Plater å glede seg til i 2009

Animal Collective, I Was A King og Clipse er blant bandene som slipper album tidlig i år.

Skrevet av:
Publisert 17:30 30 desember, 2008
Det lett kvalmefremkallende coveret til Animal Collectives <em>Merriweather Post Pavillion</em> - et av albumene som kan gjøre 2009 til et godt musikkår.

Det lett kvalmefremkallende coveret til Animal Collectives Merriweather Post Pavillion – et av albumene som kan gjøre 2009 til et godt musikkår.

Jada, Bruce Springsteen, Eminem og U2 slipper alle nye plater i året vi er i ferd med å entre. Men det finnes minst fem albumutgivelser fra det første kvartalet i 2009 jeg gleder meg langt mer til å fordype meg i.

Det er bare å kaste seg ut i det – med et visst forbehold om at både platetitler og releasedatoer i enkelte tilfeller er tentative:

Animal CollectiveMerriweather Post Pavillion

Du trenger ikke ha favoritt-bokmerket Pitchfork for å glede deg til dette åttende studioalbumet fra kvartetten som rent geografisk er spredd mellom Brooklyn og Lisboa (selv om det knapt er noen ulempe). Animal Collective er snarere nok et eksempel på et indieband som sakte, men sikkert har vokst seg utover sin opprinnelige fanskare, uten å vike fra sitt unike, tidvis svært utfordrende utgangspunkt. Stikkord: Polyrytmikk, avantgarde-pop og hasardiøs melodiføring. Den narko-overflødiggjørende Hove-konserten i fjor var fantastisk.

Slippdato: 12. januar [Domino/EMI]

I Was A KingI Was A King

Bak dette royale bandnavnet skjuler det seg en capskledd frontfigur fra Egersund med uvanlig teft for skakk, fuzzsvøpt popmusikk. Frode Strømstad heter han, og sammen med Anne Lise Frøkedal og Håvard Krogedal er han klar med oppfølgeren til den kritikerroste debuten Losing Something Good For Something Better. Like før jul ble bandet kåret til Ukas Urørt for den Teenage Fanclub-hyllende låten «Norman Bleik», og en titt på gjesteartistene på det kommende albumet – Emil Nikolaisen, Sufjan Stevens, Daniel Smith og Gary Olson – hever forventingene ytterligere.

Slippdato: 19. januar [Hype City/VME]

I Was A King. Foto: www.fotonils.com

I Was A King. Foto: www.fotonils.com

Andrew BirdNoble Beast

Den raffinerte Chicago-artisten Andrew Bird har gitt ut flere strålende album på rad, seinest Armchair Aphocrypha, som toppet en rekke årslister fra 2007. Førstesingelen «Oh No» er vel det nærmeste Bird har kommet en «New Slang», og kan tyde på at han denne gangen i enda større grad enn tidligere bærer sine ambisiøse tekster og forseggjorte arrangementer fram på en seng av gode melodier.

Slippdato: 20. januar [Fat Possum]

DM StithHeavy Ghost

Nok en Brooklyn-artist, som rett før jul ga ut den sakrale, eksentriske EPen Curtain Speech. Jeg har hørt mye på denne i jula, og nøyer meg med å kaste ut et knippe referanser som burde kunne treffe mange av dere – Antony & The Johnsons, Yeasayer, Jeff Buckley og Sufjan Stevens. Sistnevnte bidrar også på platen, sammen med blant annet Shara Worden (My Brightest Diamond).

Slippdato: 23. februar [Asthmatic Kitty/Tuba]

DM Stith. Foto: www.stevendavidjohnson.com

DM Stith. Foto: www.stevendavidjohnson.com

ClipseTill The Casket Drops

I begynnelsen av desember skrev jeg om mixtapen The Road To Till The Casket Drops, som mer enn opprettholdt de høye forventingene til den pulverpushende Virginia-duoens oppfølger til rapmastodonten Hell Hath No Fury. Albumet vil inneholde produksjoner fra The Neptunes, Kanye West og Rick Rubin, men i begivenhetenes sentrum vil uansett de frekke, sylskarpe avleveringene til Malice og Pusha T stå.

Slippdato: Mars [Columbia Records]

I tillegg kommer blant annet Montée, Antony & The Johnsons, Lily Allen, Candi Staton, Peter, Björn & John og Beth Orton med nytt i første del av året, varsles det.

Hvilke 2009-album ser du mest frem til?

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Del "Plater å glede seg til i 2009"
 

14 kommentarer på “Plater å glede seg til i 2009”

 1. grizzzzzlypenguin sier:

  Grizzly bear, de som ikke har hørt de to nye sangene bør sjekke dem ut sporenstreks!

  maribel, ENDELIG!

  oooooooogggggggg…… black lips blir nais

 2. Kåre G sier:

  Jeg håper Serena Ryder og/eller Hey Rosetta! kommer på norsk distribusjon.

  Ellers hører jeg gode ting om Kreator sin nye…

 3. Kåre G sier:

  og hvis Florence i Florence + the Machine klarer å lage en like bra plate som hun gjorde med Ashok http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewProfile&friendID=46999196

  så blir hun en megahype nå når NME er med på leken.

 4. Anders sier:

  er det bare et rykte at Kings Of Convenience lager en ny plate i Mexico. Det ville isåfall være årets høydepunkt.

 5. Kristian Rostad sier:

  PJ Harvey

 6. sGrindheim sier:

  Animal Collective albumet er fantastisk hatt det i litt over en uke nå, men det tok litt tid før jeg virkelig likte det.

  Et annet album som burde vært på denne listen er Burial – Dj kick.

 7. Krølla sier:

  gleder meg veldig til den nye plata til Morrissey kommer ut og selvfølgelig til konserten på sentrum scene i juni

 8. Dontlookback sier:

  DAVY JONES’LOCKER med plata Schizophrenia, The Dance Machine!
  Spennende band fra Kristiansand som kommer til å gjøre det stort i år.

 9. Olav Haugen sier:

  Vreid – Milorg, som kommer i morra!!!

 10. Urbeka sier:

  Det er to plater jeg gleder meg stort til i 2009:

  * Yeasayer er i studio for å spille inn andreskiva. Tror vi har noe stort i vente.

  * Crystal Antlers er et fantastisk bra band som gir ut sin første skive i år. Fjorårets EP var veldig bra. Har sett de live to ganger og har trua på større gjenombrudd for de.

 11. evo 666 sier:

  gleder meg til slayer og maiden

 12. Chris sier:

  U2 sitt nye kommer til å bli deili å høre!!!

 13. Kåre G sier:

  British Port Authority må ikke glemmes!

 14. [...] av det nye plateårets mest etterlengtede utgivelser – Animal Collectives Merriweather Post Pavillion og Andrew Birds Noble Beast – kan nå nytes i sin [...]

Legg igjen en kommentar