Marilyn Manson, her fra Rock Am Ring i 2005. Foto: AFP/NRK

Marilyn Manson, her fra Rock Am Ring i 2005. Foto: AFP/NRK

Marilyn Manson - Born Villain

Onkel grinebiter

Marilyn Manson er litt som en kakerlakk: Kvalmende, irriterende, kunnskapsløs – og usedvanlig seiglivet.

Skrevet av:
Publisert 9:29 30 april, 2012

Forestill deg at du nettopp har feiret førtitreårsdagen din. Det er forståelig at du vandrer rundt med en bitende tomhetsfølelse. Mange andre har det nok også sånn. Savnet over den tiden du var i ditt ess. Den tiden da du ennå såvidt kunne se lengtende mot å nå det store 30-tallet. Da du fortsatt hadde en mestringsfølelse over det du holdt på med. Da det du gjorde tross alt ble regnet som kontroversielt. Og du fortsatt, i hvert fall delvis, ble holdt ansvarlig for skolemassakrer.

Men det er vanskelig å forestille seg at du, selv etter å ha fylt førti år, fortsatt har det å tre på deg sorte skinnbukser som førsteprioritet hver dag våkner opp. Eller at du i 2012 fortsatt innbiller deg at det er kontroversielt å skrive låter om hvor utrolig forjævlig verden er. Hvis ikke du heter Brian Hugh Warner, da, og fortsatt ikke føler noe skam over å ha hentet artistnavnet ditt fra Marilyn Monroe og en seriemorder.

For Marilyn Manson ser tydeligvis ingenting galt i å nærme seg midtlivskrisen mens man fortsatt skriver tekstlinjer som «I wanna have your ache/and beat you too«, som i «Pistol Whipped». Eller som når han stiller de virkelig store spørsmålene i «Overneath The Path of Misery»: «Is there any way to unswallow my pride/Can I fuck myself down?/Why die, when you can kill the father?/Dad is missing an «e»«.

Jeg kan for så vidt akseptere aktivdødshjelpsrockens gothifiserte tekstunivers. Men når dette fremføres av noen man vet ikke er fylt med like mye tenåringsangst som misantropi, blir det vanskelig å bite det i seg med noe annet enn pur vemmelse.

«Sucide death metal». Det er det Manson selv har valgt å definere sitt åttende album som. Og sukk følger sukk: ikke bare er det nok et krampaktig forsøk på å være en sjokkrocker (ikke at de egentlig har eksistert siden GG Allin forlot oss i ’93), men det er fint lite ved Born Villain som i det hele tatt peker til death metal-sjangeren. Kall det gjerne et bevis på Mansons kunnskapsløshet.

Born Villains aller største og mest klumpete hake ligger likevel i gitarlyden. Det er nemlig sjelden man får høre den elektriske gitaren fra en så kunstig, livløs og totalt elendig side som på låtene «No Reflection» og «Disengaged», der lyden er prosessert like tom som Manson selv.

Stadig voksende irritasjon over Mansons vesen til tross: han har en evne til å skrive brukbare låter hvis han vil. Ta for eksempel den seige niminutteren «I Wanna Kill You Like They Do In The Movies» fra hans forrige album, The High End of Low, eller karierrehøydepunktet «Coma White«, som sekstenåringen i meg fortsatt elsker. Tross alle grusomhetene har Born Villain også sine godkjente, om enn bleke alibier, som «Slo-Mo-Tion» og stonerrockflørten «Lay Down Your Goddamn Arms».

Men det er ikke så mye trøst å hente i dem, for Born Villain er lite annet enn et studie i hvor liten, stusselig og patetisk Marilyn Manson har tillatt seg selv å bli. Kanskje det aldri var meningen at han skulle gjøre dette. Jeg håper det finnes noe der ute Warner faktisk har mulighet til å mestre.

Kim Klev

Tags: , , , , , ,

Del "Onkel grinebiter"
 

104 kommentarer på “Onkel grinebiter”

 1. Ola Vigen sier:

  MM er en  kakerlakk. Håper han havner under en skosåle snart!

 2. Jeg har aldri likt Marilyn Manson som artist, men dette er uansett et av de sletteste eksemplene på musikkanmeldelse jeg har sett. Om man tar seg tid til å lese noen intervjuer med mannen, eller se dem på vide o, om man ikke gidder å lese, er det helt klart at mannen faktisk er en kunnskapsrik og intelligent mann. Å kalle ham kunnskapsløs sier egentlig bare noe om kunnskapsnivået til forfatteren av anmeldelsen. Generelt ligger resten av artikkelen på like tynt nivå. Jeg slakter gjerne MM, men dette er flaut, ikke bare for Kim Klev. Finnes det ikke noen med redaktørfunksjon i Lydverket? Skamme seg.

