- Platebransjen dør om noen måneder
Thom Yorke kommer ikke til å savne de store plateselskapene. Det er BBC som videreformidler Radiohead-vokalistens bekmørke prognoser for de store selskapene. Bandet var i stallen til EMI i 12 år, før de i 2007 ga ut platen In Rainbows via sine egne nettsider, etter «betal hva du vil»-prinsippet. Intervjuet med Yorke, som er gjort […]
Thom Yorke kommer ikke til å savne de store plateselskapene.
Det er BBC som videreformidler Radiohead-vokalistens bekmørke prognoser for de store selskapene. Bandet var i stallen til EMI i 12 år, før de i 2007 ga ut platen In Rainbows via sine egne nettsider, etter «betal hva du vil»-prinsippet.
Intervjuet med Yorke, som er gjort for en skolebok for engelske videregåendeelever, inneholder lite sentimentalitet på vegne av det Yorke kaller «et synkende skip»:
- Når platebransjen dør, vil det ikke være noe stort tap for verden.
Yorke advarer fremadstormende band å knytte seg til de store selskapene, som han mener befinner seg langt nord i livet, en oppfatning han deler med Radiohead-kollega og artistlobbyist Ed O’ Brien:
- Når vi diskuterer det, sier han at det er et tidsspørsmål – måneder, ikke år – før den etablerte musikkbransjen faller fra hverandre.
Han poengterer at han likevel håper artister kan leve av musikken de lager:
- Han (Ed O’ Brien) er involvert i å bygge en verden der artister endelig får betalt. Men vi kjemper mot musikkindustriens selvbeskyttende interesser.
Dette er ikke første gang Yorke har engasjert seg i politiske spørsmål. På tampen av fjoråret troppet han opp på klimamøtet i København, og var alt annet enn fornøyd med de dresskledde herrene som satte agendaen der.
Tags: bransjepreik, platebransjen, Radiohead, stein dau, Thom Yorke
In Rainbows kom vel i 2007 og ikke 2001 som du skriver
Og, kresskledd? Korrektur…
Oi, fingrene mine holder visst ikke helt følge med skolten. TypOHs er herved rettet.
Hva diskuteres her? lol Er dere i samme tilstanden som Thom Yourk?
Whoooh; dette var deprimerende lesning…..
deprimerende?
det er vel ikke deprimerende at vi er på vei inn i en tid der artister kan få musikken sin ut til publikum uten å avhenge av store, selektive og profittbaserte selskaper? musikk har ingenting i den store businessen å gjøre, det er en personlig ting som bør holde seg på det personlige plan, selvom det er snakk om fra en artist til en million personer over internett.
Fascinerende nyhet gitt. Nå begynner «platebransjens død»-overskriftene å bli ganske parodiske egentlig. Det har holdt på siden 1999 – 11 år! I mellomtiden har avismediene, magasinene, bokbransjen, pornoindustrien (!), fimbransjen alle lidet samme skjebne.
Alt for ofte har vinklingen vært » Spår platebransjens død» eller lignende – altfor
sjeldent har fokuset vært på at musikkbransjen er en pionerbransje som først får blø.
Mens avisene selv har brukt mye tid på å «godte» seg over platebransjens død så
har de dessverre glemt å ta tempen på seg selv. Vel, hovmod står for fall.
Er ikke grunnleggende uenig med Yorke. Han har jo selvfølgelig rett i at ting er i
endring, og som kjent er det jo for det bedre – men når skal vi innse at endringen faktisk har skjedd og legge ballen død?
Det var da voldsomt så positiv denne Yorke var da. Artister trenger noen som kan formiddle musikken sin. Radiohead er etablerte så han kan jo være stor i kjeften, men det er en del nye band der ute.
Til syvende å sist er det vi «lytterene» som taper pga nedlastingsproblematikken….det er en grunn til at Madonna/U2 og andre artister nå skal ha kr 1000,- for konsertene…jo det er pga sviktende inntekter av platesalg. Dessverre graver forbrukerene sin egen grav.!!
Hvordan skal vi kjøpe musikk når den ikke lenger er tilgjengelig i platebutikken? Jada, jeg vet at det er gammeldags. For meg handler det om hva som er lettest tilgejngelig og platebutikken fortsatt et sted der jeg kan få del i tips, kunnskap og informasjon fra et orientert personale. Det får jeg ikke på nettet. Så får vi se om denne Yorke får rett og hva det eventuelt fører med seg for oss forbrukere.
Til nullet – (o)
Well, det var jo ikke akkurat slik jeg mente; klart det er fint at YouTube og andre hjelper oss fattige musikere og komponister å nå verdens folk; – (og du vet kanskje at YouTube, efter dom fra Høyesterett i USA, skal betale royalties for alle click på «din» musikk) – men man ville jo gjerne tjene «litt mer» penger og litt «mindre» enn feks Paul Mc…?? Right???
http://www.youtube.com/eddyjacobsensongs