John Olav Nilsen live på Lydverket. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

John Olav Nilsen live på Lydverket. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

John Olav Nilsen & Gjengen - Det nærmeste du kommer

På kloss hold

John Olav Nilsen & Gjengen er klare for runde to. Og godt er det.

Skrevet av:
Publisert 18:44 7 februar, 2011

2009 var året John Olav Nilsen flaug inn i den norske musikkmanesjen. Ein litt skadeskutt fugl med flakkande blikk, gjengen sin i ryggen og eit arsenal av låtar som fekk sjølv dei verste gribbane til å løfta på blikket. Loddefjord var plutseleg ikkje så langt vekke frå landets største konsertarenaer lenger, og bergensdialekt var ikkje så usmakeleg som alle ville ha det til. Det dysfunksjonelle byrja brått å fungera igjen.

Det er eigentleg ikkje gått så lang tid, men no er dei her altså igjen. Me bør alle slå eit slag for å ikkje tyna uttrykket «den vanskelege andreplata» meir enn det som allereie er gjort, men faktum er at John Olav Nilsen & Gjengen har hatt ganske formidable forventningar å innfri. Med Det nærmeste du kommer kan det heldigvis virka som dei har gjort det einaste riktige: Ikkje tenkt så mykje på akkurat det.

Medan fyrsteplata For sant til å være godt var eit nokså respektlaust overflodshorn av ei plate, framstår Det nærmeste du kommer meir gjennomtenkt, meir neddempa - og kanskje mindre slåande. Frakken er knappa tettare i halsen – det sluttar trass alt aldri å regna i Bergen – og Nilsen verkar mindre overmodig og ein smule meir innbitt. Ryggraden er likevel den same.

Etter eit par gjennomlyttingar har du «Klokkene» og «To  hestehoder» delvis under huda, medan du i neste omgang kanskje får med deg «Det har aldri føltes mere riktig å ta feil» og «Svarte sko». Alt ettersom, sjølvsagt – poenget er at låtane når fram til deg, før eller seinare. Tekstlinjene vekslar mellom det smått banale og det gatepoetisk geniale, medan Gjengen backar opp med tilsvarande varierande grad av raffinement. Musikalske referansar hentar dei stort sett frå engelsk 80-tal – noko som er fullt forståeleg for alle som nokon gong har besøkt Loddefjord. Alle desse faktorane kulminerer i nevnte «Klokkene», som stikk seg ut som platas høgdepunkt.

Yngve L. Sætre sin produksjon ligg som lite anna enn ei tynn hinne over låtane. Kombinert med ein vokal som avslører akkurat kor mange sigarettar som er blitt røyka sidan sist, og tekstar som spyttar ut den eine ubehagelege sanninga etter den andre, gjer dette at plata verkeleg lever opp til tittelen sin: Du kjenner deg svært nær John Olav Nilsen & Gjengen etter ei stund.

«Eg vet at eg skal leve lenger, lenger enn kroppene våre», syng Nilsen på avslutningslåta. Det gjenstår å sjå i kor mange betydingar dette er sant, men Det nærmeste du kommer er i alle tilfelle ei plate du kan leve veldig godt med.

Maria Horvei

Tags: , , , , ,

Del "På kloss hold"
 

29 kommentarer på “På kloss hold”

 1. maria sier:

  Bra annmeldelse , av en veldig fin plate :)

 2. [...] This post was mentioned on Twitter by NRK Lydverket and ØYO 2011, Gjengen. Gjengen said: Då kan vi smykke oss med fem 5'ere, to 4' er. http://www.nrk.no/lydverket/pa-kloss-hold/ http://fb.me/vhBCI6vT [...]

 3. la sier:

  YAY! gleder meg til å høre

 4. JFK sier:

  Norges verste og mest sutrete band. Håper jeg aldri hører noe fra denne plata noensinne.

  • reidar sier:

   Men du gadd klikke deg inn på anmeldelsen av et band du ikke liker….og attpåtil kommentere.
   Fool!

   • andrea sier:

    Go Reidar, sier jeg bare.

    • Geirmund sier:

     JFK klikket seg nok inn for å prøve å forstå hvorfor anmelderen gav en femmer til en plate av et, etter min og hans mening, dårlig band. Kanskje for å prøve å finne ut hvorfor denne musikken er så bra. Man blir jo pumpa ørene fulle av dette bandet om man hører litt på radio, så det er greit å prøve å opparbeide seg en forståelse av hvorfor «alle» synes de er så bra! Kanskje kan man til og med lære seg å like dem litt bedre (selv om det føles umulig for min del)?

