Foto: NTB Scanpix/Promo/Wikimedia Commons. Fotofikling: Jørn Gjersøe, NRK.

Foto: NTB Scanpix/Promo/Wikimedia Commons. Fotofikling: Jørn Gjersøe, NRK.

Navnet skjemmer noen

Et bandnavn kan skape problemer. Vi har sett nærmere på noen av dem som måtte skifte navn.

Skrevet av:
Publisert 10:00 7 april, 2012

rockehistorien er full av det; band som blei nødt til å skifte navn. Som oftest skyldes det at man oppdager at noen andre hadde nettopp dette navnet fra før av. Men det har også vært en rekke andre grunner.

Det amerikanske bandet The Morning Benders bytta navn til Pop Etc. da de fant ut hva navnet kunne bety i Europa. Foto: Promo.

Det amerikanske bandet The Morning Benders bytta navn til Pop Etc. da de fant ut hva navnet kunne bety i Europa. Foto: Promo.

Mer langlesing:

I disse dager leser vi nyheten om at Berkeley-bandet The Morning Benders akkurat har bestemt seg for å bytte navn. Uten inngående kjennskap til forskjeller mellom det amerikanske og det britiske språk kan det kanskje være vanskelig å forstå grunnen. Men det amerikanske bandet oppdaga plutselig at ordet «bender» ofte brukes som slang for homoseksuell i Storbritannia.

- Vi blei fortalt at navnet på bandet vårt betydde noe sånt som «morgenhomsene» i Storbritannia og mange andre steder i Europa, sier bandet som nå heter Pop Etc.

Skifta navn: Andre 3000 og OutKast. Foto: Promo.

Skifta navn: Andre 3000 og OutKast. Foto: Promo.

- Vi har hatt dette navnet i fem år og fant dette ut først nå. Det var nokså sjokkerende. Og nokså trist, for å si det mildt. De årene har vi brukt på å turnere natt og dag, jobba for å få navnet kjent over alt, bare for å finne ut om den alternative betydningen – noe som fikk oss til å virke hatefulle, eller i beste fall, uvitende, sier bandet videre.

- Vi kunne simpelthen ikke fortsette å bruke et navn som virker nedverdigende for det homofile samfunnet. Grunnen til at vi lager musikk er for å nå og forene så mange forskjellige typer mennesker som mulig og ideen om at vårt navn kan virke hatefullt mot noen, gjør oss «dårlige», sier bandet på sin opprinnelige hjemmeside.

Den mest vanlige årsaken til at band skifter navn er at noen andre, som oftest i et annet land, heter akkurat det samme. For eksempel var ikke Outkast det første navnet på rapduoen André 3000 og Big Boi. Opprinnelig hadde de navnene Two Shades Deep og Misfits, men begge disse navnene viste seg å være opptatt. Dermed måtte de finne en erstatning, og outcast har mye av den samme betydninga, mens OutKast blei det endelige navnet.

Skifta navn flere ganger: Prince. Foto: Yves Lorson / Wikimedia Commons.

Skifta navn flere ganger: Prince. Foto: Yves Lorson / Wikimedia Commons.

Et annet kjent eksempel på navnebytte i rockens verden står Prince Rogers Nelson, best kjent bare som Prince, for. Den stadig særere og mer eksentriske artisten lå gjennom flere år i strid med plateselskapet Warner Bross.

I 1991 hadde Prince satt sammen et nytt band – The New Power Generation. Da han sammen med dette bandet året etter ga ut sitt 12. studioalbum fikk det en tittel man ikke kunne uttale. Plata er seinere bare blitt kalt The Love Symbol Album. På sin 35-årsdag endret han navn til symbolet fra forrige album, noe som ikke lot seg uttale eller alfabetisere, og han viste sitt opprør mot plateselskapet da han viste seg offentlig med ordet «slave» skrevet på kinnet.

Seinere på 90-tallet økte takten på utgivelser fra «The Artist Formerly Known as Prince», som han også blei kalt. En rekke utgivelser av lavere kvalitet skyldtes at han ville bli ferdig med kontrakten med plateselskapet han følte utnytta navnet hans.

Religiøs tro kan også være bakenforliggende årsak for navnebytte. Cat Stevens, best kjent for låter som ”Morning has Broken”, ”Wild World” og ”Can’t Keep it In”, byttet navn i 1979.