 3. jeg elsker faktisk den låta som ble linket opp her i interviewet :D Har den på repeaten :D

 4. Anonym sier:

  Jeg håper det finnes noe der ute som anmelderen kan mestre, for dette var dårlig. I tillegg har Marilyn Manson sagt at han aldri har prøvd å være provoserende. Sjekk fakta før du antar ting.

 5. Aske Per sier:

  Forestill deg at du nettopp har feiret tjueårsdagen din. Du jobber i Lydverket, så skriver du så mye svada i en anmeldelse at kommentatorfeltet renner over av innsigelser. Nok om det. Angående navnet Marilyn Manson  er det opprinnelig en kommentar til menneskets fascinasjoner for både skjønnhetsidol og drapsmenn, at de oppnår tilsvarende oppmerksomhet og celebritetsstatus i media. Han har også lagt et par andre betydninger i navnet og påpekt at Marilyn Monroe i seg selv hadde sterke motsteninger av lys og mørke i seg. Det tar utgangspunkt i personer og hendelser på seksti-tallet, men har også innbakt i seg et blikk eller en kommentar som gjør det relevant den dag i dag.   

 6. Stian Georg Andresen sier:

  Sjekk de andre anmeldelsene til Kim…. er MYE dårlig kvalitet ute og går… men han har rett til sin mening… dessverre blir det mee svada for det er total mangel på objektivitet….

 7. HHP sier:

  Manson har hørt alt for mye på Rammstein!

 8. Tullete kritikk. Like tullete som møkkaprogrammet Lydverket!

 9. Anonym sier:

  Alltid morsomt når barn av Rihannagenerasjonen skal anmelde musikk…

 10. Anonym sier:

  tror anmelderen postet denne feil, skulle vært på fjesboka til sine venner! totalt mangel på innsikt. objektivitet og presse etikk, det mangler du mens du samtidig glemmer at du skriver for NRK – til folket. vær snill og ta alle disse kommentarene inn over deg gutt, ha litt yrkes-stolthet. du har fremdeles mye å lære. du rammer ikke bare deg selv, men NRK og lydverket som ellers har et godt rykte. 

  stikkord og tips: objektivitet og atter objektivitet, pass på at samtlige argumenter er underbygget med en solid research og vær nå smart og ikke tro at å felle inn navn og sammenligninger mot andre artister og personer gjør anmeldelsen videre smart. innholdet ellers beviser at du har lite av ord-kunstneriske evner. tomt og kjedelig. skjerpings!

 11. Utrolig dårlig for noen som egentlig skal skrive en objektiv musikkanmeldelse. For det første burde alle fakta være på bordet når det kommer til både albumet og Marilyn Manson ‘personlig’. Skuffende.

 12. Sound Town sier:

  Klev, dersom du hadde sett Bowling for Columbine eller TV-serien «Hard-rockens historie» hadde du kanskje fått med deg at Manson tok sterk avstand fra skolemassakrene som han ble beskyldt for å inspirere til. Derfor tok han også en pause fra musikken. Han hadde også en av de mest intelligente kommentarene til disse episodene, sammenlignet med de andre intervjuobjektene. Det denne artikkelen forteller om DEG, Klev, er at du har dømt platen på forhånd, på grunn av din egen kunnskapsløshet. Her klarer du å skrive hele åtte avsnitt hvorav bare to av dem handler om tekstene, og ingen om musikken i nevneverdig grad. Helt uinteressant.

  Hold deg til å kommentere musikken, og hold de flåsete personkarakteristikkene for deg selv.
  Jeg eier ingen Manson-plater fra før, så jeg kan ikke kalle meg en stor fan, men likevel føltes anmeldelsen din bortkastet å lese. Hva lærte jeg om platen eller artisten? Ingenting. Anmeldelse, my ass.

 13. kjellsivert sier:

  Kim Klev gå og HENG deg selv!!! dette er jævli bra musikk du har ikke noe peiling! 

 14. kjellsivert sier:

  Kim Klev gå og HENG deg selv!!! dette er jævli bra musikk du har ikke noe peiling! 

 15. kjellsivert sier:

  Kim Klev gå og HENG deg selv!!! dette er jævli bra musikk du har ikke noe peiling! 

 16. Du har ikke peiling!! Marilyn Manson eier!!!!

 17. Du har ikke peiling!! Marilyn Manson eier!!!!

 18. publiserer sine ignorante meninger om en plate og halvparten av det handler om åssen han ser ut og hans image. Det her er helt tragisk… det er drit fett at han fortsatt står for noe og lager kick-ass musikk. Noe som jeg antyder at du ikke kan…Btw den forbanna kakerlakken du pratet om er en perfekt beskrivelse på deg…. Stopp å spre ignorant piss mot drit-bra musikk! MM fan 4 life!!!!!

Legg igjen en kommentar