel live!) http://www.youtube.com/watch?v=DYH5DPiMo4M

  - The Business: «Hardcore Hooligan»

  - Cockney Rejects: «We are The Firm»

  - … vent litt. jeg ser hvor dette er på vei. Det finnes mange gode låter om å se på fotball og om å slåss med andre i en fotballrelatert setting, men om fotball i seg selv… hmmm…

 4. Nike sier:

  pøh – Coca Carolas djurgården-låter er feite!!

 5. Ziggy sier:

  Bønda fra nord!

 6. rob base sier:

  Gazza, folkens!

  «Fog On The Tyne» ruler!

 7. mor aase sier:

  Danmark hadde en fin sang med ei himmelsk blondine for en del år siden.» Vi er røde- vi er ……. . finner den ikke på you tube . Kan noen hjelpe meg?

 8. stian_a sier:

  At ikke Norske Sleivspark nevnes i denne sammenhengen er jo på grensen til skandaløst. «Nå er’e vm» er jo en artig fotball-låt, med allsangfaktor og dårlig rap i skjønn forening. «Myggen han har skjegget til’n Seattle-Kurt»:

  http://www.youtube.com/watch?v=szJS_LF0xlw

 9. Kunmail sier:

  Fotballsanger er ikke noe du får ereksjon av, nei! Men jeg ble litt nysgjerrig på den himmelske blondina til «mor aase»

 10. Nymotens Tulling sier:

  Beste fotballsang er Åge Aleksandersens «Fotbaill’n den e’ rund» !!!

  http://artists.letssingit.com/age-aleksandersen-lyrics-fotball-p1fcgn8

 11. Martin sier:

  The Whalers med «Vi svikter deg aldri» og «Veien, sannheten og livet» er jo fantastiske. Liker ikke VIF engang, men hører gjerne på disse uansett. Knallbra! The Business som allerede er nevnt har også sanger som handler om selve fotballen, «England 5 – Germany 1″ f.eks.

 12. Ekre sier:

  Sogndal- stao no pao!

 13. jon sier:

  jeg er bare en skinhead som liker rock ‘n’ roll/ska og øl og fotball krydra med litt vold

 14. [...] Så, da jeg i våres skulle lage en sak om fotballsanger, var det naturlig å kontakte han. Den saken kan du se her. Men det var et langt intervju, og blant temaene vi ikke fikk plass til i [...]

 15. [...] Kombinasjonen musikk og fotball er vanskelig. Så vanskelig faktisk at Lydverket lagde en egen sak om det i vår. Den kan du se her. [...]

Legg igjen en kommentar