Keiserinnas nye klede
Lady Gaga - Born This Way

Keiserinnas nye klede

Lady Gaga skapte med sitt første album ein illusjon av å vera ein av popmusikkens mest progressive aktørar, ei som sprengte grenser, og som i tillegg hadde eit genuint talent å visa til. Denne illusjonen slår kraftig sprekker med andrealbumet.

Skrevet av:
Publisert 14:53 20 mai, 2011

Ta ein titt på Lady Gagas Ray Kay-regisserte video til «Poker Face». Det som må seiast å vera det verkelege gjennombrotet til Lady Gaga som profil, verkar i retrospekt ganske så uskuldig: Sperra me verkeleg opp augene berre fordi ho ikkje gjekk med bukser? Fordi ho hadde blond parykk? Diamantar i ansiktet?

Med The Fame, og seinare den utvida versjonen The Fame Monster, redefinerte Lady Gaga ein del av den populærkulturelle estetikken, på same måte som Madonna og Grace Jones med fleire hadde gjort før ho. Brått vart det heilt normalt å ikkje gå med bukser. Parykk vart berre endå ein del av garderoben. Og dekorativ ansiktssminke vart noko alle dreiv med.  Lady Gaga førte an i nedprioriteringa av å vera sexy i tradisjonell forstand blant mange av dagens unge popstjerner.

Og no er altså oppfølgjaren her: Born This Way, med eit presseapparat på jobb 24 timar i døgeret, og ein artist som er blitt kåra til verdas mektigaste. Lady Gaga har ikkje lenger eit lyn malt over auga, ho har horn i panna. Ho utfører ikkje lenger suggestive hofterørsler ved bassengkanten, ho føder nye rasar i verdsrommet. Bukser er det framleis lite av, men mange nye hattar har kome til. Men det det i siste instans handlar om akkurat no, er altså dette albumet. Og det stiller diverre nokså svakt.

The Fame og The Fame Monster pumpa ut singlar som «Bad Romance», «Paparazzi» og «Alejandro», låtar som ein – enten ein er tilbøyeleg til å sette pris på denne typen dansegolvmusikk eller ikkje – måtte anerkjenna som godt samanskrudde, fengande og til dels smarte poplåtar. Dei fyrste singlane frå Born This Way vitna i retrospekt om eit album totalt blotta for desse kvalitetane.

«Born This Way» gjorde det udiskutabelt godt på listene, men vart samstundes kraftig sverta av dei openbare likskapane med Madonnas «Express Yourself». Både den og andresingelen «Judas» sendte òg ut uheldige signal når det kom til melodioverskotet: Er dette verkeleg det mest medrivande Gaga har å sende ut til sine little monsters?

«Judas» skal faktisk visa seg frå å vera langt frå albumets lavmål, og sjølv den er så dynka i syntetiske beats og eurotrash at ein nesten føler sveitten fra italienaren ved sida av deg på strandklubben kitla i naseborene etter at du har høyrt den ferdig. Dette er ei kjensle som sitt fast gjennom stort sett heile albumet. Det er det same om ein låt byrjar med ektefølte serenader («Marry The Night»), mariachiorkester («Americano»), el-gitarar («Electric Chapel»), saksofon («Hair») eller den merkelegaste tysken du nokosinne har høyrt («Scheiße») – det sklir uansett ut i hamrande rytmemønster og messande synth. Det er masete, humørlaust, og særs lite originalt. Strø nokon irriterande moraliserande tekstar på toppen, og…vel, der har du det.

Subtilitet har aldri vore Gagas varemerke, men på Born This Way går ho så langt over i det banale at popkunsten berre er ein flekk på ein fjern horisont. «I just wanna be myself /And I want you to love me for who I am,» er eit bodskap ein i utgangspunktet lett kan skriva under på, men når Gaga messer det fram på «Hair» føler ein seg berre grovt undervurdert som tenkande menneske.

I novemberutgåva av amerikanske W Magazine, det såkalla art issue, gjennomførte Joseph Ross, sjøverklært «psychic astrologer to the stars», ein samtale med den surrealistiske kunstnaren Salvador Dalí. Dalí har sjølvsagt vore død sidan 1989, men det er altså nokon som har evna. Dalí erklærte då at Lady Gaga var den einaste samtidskunstnaren han eigentleg likte, og den einaste som kunne kalla seg ein sann dalíist. Og diskusjonen som dreier seg om Gagas konseptualitet, hennar prosjekt og innflytelse, er også svært interessant. Men Born This Way er, frå eit musikalsk perspektiv, lite anna enn eit svært svakt album.

