Loddefjorden, Baby!

Jeg ser på det norske musikkåret 2009 gjennom optimistiske brilleglass. Etter noen års tørke har det dukket opp en ny generasjon talenter som burde legge enhver debatt om den norske rockens fremtid død på flekken. Derfor tok jeg turen til Bergen og Loddefjord, bydelen som har flasket opp en haug med musikere som er på […]

Skrevet av:
Publisert 17:48 28 januar, 2009

Jeg ser på det norske musikkåret 2009 gjennom optimistiske brilleglass. Etter noen års tørke har det dukket opp en ny generasjon talenter som burde legge enhver debatt om den norske rockens fremtid død på flekken. Derfor tok jeg turen til Bergen og Loddefjord, bydelen som har flasket opp en haug med musikere som er på randen av det store, velfortjente gjennombruddet. Fjorden Baby!, John Olav Nilsen & Gjengen og Lars Vaular – I salute you!

Tags: , , , ,

Del "Loddefjorden, Baby!"
 

34 kommentarer på “Loddefjorden, Baby!”

 1. [...] Om du ikke fikk med deg gårsdagens Lydverket, så kan du sjekke ut intervju med Fjorden Baby! her. [...]

 2. biggie sier:

  …dere vet at det er gitaristen som skriver alle tekstene til John Olav, ikke sant?

 3. Eli Landseth sier:

  Nei er du gal, John Olav skriver alle tekstene men gitaristene er med å låge noe musikken tror jeg. Jeg var på et tekst kurs som Lars Vaular og John Olav NIlsen holdt på biblioteket i Bergen. Det var supert. Gleder meg til det kommer et album.

 4. Pingtao sier:

  ah! eg digger serriøst folkene fra fjoddefjord!
  mad oppsig å ha sånne folk fra bergen som
  e så talentfulle som den gjenge vi så på videoen.
  en vennine av meg sa her forleden at hun
  hørte Lars på radion i sverige her forleden,
  og det jo ganske fett, då!

 5. svinet sier:

  de beste av de værste

 6. Lande sier:

  pene og ærlige folk… Lars Vaular m/ Band var monsterbra på samfundet!!!

  gleder meg til fjorden baby platen på tirsdag!!

 7. MikaK sier:

  Bergen for alltid!

 8. hasunds sier:

  Blir en deilig hundefest på lørdag…

 9. biggie sier:

  Nei, Eli, det gjør han ikke. Jeg kjenner dem personlig. Han har skrevet noen, men det er gamle låter de sjelden spiller. Gitaristen er mannen bandet står og faller på.

 10. Buksen sier:

  Jeg tar av meg hatten – det beste på tv så langt.
  Kjør dere opp.

 11. kling klong sier:

  biggie: e ikkje fjorden baby du snakker om då? tony alexander har vel skrevet tekster der (ikkje e han opprinnelig fra bergen heller, men hva faen).

 12. Hoy sier:

  Kan ikkje dokke lage reportasje om kaula til fjorden baby på urørtnachet?

 13. hallao sier:

  Lars er fra Åsane

 14. Hallao: sett innslaget? ingen som påstår Lars er fra Loddefjord.

 15. August sier:

  Jeg er heller ikke fra Loddefjord, men ingen ser ut til å bry seg om det.

 16. Ikke vær lei deg du, August. Selv er jeg fra Fana. Så nærme, men allikevel så langt fra Loddefjord.

 17. August sier:

  Takk, Kristin. Det hjalp litt.

 18. Geng sier:

  Kan ikke unngå å legge merke til at bergensartister som synger på norsk bruker egen dialekt. Mener dette gjelder hele vestlandet.
  I Nord- og Midt-Norge bruker synger de jo vanligvis på bokmål (DumDum Boys, Johndoe, Cyaneed, Blacksheeps) (dette gjelder ikke visesang!). Noen formeninger på hvorfor det er sånn? Er det den eivinnelige stoltheta, eller er bergensdialekt lettere å synge på en trøndsk og nordnorsk?

 19. xntnu sier:

  Geng, det er nok fordi det er jævli vanskelig for bergensere å legge om til østlandsdialekt. Vi skal være glad de ikke prøver på det.

 20. alx sier:

  Vestlansk er den fineste dialekten å synge på synes jeg!
  og hvis noen sier noe annet om det så bør de bare, lytte en gang til.
  skjønner ikke greien med å legge om, til østlansk?

 21. Baard sier:

  Her var det mye kanontøff musikk fremført av flinke folk!

  Kommentarene fra utøverene selv, derimot, opphausset med snedig kryssklipping og klisjéfyllte kommentarer fra Kristin Winsents, er direkte komiske og pinlige. «Bergen by er kjent for finkultur, minnesmerker og dannede omgivelser.» For noe tøv! Les deg opp på norges nest største bys kreden
  La oss slippe å se purunge Loddefjord-artister vase rundt i hettegenser mellom de rehabiliterte boligblokkene og snakke om drabantbyen sin og vennene sine som om deres korte velstående livsløp inneholdt følelser og stemninger vi ikke har hørt gjengitt før, om og om igjen, både fra The Bronx, Brixton og Holmlia. (ikke like dønn trygt og velfødd som 90-tallets Loddefjord). Hele den greien er tillært, kunstig og malplassert i vår tid. Den var ganske tvilsom allerede på 80-tallet, da EL-regn, Ken Dang, Program 81,Gjennomslag og hva de nå het remjet i vei om hvor hardt livet i byen var og hvor mye stoff som fantes og hvor kjipe «de streite» var.
  Dere lager jækla tøff musikk, gutter, så her er et råd: ta det rolig med hettegenserene og fattig-blokk-ghetto-ingenting å ta seg til-virkemidlene. Dette gjelder også John Olav Nilsens affekterte påstand om at familien hans ba ham om å bli taxisjåfør fordi han var så talentfull. Spar oss for den, John Olav! Dette blir bare flaut i vårt velstandssamfunn. For god bergensmusikk med de samme følelsene og det samme språket, men uten ghetto-vrøvlet og hettegenserene, se til de musikalske dvergene, og lær!