Han hadde tekster som blant annet var prega av religiøs tvil. På slutten av 70-tallet konverterte han til islam og tok navnet Yusuf Islam. Han trakk seg tilbake fra tilværelsen som popartist og ga blant annet ut flere religiøse plater. I 2006 gjorde han imidlertid comeback med albumet An Other Cup, som ble utgitt under navnet Yusuf. I 2009 kom oppfølgeren Roadsinger.

Les også: Cat Stevens ler av USA

Kurt Cobain, Nirvana. Foto: Scanpix / Richard A. Brooks, AFP Photo.

Skifta ikke navn: Kurt Cobains Nirvana. Foto: NTB Scanpix / Richard A. Brooks, AFP Photo.

Et annet navnevalg som i sin tid skapte kontroverser handler om Kurt Cobains Nirvana. Dette var et navn bandet endte opp med etter å ha vært gjennom en rekke andre alternativer. Men til tross for alle endringene; det var noen som hadde dét navnet fra før av også. Det viste seg nemlig at det fantes et britisk band som var aktive på 60- og 70-tallet og gjorde comeback i 1985, som også het Nirvana. Bandet som hadde navnet opprinnelig saksøkte Kurt Cobains band i 1992. Heldig nok hadde Seattle-Nirvana tjent svært gode penger på sitt Nevermind-album fra året før og kunne lett komme til enighet med britene, ved å kaste 100.000 dollar etter dem.

Ifølge det britiske bandets hjemmeside skal de ha hatt planer om å gi ut et album med den noe ironiske tittelen Nirvana Sings Nirvana, men skrinla planene da Kurt Cobain tok sitt eget liv.

Måtte skifte: Brett Anderson og Suede. Foto: NTB Scanpix / Nigel Treblin, AP Photo.

Måtte skifte: Brett Anderson og Suede. Foto: NTB Scanpix / Nigel Treblin, AP Photo.

Et annet eksempel, der søksmålet går i motsatt retning er britiske Suede. Bandet som gjorde comeback i 2010 har nemlig også hatt sine navnekontroverser. Bandet blei nemlig saksøkt av amerikansk musiker, som også kalte seg Suede. Det endte opp med at Brett Anderson & co. måtte kalle seg The London Suede når de var i det amerikanske markedet. Noe Anderson ikke var spesielt happy med.

- The London Suede er ikke navnet jeg valgte for bandet, det var ikke med lett hjerte jeg endra det, og jeg skal ikke late som heller, skal Anderson ha sagt.

Går vi et stykke lengre tilbake i rockehistorien finner vi en figur kalt Alice Cooper. Vincent Damon Furnier, som er hans fødenavn, starta først med The Earwigs og The Spiders før bandet fikk radiohiten ”Don’t Blow Your Mind” og hadde et ønske om å hete The Nazz. Bandet fant imidlertid i 1968 ut at Todd Rundgren hadde et band med samme navn. Dermed bytta bandet navn til Alice Cooper, et navn Vincent Furnier også ga seg selv.

Måtte skifte: Jahn Teigen med Popol Ace, her på Chateau Neuf-scenen i 1976. Foto: Ørnulf Hjort-Sørensen/NTB.

Måtte skifte: Jahn Teigen med Popol Ace, her på Chateau Neuf-scenen i 1976. Foto: Ørnulf Hjort-Sørensen/NTB.

Det kanskje beste norske eksemplet når det kommer til navnebytter for band handler om Jahn Teigen. I 1972 var han med på å starte et progressivt rockeband sammen med seks medlemmer fra Arman Sumpe D.E. – et progressivt storband inspirert av de amerikanske gruppene Chicago og Blood, Sweat & Tears.

Det opprinnelige navnet, Popol Vuh ble skapt gjennom en navnekonkurranse arrangert av ukebladet Det Nye. To album blei gitt ut under dette navnet, før noen oppdaget at det fantes et tysk band med akkurat samme navn. Valget falt på Popol Ace, avleda av det engelske ordet populace, som betyr «befolkning».

Et annet band i relativt nær fortid er Richard Ashcrofts The Verve. Opprinnelig hadde bandet bestemt seg for å hete bare Verve, men fikk juridisk trøbbel fra det amerikanske plateselskapet med samme navn, som er kjent for å gi ut jazz. I 1994 ga de ut sitt første album No Come Down, under navnet The Verve, uten at det har hatt noen påvirkning på bandets popularitet.