Maria Horvei

Tags: , , , , , , , , , , ,

Del "Keiserinnas nye klede"
 

107 kommentarer på “Keiserinnas nye klede”

 1. E sier:

  Skriv ferdig Kim a

 2. Hmm sier:

  Jeg har stor forståelse for at anmeldere har subjektive meninger, og jeg regner med at hipstergjengen nok vil prise denne anmeldelse i skyene. Jeg har ikke noe særlig å si om plata, men kan det være noe med norske vs. internasjonale anmeldere?

  Gidder ikke legge ut linker og slikt, men så å si samtlige norske anmeldere har gitt plata terningkast 3 eller lavere, mens britiske, amerikanske, svenske og danske (kanskje til og med mer anerkjente) anmeldere legger seg på andre siden av skalaen. Av disse har noen bare litt å trekke ned på, mens noen roser albumet opp i skyene. Er bare å google litt det, men det er nesten slik at jeg synes dette er journalistmat for dere i Lydverketredaksjonen:) Dere må jo innrømme at det er noe spesielt. Har nordmenn annerledes musikksmak enn resten av den vestlige verden, eller er det kun anmelderne et slikt geografisk skille gjør seg gjeldende for?

  • Alexander sier:

   Du kan da ikke forvente at alle anmeldere nødvendigvis tenker likt! Samtidig bor vi i Norge, og sammenligne oss med resten av verden fungerer dårlig.

   Også er jo spørsmålet hvorvidt folk gliser opp kommers pop i huet og ræva. Forsøk og hør på noe annet, ikke nødvendigvis det alle andre hører på. Greit å iallefall forsøke å høre på musikk andre steder enn på radioen.

  • Kalle Anka sier:

   Det har normalt med hvor stort nedslagsfelt anmeldere har sammen med hvem som betaler lønnslippen. Utenlandske anmeldere har millioner av tilhørere, og får x antall tusen dollar for å skrive en fordelaktig anmeldelse. Norske anmeldere er for små til å være intressante i den sammenheng.

   Har gode venner som jobber i musikkbransjen i Norge/Europa som forteller hvordan de jobber, hvordan de bestikker anmeldere, hvordan de både truer og bestikker radiostasjoner til å spille sangen som «skal bli neste hit» 15-20 ganger om dagen osv. Du ser gjerne at mange av anmelderne sine skriverier nærmest er blåkopier, fordi de har fått levert et ferdig manus fra plateselskapet som de skal ta utgangspunkt i.

   Derfor vil du normalt se at de største anmelderne skryter masse rar udugelig og meningsløs masseprodusert pop opp i skytene, mens uavhengige anmeldere er langt mer nyanserte, og ofte kritiske. Store anmeldere er bare en del av plateselskapenes markedsføring.

   Det er grunnen.

   • De Vermis sier:

    Kjøper ikke den forklaringen, det er nok av store artister som får dårlig karakter av store utenlandske anmeldere. Joda, det er mye spill i korridorene i musikkbransjen, men ikke så mye som de positive anmeldelsene av Gagas nyeste skulle tilsi. Jeg liker henne ikke spesielt, jeg hører på musikk som er ekstremt forskjellig fra hennes, men rett skal være rett.

 3. Valerie sier:

  Selvsagt liker ikke lydverket dette. Ingen overraskelse der nei.

 4. j-nike sier:

  Her er det 90% snakk om stilen til Gaga, og 10% om musikken på platen. Nuff said, les heller MUSIKKanmeldelser av

  The Guardian 4/5: http://www.guardian.co.uk/music/2011/may/18/lady-gaga-born-this-way-review
  NME 4/5: http://www.nme.com/reviews/lady-gaga/12061
  BBC: http://www.bbc.co.uk/music/reviews/5pzb
  About.com 5 / 5
  USMagazine.com : 4 / 5
  Slant Magazine 4 / 5
  PopJustice 9 / 10
  osv…

  • :) sier:

   Meh. Alle de store musikkanmeldere i verdenen skal selvfølgelig rose frem det som er mest hypet. Dette albumet blir bare et eksempel på så mangt :/

   • De Vermis sier:

    Mhm, for disse mediene kan jo ikke ha en eneste selvstendig anmelder? NRK har snappet opp de eneste til å stole på!