 22. Kjære Baard.
  Innlegget ditt minner meg om en av Bergens mange unike institusjoner, nemlig BA sin legendariske leserbrevspalte Summetonen. Snakker om indignert og irritert! Med tanke på at du mener at band som Elektrisk Regn, Gjennomslag osv. «..remjet i vei om hvor hardt livet i byen var», er det lett å mistenke deg for å ha vært irritert og indignert siden 80-tallet. Dessuten sitter jeg igjen med en sterk følelse av at du virkelig ikke kan fordra hettegensere.

  Jeg er født i Bergen, og føler ikke det helt store behovet for å lese meg opp på kommunen jeg vokste opp i, men takk som byr. Med all respekt: denne gangen dro jeg altså til Bergen for å lage en reportasje om en fin og talentfull gjeng med unge musikere som har tilbragt barndommen og ungdomstiden sin i Loddefjord, ikke for å lage en reportasje om De Musikalske Dvergene.

  Ifølge levekårsundersøkelsen som Bergen Kommune la fram 20. januar i år, er Loddefjord bydelen med de verste levekårene i Bergen.
  Loddefjord scorer dårlig på alt fra inntekt og utdanning til kriminalitet, dødelighet og arbeidsledighet. Men mange som bor i Loddefjord mener at rapporten svartmaler situasjonen, og at bydelen er et godt sted å bo. Og jeg opplevde en sterk stolthet av bydelen da jeg møtte Fjorden Baby! Og John Olav Nilsen.

  Jeg skjønner ikke at det skal være provoserende å se en ung mann som er født og oppvokst i Loddefjord «vase rundt i hettegenser mellom de rehabiliterte boligblokkene». Hadde det vært mer naturlig at han viste meg rundt i Kalfaret, eller blant millionvillaene på Paradis?

  Jeg følger gjerne oppfordringen om å se til De Musialske Dvergene for lærdom, og legger meg følgende tekstlinje på minnet: «Du må reise deg på bussen for sinte gamle menn!»

 23. Lande sier:

  baard:

  oppfatter ikke at noen av dem synes synd på seg selv eller klager over å være fattige. Det med «taxisjåføren» er jo mer et uttrykk for en som verken KAN eller HAR LYST til å bli noe annet enn å skape musikk.

  fett at de kaller lars autist. disse folka ER musikk uansett hvor klisjeeaktig det høres ut.

 24. t morley sier:

  det usannsynlige her er jo at Winsents er fra Bergen… med en dialekt som får Sissel K-Skoller til å fremstå som en gatetøs. no offense, men hvor lærer man å snakke sånn?

 25. emes sier:

  kristin; du er vanvittig dyktig!
  bra svart, og en ellers veldig god reportasje. sikkert ikke alle som skjønner dette, men alle disse gutta her har noe ekstra innenfor musikalsk forståelse, låtskriving og fremførelse. få av de som har teknikk overhode på sitt instrument, men de får det fanken meg til å låte bra for det om. det låter ekte og rett fra hjertet.
  har vært på mange konserter med både fjorden og john olav, og det har bare vært gode opplevelser. de er så «opp i trynet» på deg hele tiden. en ekstrem tilstedeværelse, og det gjør alt så mye mer ekte.

  lykke til videre!

 26. Hot male sier:

  syns dialekten e ganske sexy egentlig. wintsents asså. winsents og vaular

 27. DeeV sier:

  Baard: DET var flaut, På tide å rulle inn kjeppen.
  e enig med Kristin, ang. de hette genserne, kanskje du skal prøve å gå med en i en dag før du prøver å sette folk i bås etter hvordan de kler seg?
  Jeg ser ikke akkurat noe behov fra dies side å oppføre seg som noe annet enn det de er, så jeg legger rett å slett litt mennesklig tillitt til at de er va de utgir seg for. Det er ikke som om jeg kan ta skade av det.
  finn deg et bedre mål, enn å krtisere folk av dine personlige «Ticks». Kanskje skulle du blitt Taxi-sjåfør? Det kan du nok ta en god del lærdom av.

  Rock on FjordenBabes!!!!!

  DeeVine.

 28. Dr.Drizzey sier:

  … ingen tvil om hvem som skriver tekstene iflg dette intervjuet!

 29. AxelB sier:

  Joolav skriver selvfølgelig alle tekstene, men han lager ikke musikken.

 30. CK sier:

  syntes det er flott at de får så mye bra ut av det…
  er oppvokst i loddefjord, vet hvem disse guttene er..de er flotte gutter som jeg annser som mye mer dyktig enn til å kunne bare kjøre taxi….
  stå på Jan Olav, jan Eivind og Lars og resten av dere…
  syntes det er flott at dere tar Loddefjord opp fra driten sammen med dere ;)

  kjenner patriotfoølelsen i brystet når jeg hører musikken deres !!!

 31. [...] Jeg hadde nesten glemt hvor glad jeg var i dette bandet, før jeg så de i teltet på Youngstorget under Bylarm for et par uker siden. Et heftig lasershow omkranset bandet, og de beviste til det fulle at de er et liveband uten sidestykke. Videoreportasje: Loddefjorden, Baby! [...]

 32. [...] Bonusspor nr 2: For en innføring i Loddefjord-universet med Fjorden Baby!, Lars Vaular og John Olav Nilsen & Gjengen, ta en titt på dette innslaget vi lagde for 2 år siden. [...]

Legg igjen en kommentar