Litt etter dette skifta et band i California navn fra Xero til Hybrid Theory. Litt seinere igjen skifta de fra dette til Lincoln Park, en slags hyllest til parken i Santa Monica. De skal imidlertid ikke ha hatt råd til å kjøpe rettighetene til Lincolnpark.com og gikk for det enklere Linkin Park.

Måtte skifte: Led Zeppelin fikk problemer i Danmark, blant annet på grunn av bruken av bildet av en brennende zeppeliner på albumet Led Zeppelin.

Måtte skifte: Led Zeppelin fikk problemer i Danmark, blant annet på grunn av bruken av bildet av en brennende zeppeliner på albumet Led Zeppelin.

Hvis vi igjen beveger oss et stykke tilbake i rockehistorien og stopper opp i 1970, finner vi de legendariske rockerne i Led Zeppelin på vei mot den absolutte stjernehimmelen. Etter å ha gitt ut to album spilte de for første og eneste gang under et annet navn.

Bandet hadde kommet til Danmark på sin turné, og skulle spille i København. Navneskiftet skyldtes en episode fra året før, da bandet også var på besøk i landet. Eva von Zeppelin, en slektning av Greve Ferdinand von Zeppelin (som fant opp det kjente luftskipet bandet var kalt opp etter) var imidlertid misfornøyd med at rockerne brukte deres slektsnavn.

Hun forsøkte til og med å forhindre bandet fra å gjøre et opptak med dansk tv og mente bandet hørtes ut som «en gjeng hylende apekatter».

Jimmy Page på scenen i 1983. Foto: Dana Wullenwaber, Wikimedia Commons.

Jimmy Page på scenen i 1983. Foto: Dana Wullenwaber, Wikimedia Commons.

Led Zeppelin gjennomførte sitt opptak med danske TV Byen og Jimmy Page & co. var ikke sinte på den adelige kvinnen, men inviterte henne på en kopp te etterpå. Det hele gikk riktig fint, men da Eva skulle forlate dem fikk hun øye på et bilde av et av LP-coverne der luftskipet er avbildet i flammer.

- Vi fikk roet henne ned, men da hun skulle forlate studio fikk hun øye på LP-coveret og eksploderte. Jeg måtte løpe og gjemme meg, skal Jimmy Page ha fortalt magasinet Melody Maker.

Da bandet annonserte planer for en konsert i København i 1970 truet Eva von Zeppelin med å saksøke musikerne om de fortsatte å bruke navnet. Det hele endte med at bandet valgte å spille under navnet The Nobs.

Dette navnevalget skal ha hatt minst tre begrunnelser:

 • Det var slang for en del av den mannlige anatomi.
 • Det var etternavnet til bandets europeiske promotor, Claude Nobs.
 • Ordet kan også bety «en person med riktdom og høy sosial ranking» – passende med tanke på fru von Zeppelin, mente bandet trolig.

For å holde oss i Danmark: Et legendarisk rockeband fra Lego-landet kalte seg opprinnelig Disneyland After Dark. Men det blei for drøy kost for Disney-konsernet som tidligere hadde laget en episode til en tv-serie som hadde akkurat det navnet. Dermed gikk bandet over til å kalle seg D-A-D, som bare er en forkortelse.

Til slutt velger jeg å ta med bandet som sprang ut av restene etter Rage Against The Machine og Soundgarden. Audioslave blei saksøkt av et langt mindre kjent band fra Liverpool med samme navn. De to partene blei imidlertid enige om at den amerikanske varianten skulle beholde sitt navn og betale 30.000 dollar for bryderiet. Liverpool-bandet endte opp med å endre navnet sitt til The Most Terrifying Thing.

Det finnes helt sikkert en hel rekke andre eksempler som undertegnede ikke har registrert – gi oss gjerne eksempler i kommentarfeltet!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Navnet skjemmer noen"
 

31 kommentarer på “Navnet skjemmer noen”

 1. Anonym sier:

  Når man først bruker Led Zeppelin som eksempel kan man jo ta med at de har gått igjennom seriøse navneendringer. De er jo en ev genrasjon fra The Yardbirds, men kalte seg The New Yardbirds under Led Zeppelin-formasjonen. Men ble tvunget til å skifte navn til Led Zeppelin etter at Chris Dreja, som mente han hadde rettighetene til navnet Yardbirds, truet Page til å skifte navn.