  • Gromp sier:

   Stilen til Gaga er søppel, og musikken er enda mer søppel!!

   • Vigdis Bolstad sier:

    Her må jeg si meg 100% enig med Gromp,dette er søppelmusikk i mine ører,og lover meg selv å ALDRI kjøpe eller laste ned noe av denne Gagan-kjerringa!

  • ola sola sier:

   Har lest anmeldelsen i the guardian og der blir platen også til dels slaktet men den får riktignok 4/5. Mange av guaridians lesere er forundret over dette som virker selvmotsigende og man kan spørre seg om det er anmelderne som ruller terningene eller om det er noen med andre motiver som gjør den jobben. Men de har pokerface, så spørs om vi noengang får vite. (jada, vet den var billig)

  • Arild sier:

   Hva er positivt med dette?
   : Guardian skriver «…still sounding like an early-90s Tampax advert.»

   • De Vermis sier:

    Forstår du engelsk? Skjønner du ordene «thrilling paradox»? Jeg skal være grei og anta svaret er ja. Forstår du også at man ikke skal ta deler av setninger, slik som du gjør, og trekke konklusjoner ut fra disse delene?

  • Alexander sier:

   Og poenget er. Lady Gaga har utspilt sin rolle. Men dersom du liker saueflokkpop, be my guest.

  • Thea sier:

   Det morsomme er, hvis du ser på kommentarene folk har lagt igjen på de anmeldelsene du refererer til, så skriker folk ut (i kommentarfeltet) om hvor dårlig dette albumet var, hehe. Og, som mange påpeker, det er ikke folkets generelle mening anmelderen anmelder for, men etter sin egen mening og preferanser:)

 5. Don Egil sier:

  Ahh for en deilig anmeldelse! Verden hadde vært et bedre sted uten den psycho skrulla.

  • Filiz sier:

   Kansje verden hadde vært et bedre sted uten deg!! Folk som går rundt å sier at verden hadde vært et bedre sted uten den og den personen fortjener ikke åvære i den!! BTW, for en DRITT anmeldelse!! Vedder på at dette må komme fra ein gammal, umoderne og sur dama, som ikke vil at verden skal gå framover… Hvis folk ikke hadde vært så dømmende over hva hun har på seg osv., og faktisk bare hadde lyttet til musikken hennes, beaten og tonene, så hadde folk innsett at hun hadde ikke vært sån en megastjerne hvis ikke hun faktisk kunne synge og skrive låter! Lady Gaga terningkast: 6!!!!

   • johan sier:

    skjønner ikke helt logikken der. hvorfor fortjener ikke de å være i verden? like slemt sagt som det utspillet du kritiserer.
    forøvrig er born this way temmelig middelmådig. utrolig at lady gaga har klart å få folk til å tro at musikken hennes er original, når alt hun har bidratt med er et trashy image

 6. Al sier:

  Kanskje nordmenn bare er mer kultiverte, og at stjernehysteri heldigvis ikke står like sterkt her :)

  Og jeg føler hipster-forfølgelse begynner å bli gammelt nå.

 7. lol sier:

  Nå må folk stoppe med dette «hipstere liker ikke mainstream musikk, og da særlig ikke pop»-tullet; om det er sant vet jeg ikke, men å bruke det som begrunnelse av hvorfor en plate blir gitt et lavere enn middels terningkast er lavmål.

  Som en som elsker pop har jeg dette å si om Gaga sin nye plate – bråkete, dårlige tekster og ensformig. I svart-hvitt ser det veldig mye mer negativt ut enn det jeg egentlig synes det er. Singlene Born This Way og Judas er bedre blant sine ”søsken” enn det de er på egen hånd, men det betyr ikke at disse to sangene rekker noe særlig over middels til dårlig på pop-barometeret uansett i min mening. På Heavy Metal Lover og The Edge of Glory er Gaga tilbake på sitt forventede nivå, mine to klare favoritter på albumet.

  Hater å blande inn Britney men akkurat som hennes Femme Fatale så synes jeg Born This Way hadde vært mye bedre som EP enn LP. Det blir rett og slett for kjedelig når man skal lytte gjennom nærmest samme sang over 10+ spor i løpet av en time.

