Norsk spytting på høyt nivå

Norsk spytting på høyt nivå

Men hvor i landet spytter de best?

Skrevet av:
Publisert 18:46 11 april, 2011

Det er rapperen Jae-R (som i høst gjorde en imponerende remiks, «O-S-L-O», av den gule og svarte monsterhiten til Wiz Khalifa) som nå gir deg muligheten til å bestemme hvem og hvor i landet rap representeres best. I går lanserte han det godt gjennomførte prosjektet National Cypher.

Video: Jae-R tolker Wiz Khalifa

Inspirasjonen til National Cypher, har Jae-R hentet fra den amerikanske tv-kanalen, BET.

- Jeg ble inspirert til å prøve ut det samme i Norge etter å ha sett fenomenet under BETs Hip Hop awards de siste årene. Jeg så på det som en bra måte å fremme norsk hiphop og for å vise hvor mye talent vi faktisk har i Norge.

Under prosjektet får mange av landets mest profilerte rappere vist seg fra en helt ny side. Det er de Oslo-baserte rapperne Karpe Diem, Pumba, Don Martin (Gatas Parlament) og Jae-R, som får æren av å sparke det hele i gang. Med seg har de produsenten Nasty Kutt på spakene.

Tilbake til hiphopens røtter

En cypher er i hiphop-sammenheng en tilsetning der en gruppe rappere møtes for å spytte (fremføre hvert sitt vers) over en beat presentert av en DJ på stedet.

- Man kan egentlig kalle det for en jam-session der hver rapper har som mål  å underholde, sjarmere, være morsom, og virkelig vise publikum hva man er god for.

Hvor viktig er konkurranseelementet i en cypher?

- Det er veldig viktig! Mange vil kanskje sammenligne hiphop med basketball eller boksing, konkurransen vil være vennlig, men den «jeg er bedre enn deg»-faktoren vil alltid være tilstede.

Videre forteller Jae-R at selvtillit er avgjørende i en cypher:

- Har du ikke selvtillit, så ligger du veldig dårlig an i en cypher. Man må være breial, man må ha tro på seg selv, og man må tenke at man er bedre enn andre. Rett og slett anti-jantelov.

Cyphers er ikke nytt i hiphop-sammenheng, og kan faktisk spores helt tilbake til hiphopens opprinnelse på 80-tallet. Arrangerte cyphers er derimot nytt i hiphop-Norge. Jae-R forteller Lydverket at ideen om en cypher på norsk jord er noe han har hatt et ønske om å gjennomføre lenge.

- Vi har jobbet med dette prosjektet i en god stund nå, og det føles godt at vi endelig har fått det til og kan vise det frem for publikum.

De resterende delene lanseres på følgende datoer:

17. april: Norge rundt – Kriss (Erik & Kriss), Joddski, Jaa9 & OnklP + RykkinnFella som produsent.

24. april: Nykommerne – ENVY, Phil T Rich, Lars Rubix, LidoLido, Dreamon + Magnify som produsent.

Det hele er filmet og regissert av 2K Film.

Gir plass til nykommerne

National Cypher består av tre deler, der den siste delen er tilegnet de nye up and coming-artistene i Norge, deriblant LidoLido og by:Larm-favorittene, ENVY.

- Disse gutta er fremtiden, og hver og en av dem har mye bra å komme med, sa Jae-R til et spent publikum som hadde møtt opp til en lukket visning av videoene i helgen.

Etter en vellykket premierefest i helgen, kunne Jae-R fortelle Lydverket.no at dette ikke var første og siste gang vi kom til å se en National Cypher her til lands.

- Dette er bare begynnelsen. Jeg håper virkelig at slike cyphers nå blir en del av den norske hiphop-kulturen.

Hvordan tror dette kan være med på fremme din egen karriere?

- Hovedsakelig er dette gjort for å fremme norsk hiphop, og siden jeg er en del av norsk hiphop, er dette selvsagt med på å vise meg fra kreativ og bra side. Men i bunn og grunn ønsket jeg å skape en unik plattform som både jeg og de andre rapperne kunne benytte oss av.

Fun fact: Flere norske rappere var invitert til å ta del i National Cypher 2011, deriblant Eurovison Song Contest-aktuelle Stella Mwangi. På grunn av et tettpakket tidsskjema så hun seg imidlertid nødt til å backe ut i siste liten.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Norsk spytting på høyt nivå"
 

7 kommentarer på “Norsk spytting på høyt nivå”

 1. Gjallarhorn sier:

  Don Martin var steinrå

 2. Andy sier:

  Jae-R må jo bare være den beste rapperen Norge har…

 3. Csar sier:

  Jae-R, aka Mr. O.S.L.O is now definitiv a talent in Hip Hop Culture. Great talent and vocal abilities shines through. I dare to say that his YouTube version of Wiz Khalifas Black & Yello is better than the original..
  Check it out! Jae-R O.S.L.O

 4. Martin sier:

  Konseptet her er dritkult, savner kanskje at det går enda dypere og mer lokalt. Fått en Bergen med Larsen, A-laget etc, Kristiansand med Vaagsbygd Handy og noen fler, Trondheim har jo G.O.D.S og mer, og en allround. Liker veldig godt up’n'coming kategorien!

 5. [...] har vært aktiv på den norske hip hop scenen siden 2006 og fikk tidligere i vår oppmerksomet med lanseringen av National Cypher – en samling av det beste norsk hip hop har å tilby akkurat nå. “My X” er [...]

 6. [...] tredje episode skal Kaveh i bokseringen. Løkka-gutten deltar på National Cypher 2012- en Norsk rappesammenkomst hvor kjente, ukjente og nye rappere får vise seg frem med sine [...]

 7. [...] blir før han må flytte tankene over på musikken. Samme kveld er det nemlig førpremiere for National Cypher på Jeager i [...]

Legg igjen en kommentar