Skaper musikk kriminelle?

Kan gangsta rap få noen til å gjøre det, fører trance til narkobruk og horrorcore til drap? Bli med i debatten på Lydverket P3 tirsdag. Den amerikanske horrorcore-rapperen Syko Sam ble nylig siktet for drapet på en Virginia-pastor, med sannsynlighet for utvidet siktelse. Han er også mistenkt for mishandling og drap på tre familiemedlemmer av pastoren. […]

Skrevet av:
Publisert 16:22 9 oktober, 2009
Fører horrorcore til drap? Sjangerrepresentanten Syko Sam er i hvert fall siktet for det.

Fører horrorcore til drap? Sjangerrepresentanten Syko Sam er i siktet for det.

Kan gangsta rap få noen til å gjøre det, fører trance til narkobruk og horrorcore til drap? Bli med i debatten på Lydverket P3 tirsdag.

Den amerikanske horrorcore-rapperen Syko Sam ble nylig siktet for drapet på en Virginia-pastor, med sannsynlighet for utvidet siktelse. Han er også mistenkt for mishandling og drap på tre familiemedlemmer av pastoren.

California-rapperen Syko Sam opererer i hiphop-sjangeren horrorcore, som kjennetegnes med ofte grafiske fremstillinger av klassisk «horrortematikk» som drap, død eller mishandling av forskjellig sort. I dette tilfellet er det personen som selv lager låter om å drepe som er siktet, men musikk – og sjangre – har vært sikta eller fått skylda for kriminalitet før.

Jazzmusikken ble i sin tid anklaget for å ha kontakt med mørkets fyrste selv, da rocken ble sluppet løs på allmennheten ble den beskyldt for å korrumpere ungdommen. Det har ikke blir færre tilfeller med årene.

Metallen og dens slektninger har stadig vært i søkelyset. I 1990 ble Judas Priest anmeldt for å ha forårsaket selvmord, amerikanske My Chemical Romance fikk skylda for det samme i fjor. Marilyn Manson ble anklaget for å ha inspiret til Columbine-massakren i ’99, bandet KMFDM ble koblet til skolemassakren i Finland. Trance og andre rave-/klubbsjangre har gjerne blitt relatert til inntak av ulovlige, kjemiske substanser, rapgruppa N.W.A. ble i sin tid kontaktet av F.B.I., rapmusikk er ikke fremmed med å bli linket til voldsbruk. Også i Norge har sjangre blitt knytta til, og fått skylda for kriminalitet. Kirkebranner og drapet på Øystein Aarseths kobling til black metal skulle være kjent for de fleste… Listen er lang.

Elsker eller hater du at musikksjangre får skylda for kriminalitet?

Klikk hva du føler oppe til høyre, eller fortell hvilke koblinger mellom kriminalitet og musikksjangre du mener er de viktigste nedenfor. Panelet og ukas orakel, tidligere politispaner, nå Tv2s krimkommentator Johnny Brenna, tar debatten på Lydverket P3 på tirsdag kl 20:03.

Om Elsk eller Hat:
I over fire år har Lydverkets Elsk eller Hat-panel spredd heder og galle om populærkulturelle fenomener, personer og trender fra musikkens verden.
Oppe til høyre på denne siden finner du en poll. Der er det to alternativer; Elsk og Hat. Det eneste du trenger å gjøre er at bestemme deg for om ditt hjerte er isende kaldt eller glødende varmt i forhold til ukens tema.
Elsk- eller Hat-panelet går av stabelen i Lydverket på tirsdager. De faste medlemmene er Lydverkets webredaktør, hiphop-fantast og jordnært følelsemenneske Andreas Øverland, og Lydverkets egen stjernereporter og blogdronning Kristin Winsents. Når dommens tid kommer har de som vanlig hver sin stemme, mens folket – altså deg – har én: Pollen er folkets røst! I tillegg henter vi hver uke inn et orakel, som kan gi oss ekstra innsikt i det aktuelle temaet.
Lydverkets redaksjon kommer dessuten følge med nøye på hva du skriver på denne siden – kanskje plukker vi ut ditt tema og tar det opp til debatt?

Tags: , , , , , ,

Del "Skaper musikk kriminelle?"
 

6 kommentarer på “Skaper musikk kriminelle?”

 1. Snapple sier:

  rap får jo skylda for alt. hater.

 2. Gro sier:

  Dette er en diskusjon hvor sosiale faktorer er det som spiller inn ikke musikken. Kom drap eller horrorcore først? Denne Syko-gutten hadde sannsynligvis gått klikk uansett hvilken hobby han hadde hatt.

 3. stayer sier:

  haha brenna.. han er rå. duuuuh.

 4. stig sier:

  Jeg ville heller snudd på formuleringen og si at kriminelle skaper musikk.

 5. [...] Les også: Skaper musikk kriminelle?  [...]

 6. Videospill, musikk og andre ting som brukes av mange ungdommer klarer bare få noen til å begå drap hvis de har en forvrengt virkelighets oppfattning, har hjerneskade eller er psykisk syke. Hvis vi ser bort fra diagnoser så peker (nesten) alt mot barndom og oppvekst.

Legg igjen en kommentar