  Noen kommer til å elske det, andre vil hate det og de fleste er vel likegyldige

  • j-nike sier:

   Heavy Metal Lover er fantastisk! Albumets industrielle lyd kan noen ganger minne meg litt om NIN sine flotte dager.

 8. Alexander sier:

  Morsomt hvordan Norske anmeldere slakter platen mens andre land som UK, Sverige, Danmark og andre store anmeldere gir det en toppkarakter. Lurer på hva det feiler nordmenn? Gleder meg til å flytte fra dette landet!

  • Glede sier:

   Vil du vi skal glede oss med deg ? ;)

  • Han mannen i huset på hjørnet sier:

   Husk å slå av lyset før døra treffer deg i ræva på vei ut, da. At Lady Gaga er oppskrytt er da ikke noen hemmelighet. At hun stjeler rått har da vært klart lenge for alle med ører og noe imellom dem. F. eks. Alejandro-singelen hørtes ut som noe Ace of Base kasta på 90-tallet.

  • Calle sier:

   Godt håper du er borte i løpet av helga og holder deg borte og.

  • Al sier:

   Trasig kommentar.
   Legg igjen stipend og/eller trygda og lykke til :)

 9. Ronny H. hagen sier:

  Velkommen etter, er det noe som heter. Det er morsomt å se hvor sjokkerte noen blir når anmelderen faktisk anmelder musikken, og ikkje den bukseløse, oversmika kroppen og parykken.
  Lady Gaga har aldri vært bra musikk. Fengende kanskje, dansbart sikkert, men gud så repetetivt og kjedelig. Det er som Bertine Zetliz (sp?) uten sjel.
  Pokerface er som søndagsmorgen etter whiskeyfylla og vellykket sjekking. Litt godfølelse, men mest vondt i hodet.
  Alejandro er ein fjortis låt, og minner veldig om noe av det rælet som har blitt utgitt av tilfeldige Idol-vinnere.

  • :) sier:

   Spesielt når Gaga fortsetter i fire minutter ut videoen med «Alejandro», masende om det samme – eller samme ordet. *Grøss

 10. :) sier:

  BTW, kan noen være så snill å bare legge merke til likhetene mellom «Born This Way» og «Express yourself»? Ville fått en hver fan til å tvile…med mindre man er tonedøv ;)

 11. Til dere som vil høre noe annet enn Gaga – jeg foreslår mai-utgaven av min månedlige Indie & Electronica-liste for Spotify: http://sharemyplaylists.com/may2011indieampelectroncia

  • espen sier:

   Bra liste! Fant mye nytt der! Likte godt Foreground set og Laura Veirs.

   Forøvrig synes jeg Lady Gaga kan legge seg. Musikken hennes bærer 110% kvalitet men den er lite kreativ og spiller på enkle virkemidler som ikke utfordrer lytteren i det hele tatt. Noe som er litt rart, da hun ikke ser ut som dama som mangler kreativitet når hun kler på seg.

 12. Lady Poopoo sier:

  Lady Gaga = Hitler
  Hitler hadde en fantastisk retorisk gave, han hadde utstråling og han hadde fans som hadde lyst til å vere en del av en elite.
  Lady Gaga har en fantastisk retorisk gave, hun har utstråling og hun har fans som har lyst til å vere en del av en elite.
  Brrrrr.
  Vet ikke om Hitler lagde dårlig musikk også. :D

 13. Silje sier:

  Synes det er merkelig hvor mye folk som ikke liker Gaga lar seg irritere. Det er vel ingen som tvinges til å høre eller se på henne. Er det ikke veldig bortkastet å bruke tid og krefter på å være sint på artister som lager musikk man ikke liker? Hver sin smak.

  • Calle sier:

   Er vel heller få som er irritert og lady gaga de som ikke liker det hører neppe på det frivillig om de ikke er idioter.
   Men det som er humor er alle emo fans som sitter og griner og truer med å flytte fra landet.

  • Ivarda sier:

   lar meg irritere fordi hun og andre «popstjerner» er så utrolig overeksponert i alle mediabilder. Man kan nesten ikke ta buss uten å høre maset på radio, eller bla gjennom dagbladet uten at det står om gaga. Føler at slike «artiser» blir nesten påtvunget av media, derfor synes jeg at lady gaga er irriterende

  • Marie sier:

   Er det ingen som tvinges sier du??!!

