Lydverket elsker: The Black Keys

Lydverket elsker: The Black Keys

De har holdt på i 10 år, men har aldri vært bedre enn nå. Det er på høy tid at Norge får opp øra for alternativrockens beste duo!

Skrevet av:
Publisert 20:03 17 november, 2011

Det er mye som gjør at The Black Keys minner om The White Stripes. Farge i bandnavn, duorock med fire føtter planta i bluesen og mye humor i promopakka. Men der The White Stripes kulminerte etter 10 år sammen og seks album, har The Black Keys laga sitt sjuende som blir satt ut i butikkhyllene i starten av desember. Og der Jack og Meg White opplevde suksess lengst nord i Europa fra starten av forrige tiår, har The Black Keys på sitt tiår sammen ikke fått annet enn kultstatus i Norge. Nå er Patrick Carney og Dan Auerbach klare med El Camino, og det er lov å håpe, og faktisk også tro, at nordmenn i denne runden vil få opp øra for den fantastiske musikken de lager.

Første singel fra albumet er den ekstremt fengende «Lonely Boy», som du har hørt på P3 i høst. Den mer enn antyder et mer poppa The Black Keys. Trommene til Carney går litt kjappere enn de har gjort på en stund, men samtidig er riffet fra gitaren til Auerbach enda mer iørefallende enn det var på noe spor på forgjengeren. Men tematikken i låtene er slik den alltid har vært, ensom søken etter kjærligheten. At låta fikk en fantastisk, statisk video av en dansende mann gjør den enda bedre i mine øyne.

Singelen er i salg i fysisk format på «black friday» i USA og Canada. 25. november er i år dagen som markerer starten på julehandelen i de to landene. «Lonely Boy» blir sluppet på sjutommer, og på baksida er «Run Right Back», ei låt som også er på plata. Den ligger i samme gate som A-sida, The Black Keys går rett i strupen på deg fra første riff, i motsetning til de tidvis, litt mer dvelende låtene fra Brothers.

Bandet tok fansen på senga da de annonserte årets plate El Camino i oktober. Nyheten om at de følger opp fjorårets Brothers bare halvannet år etter, kom som en artig overraskelse. Få hadde fått med seg at de hadde vært i studio, og som vanlig benyttet Carney og Auerbach seg av humoren sin for å fortelle folk det. I avisa Akron Beacon Journal i hjembyen i Ohio satte de inn en bruktbilannonse for en 94-model Chervrolet El Camino med kontaktinfo til Pat og Dan. Dagen etter la de ut en bruktbil-tvreklame på Youtube som så ut som den var laga på midten av 90-tallet, med en av skuespillerne fra Breaking Bad som selger. Videoen og avisannonsen sier lite eller ingenting om plata.

Humoren til The Black Keys er et gjennomgangstema i alt de foretar seg. Albumet som kom i fjor viser guttas humoristiske sans på coveret. De opptrer i TV-show som gjør at de kunne fått fast jobb i Saturday Night Live, og i samme gate er videoene de lager til singlene. Du har sett videoen til den nyeste over her, mens de til fjorårets «Tighten Up» lot sine fiktive sønner fylle hovedrollene.

The Black Keys’ medlemmer kommer fra byen Akron i Ohio. Det er samme by som flere av medlemmene i Devo kommer fra. De er fortsatt et av de mest markante undergrunnsbandene gjennom tidene fra de amerikanske, forente stater. Eller indie om du vil. Men selv om The Black Keys har helskjegg, hornbriller og sparsommelig instrumentering, begynner det å bli en stund siden de vokste av seg indieklistrelappen. Bandet har solgt to millioner eksemplarer av platene sine, de raska med seg tre Grammys for Brothers, ei plate som havna på andreplass da The Rolling Stone oppsummerte 2010. Og ryktene forteller at de er for dyre for i hvert fall en av de største norske festivalene.

Det lukter ikke adventstid av de to låtene vi allerede har fått fra El Camino, det dunster av sol, sommer og øl. Eller festivalsesong for å bruke et annet ord. Jeg har allerede sett og hørt for meg hvordan de vil oppleves live på for eksempel Hovefestivalen, med solnedgangen i full prakt bak den store scenen. Når årets plate er fordøyd, håper jeg festivalsjefene skjønner at de ikke har noe annet valg enn å punge ut for å få dem til landet til sommeren. Fram til det skjer så gjør du deg selv en tjeneste ved å høre El Camino, og liker du det du hører har du en fyldig back-katalog å ta av.

Tags: , , , , , , , ,

Del "Lydverket elsker: The Black Keys"
 

20 kommentarer på “Lydverket elsker: The Black Keys”

 1. Anonym sier:

  MMMM The black keys har hørt mye på dem. Fortjener så absolutt å få litt mer hype her i det kalde nord!!

 2. Prient Mahes sier:

  ENIG! The Black Keys er myeee bedre enn mye annet tull der ute!

 3. Stian sier:

  Faen meg på tide at Musikk-Norge får øynene opp for denne herlige duoen. Bare synd at det skjer nå, når The Black Keys navigerer mer mot pop til fordel for de tidligere, mer blues-tunge albumene.

 4. John Smith sier:

  åvelkommen etter.

 5. John Smith sier:

  åvelkommen etter.

 6. Olav Maaland sier:

  For uinvidde sjekk også Blacroc  , nesten like bra fra de samme gutta , med rappestjerner . Begge bandene er definitivt blant mine favoritter .

 7. Olav Maaland sier:

  For uinvidde sjekk også Blacroc  , nesten like bra fra de samme gutta , med rappestjerner . Begge bandene er definitivt blant mine favoritter .

 8. Anonym sier:

  Jeg håper de som kommer etter åpner opp øynenr og ører for de flotte skivene Rubber Factory, Magic Potion, Thick Freakness, og The Big Come Up (med en frekk Beatles-cover). Det er flotte bluesrock-skiver med herlig organisk sfære med kun gitar og trommer… det var de gode tider før de begynte å lage komprimerte pop skiver.

 9. Anonym sier:

  keep me – The black keys.

 10. Anonym sier:

  keep me – The black keys.

 11. [...] Scott – Shame feat. Eve & The A Group The Black Keys – Run Right Back Vi elsker The Black Keys Magnet – Stay Magnetisk musikk Magnet – Fireflies (live hos Lydverket P3) Amy Winehouse [...]

 12. [...] Sjekk også Lydverket eeeeelsker The Black Keys [...]

 13. [...] Sjekk også Lydverket eeeeelsker The Black Keys [...]

 14. [...] Black Keys – Run Right Back <3 <3 <3 <3 Iselin Andresen – Overthinking The Internet – Fastlane Hør flere låter her! Susanna [...]

 15. [...] Black Keys, bandet vi i Lydverket har brukt noe energi på å skryte opp i skyene, kommer til årets utgave av Øyafestivalen. Akkurat som oss i Lydverket liker Øyafestivalen The [...]

 16. Olav Maaland sier:

  Nåååå den som skrev en lunken anmeldelse av el Camino …. Trege du ?    

 17. [...] Les Lydverket elsker: The Black Keys Slettemarks anmelder Black Keys` El Camino [...]

Legg igjen en kommentar