Rastløs energi
Gold Panda - Lucky Shiner

Rastløs energi

Glitch-brite fenger og forvirrer på imponerende debutalbum.

Skrevet av:
Publisert 13:27 26 oktober, 2010

Det krever sin soveromsprodusent å skulle holde hodet klart –  og interessen oppe – for klipp-og-lim-basert instrumentalelektronika gjennom et helt album. Britiske Gold Panda slutter seg herved til denne eksklusive klubben (som fra før først og fremst består av Four Tet, Bibio og Hudson Mohawke), med et debutalbum som både maner til avslapning, mild forvirring og «intimrave i høstvarme stuer«, som Ruben Gran skrev i Lydverket elsker-saken om mannen.

Mellom knitring, driftig sample-manipulasjon og slentrende trommebeats oppstår det hygge. Enten det er den optimistiske (og misvisende fengende) åpningslåten «You», akustisk gitar-drevne «Parents» eller den noe opprivende, Aphex Twin-aktige «After We Talked»; Gold Panda vralter rundt i sitt mosaikkpregede lydunivers uten å nødvendigvis ta spesielle hensyn til lytteren på ferden. Dette har ført til en plate med tidvis høy vanskelighetsgrad, men – ikke uventet – med store belønninger til den tålmodige.

Nennsom bruk av vokalsamples, en interesse for hiphop som tidvis sniker seg frem (eksempelvis i den avsluttende «You.») og et visst orientalsk tilsnitt (i den andre «You» og «India Lately») er velkomne nyanser inn i et album som hele tiden føles å ligge på grensen til å bryte ut i kakofoni: det er nervøsitet og rastløshet over Lucky Shiner, og det er her mye av sjarmen og identiteten til Gold Panda ligger.

Han truer med å matte ut tilhøreren ved å ha de mest intense øyeblikkene mot slutten, men når det første sjokket får lagt seg er det like mye å hente her som i dets lunere stunder: Lucky Shiner er et debutalbum med senkede skuldre, og Gold Pandas rastløse energi har gjort dette til et album med bemerkelsesverdig mange kvaliteter.

Jørgen Hegstad

Tags: , , , ,

Del "Rastløs energi"
 

9 kommentarer på “Rastløs energi”

 1. Hasse Bjørn sier:

  Var ikke den låta veldig lik The Field sin Silent?
  Hør: http://www.youtube.com/watch?v=hnHNwQ_Y3KI&feature=related

  Bra at Lydverket endelig gjør noe med elektronisk musikk igjen.

 2. Tove sier:

  Hei.
  Darkstars «North» er en CD vel verdt å skrive om. Venter på anmeldelse der!

 3. Tove sier:

  Satte en link til tittelsporet, «North». This is great music. Håper linken virker. Søk på Darkstar North Youtube.

 4. Pandalover sier:

  Første 30 sek er helt fantastisk!

 5. T Haldorsen sier:

  Høres ut som en presets fra blant annet korg x1.

 6. Bj sier:

  Hvis man skal høre på glitch (hakkete elektronika) så er Glitch Mob et godt sted å begynne. De har en del fete remixer, eks:http://www.youtube.com/watch?v=VtnVduIY75Y

 7. [...] Love – Thirteen/Clean (premiere!) Pirate Love live fra Hove Gold Panda - Win-san Western Imponerende debutalbum Linton Kwesi Johnson – Fite Dem Back Lil Wayne – How To Love Ironisk menneskelig My [...]

Legg igjen en kommentar