 14. Jante sier:

  Har (faktisk) hørt hele albumet, og må si meg passe uenig. Som anmelderen er jeg subjektiv, men jeg vil likevel vise til følgende:

  «Bloody Mary» er ikke nevnt? Det samme gjelder «Heavy Metal Lover» og «Government Hooker»? Har anmelderen i det hele tatt hørt hele albumet? Dette er svært gode låter som virkelig fortjener oppmerksomhet! Og i aller høyeste grad i en anmeldelse, fremfor «fun-facts» om artisten?

  Lady Gaga er MYE, og selvom et album med en BESKJEDEN Lady Gaga sikkert ville gitt bedre terningskast hos norske anmeldere, er det takk og lov ikke dette som er Lady Gaga! Men janteloven er vel slik at man helst skal være litt beskjeden og stille – da går det så?

  Tror nok albumet kommer opp på de fleste topplister, folk liker også å høre det de «ikke liker» ;)

  • Kam sier:

   Hvis janteloven hadde vært så sterk som du insinuerer hadde vi ikke hatt musikere i dette landet. Du må nok ro lenger ut for å finne en forklaring du kan lure deg selv med

 15. Gagaa sier:

  «Lady Gaga skapte med sitt første album ein illusjon av å vera ein av popmusikkens mest progressive aktørar, ei som sprengte grenser, og som i tillegg hadde eit genuint talent å visa til. Denne illusjonen slår kraftig sprekker med andrealbumet.»

  Å si at «denne illusjonen slår kraftig sprekker med andrealbumet» er vel å ta i?

  Hun har på grunn av DETTE albumet fått en ekstrem oppmerksomhet som vises ved over 10 mill følgere på Twitter, 30 mill følgere på Facebook, hun har så og si vært på hver eneste magasinforside det er verdt å være på denne våren, hun har deltatt på så og si alle store talkshow, vært trekkplaster i Cannes, under Radio 1′s Big Weekend i Storbritannia, kommer til å være det under en rekke store musikkutdelinger fremover.

  Musikken kan lastes ned gratis. ALLE hører ALT! For å få blest om musikk nytter det ikke kun å lage god musikk! Man må opptre på andre arenaer, arbeide for oppmerksomheten! Når man klarer det i den skalaen som Lady Gaga klarer og samtidig har en imponerende stemme
  (Se for eksempel «Edge Of Glory» live på Big Weekend: http://www.youtube.com/watch?v=DMUpcEaOGLE ) og skriver musikken selv, da er det bare norske anmeldere som ikke klarer å være imponert…

  • Calle sier:

   Ikke at jeg skla si meg 100% enig med anlemder siden jeg ikke har hørt noen av sangene utom judas som er dritt kjedelig.
   Men du påstår altså at oppmerksomhet og å være på magasin covere er ensbetydende med å være et musikalsk kjempe talent?

   Intressant konsept detta vill vel da si at rebbeca black er et av vår tids største musikalske talenter siden hun har jo ca 150 millioner visninger på youtube.

 16. killuminati sier:

  ja her kommer det igjen: lady gaga er en illuminati bitch;) hun promoterer bla. satanisme. så det så.

 17. Finn sier:

  Huff og huff for en musikk! passer ikke i vår kultur, nei la oss heller få inn sputnik og ole ivars

 18. pk sier:

  Som Dee sa… If it aint metal, it`s crap! :-)

 19. TL sier:

  Hvorfor gidder folk å høre på disse såkalte besserwisserne når de skal gjøre seg opp en mening om hva man skal like og ikke? En gjeng med mislykka folk som i mange tilfeller har hatt et ønske om verdensberømmelse selv og endt opp som triste, små kommentatorer i stedet! Og i tillegg er de fleste av dem livredde for å legge seg ut med sine besserwisserkommentatorvenner og sier det de tror de andre vil si! Stusselige hele gjengen!

  • johan sier:

   hva prater du om? triste, små kommentatorer? det virker som om du mener at ytringsfrihet bare skal gjelde i tilfeller du er enig i. hvis du mener folk skal kunne mene hva de vil da må du også akseptere at det finnes ulike synspunkter. du har vel fri vilje, mann!

