Mellom bakkar og berg

Juba juba, allsang, dansing og lakenskrekk. Det første døgnet på Trænafestivalen i ord og bilder.

Skrevet av:
Publisert 14:44 9 juli, 2010

Festivalstemning på Træna (Foto: Thomas Søbstad, NRK Lydverket)

Festivalområdet på Trænafestivalen er herlig ukomplisert. Hovedscenen heter Træna Fyr, og teltscenen heter Langteltet. Om nettene gjøres fiskerestauranten om til Club:Fishy. Det tar kanskje et halvt minutt å bevege seg fra scene til scene. Overalt hvor man snur seg, får man øye på blide trivselsvakter. De går rundt med kurver fulle av kjeks, sjokolade og annet snadder, og de deler villig ut en kopp rykende varm kaffe. Det er også herlig lav VIP-faktor her, artister og publikum mingler ubesværet under midnattssolen.

Stein Torleif Bjella takker publikum (Foto: Thomas Søbstad, NRK Lydverket)

Det er ikke mer enn et par timer siden  Stein Torleif Bjella leverte en gullkantet Lydverket Spanderer for oss på et lite gårdstun. Nå er det Langteltet som gjelder, og det er stappfullt. Det er tydelig at Bjella treffer folk med sine underfundige, melankolske – og til tider hysterisk morsomme – beskrivelser av bygdelivet. Hans utgangspunkt er Ål i Hallingdal, men problemstillingene universelle.  Låtene hans er som små noveller å betrakte, og her har han kommet til en lydhør forsamling. Bandet er bunnsolid, og det skader heller ikke at Bjella har med seg Kjartan Kristiansen, som produserte fjorårets album Heidersmenn. For min del var dette det første møtet med Stein Torleif Bjella i konsertformat, men garantert ikke det siste.

Prepple møter Guds hånd (Foto: Thomas Søbstad, NRK Lydverket)

Kjartan Kristiansen beveger seg fra Langteltet til Træna Fyr, for det er Dumdum Boys som headliner denne første kvelden på Trænafestivalen. Stemningen er høy på festivalplassen, og det er ingen som helst tvil om at Dumdum Boys har det fett som faen der oppe på scenen. Det er lettere surrealistisk her. Det er midt på natten, men midnattssolen lurer fort systemet til å tro at tiden stoppet opp for en raus håndfull timer siden. Når Prepple & Co drar i gang Knutsen og Ludvigsens «Dum og Deilig» er klokken rundt ett, allsangen treffer fjellveggene med blide smell, og solen har på ingen måte planer om å gå ned.

Erlend Øye får fart på dansinga (Foto: Thomas Søbstad, NRK Lydverket)

Natten er alltid ung her på Træna, og når DJ Lång-Kalle og Erlend Øye inviterer til fest i Club:Fishy, er ikke folk vonde å be. DJ Lång-Kalle er nok et mer kjent navn i Stockholms hippere sirkler enn blandt Træna-publikummet, men feststemningen er på høygir. Erlend Øye synger, danser og pisker opp stemningen. Lakenskrekk er et dekkende ord for den fasen festivalen er inne i nå. De spektakulære omgivelsene er vonde å legge fra seg på nattbordet, men til slutt er det bare å innse at selv om solen aldri går ned, så er det natt. Og en ny dag i morgen.

Festivalcamp Trænastyle (Foto: Thomas Søbstad, NRK Lydverket)

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Del "Mellom bakkar og berg"
 

2 kommentarer på “Mellom bakkar og berg”

  1. [...] Øye er hjertelig tilstede på Trænafestivalen. I natt var han med og lagde feststemning sammen DJ Lång-Kalle, men stilte i en mer lavmælt og akustisk utgave av seg selv i Træna Kirke i går. Folk køet i [...]

  2. [...] Les vår oppsummering av den første dagen her. [...]

Legg igjen en kommentar