Communic er blant bandene som har sluppet plate i sommer. Foto: Promo

Communic er blant bandene som har sluppet plate i sommer. Foto: Promo

Metal tar ikke ferie

I fellesferien tar plateselskapene fri, men noen band drister seg likevel til å gi ut nytt materiale. Les anmeldelser av Communic, Decapitated, Execration, Exhumed og Toxic Holocaust, som alle slapp album i juli.

Skrevet av:
Publisert 10:13 5 august, 2011

Om sommeren drar de fleste metalbandene på festivalturné, og de ovennevnte er ikke noe unntak.

I august legger alle ut på veien med ferske låter i bagasjen. I den forbindelse har Lydverkets Helle Stenkløv hørt nærmere på de siste utgivelsene deres.

Communic: The Bottom Deep

[Nuclear Blast Records]

Communic er et progressivt metal-band fra Kristiansand. Musikken deres er rik og variert, med fengende vokalmelodier og begeistrende gitar- og bassganger. Dette er dyktige musikere som har levert gjennomgående kvalitet på hver eneste plate siden oppstarten.

Deres fjerde plate, The Bottom Deep, er progressiv, mørk, dyp og doomy. Albumet er konseptuelt, og ifølge vokalist Oddleif Stensland er det også mer personlig enn noen gang. Det begynner bra, og sporene “Facing Tomorrow”, “In Silence With My Scars”, “My Fallen” og “Flood River Blood” er spesielt gode. Her er det atmosfære, variasjon og overbevisende vokalprestasjoner.

I lengden blir albumet derimot litt for ensformig og forutsigbart. En mer dynamisk produksjon kunne ha hjulpet, og bandet kunne også ha droppet ”Hurt”-coveren til slutt. Trent Reznor visste riktignok å sette ord på ting, men denne låten begynner å bli utspilt i alle former. Det spørs om The Bottom Deep kommer like høyt opp som forgjengerne.

Decapitated: Carnival is Forever

[Nuclear Blast Records]

I 2007 var polske Decapitated involvert i en tragisk bilulykke som tok livet av trommeslageren og sendte vokalisten i koma. Bandet tok, forståelig nok, en pause. To år senere følte grunnlegger og gitarist Vogg at det eneste riktige var å fortsette. Resultatet er Carnival is Forever, en verdig hyllest til Voggs avdøde bror og bandkollega, Vitek.

Den nye trommisen, Krimh, gjør en god jobb, og selv om vokalist Rafal ikke er like langt nede i den gutturale kjelleren som det Covan var, kler han musikken. En kan selvfølgelig aldri erstatte de gamle favorittene, men Vitek hadde sannsynligvis vært stolt om han hadde hørt dagens Decapitated.

For dette er rått. Her er det ikke bare flinke folk, men spennende, polyrytmiske låter, dybde og god produksjon. Decapitated mestrer alt fra det atmosfæriske til det beinharde, og blander tekniske riff med tradisjonell death metal og mer eksperimentelle lyder. ”The Knife”, ”Pest” og ”Carnival is Forever” er kanskje de beste låtene, mens ”Silence” gir albumet en rund og myk avslutning. Med Carnival is Forever burde Decapitated klare å sparke Meshuggah ned fra tech-death-tronen.

Toxic Holocaust: Conjure and Command

[Relapse Records]

Det amerikanske thrash metal-bandet Toxic Holocaust består offisielt av kun én mann: Joel Grind. Han har pleid å spille inn alle instrumenter og vokal selv, men på sin fjerde plate, Conjure and Command, har han for første gang fått med seg fullt band i studio. Det betyr ikke at plata er bra.

Albumet låter kjedelig, uinspirert og livløst. Mange av sangene er raske, men det er likevel verken fart eller snert i dem. Gitarsoloene er bygget opp av daffe standardriff, trommene er slappe og tynne, mens vokalen er så pregløs at en lurer på hvor det ble av gnisten og dynamikken i studio.

”Bitch” og ”In the Depths (Of Your Mind)” er de eneste sporene som vitner om at vekkerklokka har ringt. Ellers er alt en eneste smørje av liksom-new school thrash uten et eneste tegn til inspirasjon og musikalsk glede. Nei, trykk på slumreknappen. Denne kan du godt sovne fra.

Exhumed: All Guts, No Glory

[Relapse Records]

Amerikanske Exhumed ble dannet 1990. Etter en pause på seks år er de nå tilbake med fullengderen All Guts, No Glory. Gitarist og vokalist Matt Harvey er eneste gjenværende originalmedlem, men Exhumed har alltid klart å være tro mot death/grind/gore-stilen sin. Etter en overbevisende turnéåpning på Inferno tidligere i år, er de klare for å ta over musikkanleggene til enhver hardhaus med respekt for seg selv.