 2. Anonym sier:

  Fin artikkel. Hva med å følge opp med en sak om band som BURDE skifte navn? Har et par ideer ;)

 3. Kleenex måtte skifte navn til Lilliput etter en disputt med firmaet av samme navn.

 4. Kleenex måtte skifte navn til Lilliput etter en disputt med firmaet av samme navn.

 5. Nå likte jeg artiklen jeg altå, men hvorfor er deler av den skrevet som om vi lesere ikke har ett snev av kunnskap til musikkhistorien? «Går vi et stykke lengre tilbake i rockehistorien finner vi en figur kalt Alice Cooper».. Får jo gode, gamle og selveste Alice Cooper til å høres død og begravet ut.Men fortsatt, fin artikkel!

 6. Anonym sier:

  Nok et eksempel; det britiske bandet Xerox Teens (på Mute Records) ble saksøkt av kopimaskin-firmaet Xerox, og måtte skifte navn til XX Teens.

 7. Disse kjempedyktige jentene  - som nektet å være bare beundrere av 60-talls guttebandene, men bli en av dem – The Bangles – måtte bytte navn da de ble saksøkt for navnet The Bang; – men Susanna Hoffs – en notorisk Beatles-fan (samme gitar, selvsagt som John og George) kom opp med en super idea; – hun bare føyde til Beatles-navnets hale; LES, og så ble det ikke Bang, men Bangles……og den sexy damen holder ennu tøylene sammen med de to andre jentene; Michael Steele, ble husmor og sluttet.
  Her er sexy Susanna i gang, både på gitaren og på kroppsspråket……:
  http://www.youtube.com/watch?v=Pn9P-TMJaVI 
  And her more lewd starring…:
  http://www.youtube.com/watch?v=MAd-kqMsBJs

 8. Stian Olsen sier:

  Pearl  Jams første navn var Mookie Blaylock, navnet på en NBA-spiller. Navnet oppstod etter at man trakk et tilfeldig kort fra en bunke med spillerkort av NBA-spillere fordi man trengte et bandnavn fort ettersom plateutgivelse var like om hjørnet, og man skulle på turne med Alice in Chains. Mookie selv saksøkte aldri bandet eller noe slik, men navnet ble endret fordi «after deciding that being named after some other dude was weird, and misleading.»

 9. Stian Olsen sier:

  Pearl  Jams første navn var Mookie Blaylock, navnet på en NBA-spiller. Navnet oppstod etter at man trakk et tilfeldig kort fra en bunke med spillerkort av NBA-spillere fordi man trengte et bandnavn fort ettersom plateutgivelse var like om hjørnet, og man skulle på turne med Alice in Chains. Mookie selv saksøkte aldri bandet eller noe slik, men navnet ble endret fordi «after deciding that being named after some other dude was weird, and misleading.»

 10. Anonym sier:

  Captain America skiftet vel navn til Eugenius etter søksmål, eller trussel om søksmål, fra Marvel Comics.

 11. Anonym sier:

  Captain America skiftet vel navn til Eugenius etter søksmål, eller trussel om søksmål, fra Marvel Comics.

 12. Anonym sier:

  Hva med Puff Daddy aka. P. Diddy aka. Diddy?

 13. Anonym sier:

  Hva med Puff Daddy aka. P. Diddy aka. Diddy?

 14. Anonym sier:

  Oslo Børs ble ikke spesielt imponert da et pønkeband med samme navn ga ut en singel, så etter et brev og litt frem og tilbake, var det Oslo Beurs som ga ut den neste singelen.

  Og i Sverige måtte bandet Gunder Hägg skifte navn da friidrettsutøveren med samme navn truet med å saksøke dem – navnet ble Blå Toget.

 15. Anonym sier:

  Oslo Børs ble ikke spesielt imponert da et pønkeband med samme navn ga ut en singel, så etter et brev og litt frem og tilbake, var det Oslo Beurs som ga ut den neste singelen.

  Og i Sverige måtte bandet Gunder Hägg skifte navn da friidrettsutøveren med samme navn truet med å saksøke dem – navnet ble Blå Toget.

 16. Historien er jo full av band som foretrekker å endre navn, men det finnes noen mer spesielle tilfeller av navnendringer grunnet søksmål.

  F.eks. ble Massachusettsbandet Dinosaur i 1987, umiddelbart etter utgivelsen av deres andre utgivelse «You’re Living All Over Me», saksøkt av supergruppen The Dinosaurs. Supergruppen innholdt tidligere medlemmer fra bl.a. Grateful Dead, Quicksilver Messenger Service og Jefferson Airplane og hadde kommet dem i forkjøpet, men hadde ennå ikke gitt ut et album. J. Mascis og hans band ble derfor tvunget til å legge til Jr. i sitt navn, og ble dermed til det bandet vi i dag kjenner som Dinosaur Jr.