 5. Chris sier:

  Fantastisk plate! En mer moden og melodiøs fortsettelse! Gleder meg til å se Gjengen live for tredje gang på Samfundet! John Olav er en poet Norge savnet, og helt klart rockens fremtid.

 6. svein sier:

  Hva står det egentlig i denne anmeldelsen? Jeg skjønner ikke helt poenget med en anmeldelse av ei skive hvor det knapt står et eneste ord om musikk.

 7. Ståle sier:

  Nei, dette bandet får meg til og slå av radioen hver gang de er på. Dritdårlige og fantastisk overhypet møkkaband. De kan godt legge inn årene for min del, jo fortere enn svint.

  • Camilla sier:

   Skjønner ikke hvorfor du gidder å kommentere engang. Greit at du ikke liker musikken og det kan du godt få si. Men å skrive at du gjerne ser at de legger inn årene så fort som mulig, synes jeg er tåpelig. Det har jo ingen betydning for deg om de fortsetter å spille musikk eller ikke! Det er ikke verre enn at du skrur av radioen de få gangene JON & Gjengen kommer på. Jeg, og mange andre, ser gjerne at de fortsetter å spille musikken sin :)

 8. andrea sier:

  Dritbra album synes jeg! :)

 9. Mr. Gal sier:

  Greit nok. Norge trenger norskspråklig musikk. Men litt for mye sutring, svak vokal og oppskriftsmessige arrangementer for min del..

 10. mam sier:

  Lurer på når Lydverket skal skrive om Absinth, som fikk en sterk 8er på under lupen i Norsk på Norsk P1, og gode anmeldelser rundt om i Norge. Jeg ser at de heller ikke er på spillelistene på nrk radio, men har hørt de på lokalradioen Rock fm i Oslo der er de på A lista….
  Hvorfor kan ikke statskanalen skrive om dette bandet som lager så god hørbar musikk????

 11. la sier:

  kjøpte cden idag. så langt høres d bra ut. terningkast 4

 12. woman sier:

  he he,kongene! problemet er at alt som er bra på norsk,blir sammenlignet med ddb! pga. at alle blir påvirket av di som er før deg! å finne opp kruttet på nytt,den tid er forbi folkens,he he! først må man spille meget bra på sitt instrument,så må man gi ut låter!absinth lager fantastiske låter og fram fører di knall bra!!!!!! ps. kommer til å knuse alt og alle!!!!!!

 13. Bonucci sier:

  Absinth harrybondeknølband? John olav nilsen har jo noen bra tekster ihvertfall. Alt som er bra på norsk blir sammenlignet med DDB? det er lov og høre på litt annet enn topp 20 og lese noen andre aviser enn vg.

 14. [...] “John Olav Nilsen og gjengen” slapp mandag ut  andre albumet “Det nærmeste du kommer” , og gjør seg i disse dager klare for en omfattende [...]

 15. [...] mor Bli med på P3Sessions! John Olav Nilsen & Gjengen – Skrekkfilm (live hos Lydverket) Det nærmeste du kommer Kid Sister – Gucci Rag Top feat. Gucci Mane Skatebård – Donko Donko Napalm Death [...]

 16. Nja sier:

  Mye bra norsk musikk: Kråkesølv, Kaizers, Kvelertak og Honningbarna for eksempel, men John Olav Nilsen & Gjengen er søren meg ikke en del av det. Kjedelig og platt musikk fra et veldig oppskrytt band… Men dette er jo min mening, så enjoy musikken om dere liker det….

 17. rockebabe sier:

  helt klart,det er veldig mye bra rock på norsk!!! ble veldig positivt overasket over absinths nye skive!dritfett!

 18. [...] Mer om John Olav Nilsen og gjengens nye plate ”Det nærmeste du kommer” her John Olav Nilsen (Foto: Rashid Akrim/NRK P3) [...]

 19. [...] vanskelige andreplaten” Det nærmeste du kommer i lomma.  Vår egen anmelder Maria Horvei landet terningen på en femmer og skriver blant [...]

 20. [...] Lydverket anmelder Det nærmeste du kommer. [...]

 21. [...] 16. John Olav Nilsen & Gjengen – Det nærmeste du kommer [...]

Legg igjen en kommentar