Albumet åpner med en instrumental som får pulsen til å stige og viser hva en har i vente: Shredding som får blodet til å sprute, intenst kjapp tromming, melodiske gitarsoloer og halsbrekkende vokaldueller der Harveys høyfrekvente skrik og Leon del Muertes dype, gutturale growling bytter på å sodomere ørene til lytteren. Plata er bare 36 minutter lang, men rekker å bygge seg opp mot et klimaks i midten før det tones ned mot slutten. Låter som ”Your Funeral, My Feast”, ”Through Cadaver Eyes”, ”Distorted and Twisted into Form” og “I Rot Within” slår en rett i bakken. Dette er solid, stramt, tøft og overbevisende.

Hvis vanlig death metal blir for pusete og kjedelig og ren gore høres ut som en flokk griser fanget i en sirkelsag, er Exhumed den perfekte mellomstasjonen. Velkommen tilbake, gutter.

Execration: Odes of the Occult

[Duplicate Records]

Norge er kanskje ikke det første en tenker på når det kommer til skikkelig old school death metal, men det kan fort endre seg. Execrations andre plate, Odes of the Occult, er nemlig en maktdemonstrasjon innen sjangeren.

Låtmaterialet flørter med seig doom, dødelige blastbeats og sen 80-talls-death metal. Produksjonen lar alle elementene komme til sin rett, samtidig som den er rå og skitten. Sammen med gitarer i kanon, subtile refrenger, morbide melodier og en mektig, bunnløs vokal, er dette opplevelse av de sjeldne. ”Grains” og ”Obsession” er to intenst raske spor, mens åpningslåta ligger i mid-temposjiktet. ”A Crutch for Consolation” og ”Entheogen” er blant de mer obskure og varierte låtene. To atmosfæriske ”Intermezzo”’er gir i tillegg albumet en aura av mystikk som nullstiller hjernen før det neste, ekstreme kuttet går i gang. Hver sang følger naturlig etter den andre, og leder lytteren fremover fra start til slutt.

Execration fanger essensen av den tidlige death metal-æraen, men legger også til noe nytt og eget. Odes of the Occult kan bli en klassiker på høyde med Autopsy, Death og Morbid Angels beste.

Helle Stenkløv

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Del "Metal tar ikke ferie"
 

14 kommentarer på “Metal tar ikke ferie”

  1. Helle sier:

    En liten faktafeil øverst: «Hurt» er skrevet av Nine Inch Nails og ikke Johnny Cash. Beklager glippen! :)

  2. Helge S sier:

    Johnny Cash som «satte ord på» Hurt? Really?

  3. Dag sier:

    Hvor får man meldt seg på Lydverket sitt nyhetsbrev?
    Nå som ferien er over er det digg å få daglige mailer om den beste musikken, men er jo klin umulig å finne ut hvor man melder seg på igjen.
    Noen som kan hjelpe?

  4. Marius sier:

    Å klage på Toxic Holocaust er vel omtrent som å klage på at Motorhead låter som de gjør på hver eneste plate (det vil si at man har misforstått poenget). Skiva er bra den.

    • Helle sier:

      Det er da vel ikke noe poeng i å være kjedelig, intetsigende og livløs? Motörhead høres i hvert fall ut som de mener det, selv om de gjør det samme gang på gang. :)

    • Terje sier:

      nye Toxic skiva e dårlig.. plata før denne hadde jo slagere som lord of the wasteland, war is hell, futureshock etc..
      den nye plata har ikke grooven som disse låtene har

  5. Khake sier:

    Den Execration-platen er storveis. Har gått mange runder på spileren siden vinylen kom i posten. Godt å se at dødsmetallen i Norge ivaretas av band som (blant annet) Execration og Obliteration :)

  6. Metalfanz sier:

    Carnival Is Forever må være noe av det beste jeg har hørt i hele år, føles som om Decapitated har vokst noe utrolig musikalsk siden Organic Halucinosis kom ut i 2006! :D

  7. Anonym sier:

    Decapitated – Carneval Is Forever er det verste dei har komt ut med!! Høres ut som ein kuk som komme ut frå høyttalarane mine!!!! fortjener terninkast 1!!

    Execration – Odes of the Occult fortjener 6ar uten tvil!!!

  8. [...] og death metal-pionerene i Master, til gryende stjerner som Morbus Chron, Zom og våre venner i Execration. Funeral doom-bandet Tyranny skal dessuten spille sin første konsert utenfor Finland på åtte [...]

Legg igjen en kommentar