 17. Historien er jo full av band som foretrekker å endre navn, men det finnes noen mer spesielle tilfeller av navnendringer grunnet søksmål.

  F.eks. ble Massachusettsbandet Dinosaur i 1987, umiddelbart etter utgivelsen av deres andre utgivelse «You’re Living All Over Me», saksøkt av supergruppen The Dinosaurs. Supergruppen innholdt tidligere medlemmer fra bl.a. Grateful Dead, Quicksilver Messenger Service og Jefferson Airplane og hadde kommet dem i forkjøpet, men hadde ennå ikke gitt ut et album. J. Mascis og hans band ble derfor tvunget til å legge til Jr. i sitt navn, og ble dermed til det bandet vi i dag kjenner som Dinosaur Jr.

 18. Anonym sier:

  Chemical Brothers/Dust Brothers problematikken mangler…

  • Det som er litt lættis i den sammenheng er at produksjonsestetikken til The Dust Brothers, som ble til Chemical Brothers, er som snytt ut av nesa på de originale Dust Brothers epos Paul’s Boutique. Jeg tror vi kan takke det albumet for MYE musikk, av varierende kvalitet, som kom på nittitallet.

 19. Murmurs –> Murmurs of America

 20. OlaPola sier:

  Green Day startet som Sweet Children i 1987.
  Bandet syntes selv de byttet fra et jævlig band-navn til et annet.

 21. Red Hot Chili Peppers het til å begynne med Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem, men ble nødt til å finne et noe kortere bandnavn. Ellers kan det nevnes at Van Halen opprinnelig startet under navnet Mammoth, men var nødt til å endre på det fordi et annet band også het Mammoth. David Lee Roth fikk siden ideen om å benytte seg av grunnleggernes etternavn til bandnavn. Bon Jovi het opprinnelig Johnny Electric, men da de ville ha et annet navn, foreslo en venninne av bandet, inspirert av nevnte Van Halen, å bruke frontfigurens etternavn som fornavn. Mange andre eksempler kunne vært nevnt…

 22. Red Hot Chili Peppers het til å begynne med Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem, men ble nødt til å finne et noe kortere bandnavn. Ellers kan det nevnes at Van Halen opprinnelig startet under navnet Mammoth, men var nødt til å endre på det fordi et annet band også het Mammoth. David Lee Roth fikk siden ideen om å benytte seg av grunnleggernes etternavn til bandnavn. Bon Jovi het opprinnelig Johnny Electric, men da de ville ha et annet navn, foreslo en venninne av bandet, inspirert av nevnte Van Halen, å bruke frontfigurens etternavn som bandnavn. Mange andre eksempler kunne vært nevnt…

 23. Da Smokie ga ut singelen If you think you know how to love me i 1975, kalte de seg Smokey. Singelen føk nesten helt til topps på britiske hitlister.  Etter protester fra Smokey Robinson skiftet de navn til Smokie.

 24. Vegard E sier:

  The Muslims -> The Soft Pack
  The Golliwogs -> Creedence Clearwater Revival

  Av naturlige årsaker.

 25. Vegard E sier:

  The Muslims -> The Soft Pack
  The Golliwogs -> Creedence Clearwater Revival

  Av naturlige årsaker.

 26. ‘I 1994 ga de ut sitt første album No Come Down’ !!!! Dude! Research! The Verve debuterte med A Storm In Heaven på Virgin Records (ikke akkurat en indielabel…) i 1993. No Come Down er en samleskive med b-sider og rariteter, ikke noe album i det hele tatt. Tatt i betraktning at The Verve var et av de mestselgende banda på 90tallet, må jeg si… ja hva skal man si til sånt egentlig? Jeg hadde forventa mer av særoppgaven til en femteklassing. Det er ikke mer esoterisk enn at det står på allmusic.com og wikipedia. Men det er kanskje ikke lov å bruke internett i arbeidstiden hos statskanalen?

 27. [...] Les også: Navnet skjemmer noen [...]

 28. eb4 sier:

  Dizzie Thunes het Rex Band. Byttet navn fordi folkehumoren plusset p[ to bokstaver foran navnet.

Legg igjen en kommentar