   • TL sier:

    Det jeg synes er interessant er hvordan alle kommentatorene, i alle fall her hjemme, går i flokk. Jeg har en sterk følelse av at man er redd for å legge seg ut med sine «egne» og anmelder deretter. Ja, jeg liker Gaga og ser faktisk at hun er en dyktig låtskriver og musiker. Men hun har helt tydelig ikke «kred» i anmeldermiljøene her hjemme. Jeg er ikke spesielt interessert i at min musikksmak skal «godkjennes» av andre, men det hadde vært mye mer spennede å lese anmelderenes ordgyteri hvis de hadde turt å å gå på tvers en gang imellom….

 20. Hans sier:

  Ikke enig i at Judas er en dårlig låt.

  Enig i at den på overflaten virker litt for lik mye av det man har hørt før…. og om man ser på soundet og oppbygningen alene, så kunne låten like gjerne vært et grand prix-innslag fra østeuropa.

  Men, det er ikke der kvalitetene i låten ligger. Kvaliteten ligger i den ekstreme timingen i låten.

  Altså, det som gjør låten dansbar. Man får «fot» når man hører låten…

  Og det er det viktige, på en måte. Den «fenger».

  Om man får lyst å danse når man hører låten, så er det en god låt i min bok, uavhengig av hvilke musikk-teoretiske innvendinger man måtte ha på siden.

 21. Stig H sier:

  Gaga-illusjonen slår sprekker. Trodde du hun var et genuint talent? Maria Horvei kan nå avsløre at Lady Gaga ikke er et genuint talent. Applaus. Det at hennes innlegg står først i denne tråden er vel strengt tatt bare en tilfeldighet, men noe burde det jo stå der. Forøvrig regner jeg meg selv (og alle andre som har en eller flere meninger om musikk) som musikkjournalister. Jeg ville imdlertid aldri tatt meg jobb i en avis for å synse om musikk, da jeg ønsker at jobben min skal være enten meningsfull eller samfunnsnyttig.

 22. Marie sier:

  Jeg skjønner meg ikke helt på norske anmeldere. De roser Britney og Rihanna sine albumer opp i skyene, som lager forutsigbar og made-for-radio popmusikk som er utrolig middelmådig og kjedelig. mens dette albumet som i det minste skiller seg ut blir slaktet.

  jaja! alle har rett til en mening men jeg skjønner det ikke :)

 23. MH sier:

  siden dagens popstjerner ikke får oppgulpet bra nok «musikk», må de spille på andre strenger for å holde rampelyset. Altså slik som lady gaga, musikkvideo som sjokkere, kle seg ut, dumme uttalelser osv. Man må altså være en entertainer, fordi musikken alene ikke greier å holde mål. Det er grunnen til at lady gagas turne må inneholde alt annet som skal distrahere fra den ellers så kjedlige, enkle og dårlige musikken. Derfor foretrekker jeg musikk der ikke klærne står i sentrum, men musikken. All hail metal!

 24. island, etc sier:

  Det at store internasjonale anmeldere gir dette albumet gode karakterer er ingen overraskelse. De gir dem hva leserene vil ha. Publikum vil jo at Lady Gaga skal lage et bra album, og anmelderne tør ikke å gi en dårlig karakter siden da vil fansen bare gå over til neste musikktidsskrift, siden de vil gi dem det de vil ha. Dette ser vi i andre bransjer også, spesielt spillbransjen.

  • Litt feil kanskje sier:

   Feil. Det er anmeldelser som strider mot den forventede responsen som får oppmerksomhet og som får flest «klikk» på nettet. Internasjonale medier har enormt med besøk uansett, det er derimot grenser for hvor mange norsk-lesende hoder det finnes på kloden. At Lady Gaga «slaktes og gis en 2-er (eller en 1-er som Dagbladet ga…) gir nok langt mer oppmerksomhet enn: Lady Gaga får en 5-er for plata si…

   • island etc. sier:

    slike «kontroversielle» anmeldelser skaper kanskje blest der og da, men nå snakker jeg om det store bildet. de store mediene gir fansen det de vil ha, slik at de blir fornøyd. da vil de assosiere gode følelser med det musikktidsskriftet, og fortsette å besøke det. en kontroversiell anmeldelse kan kanskje gi mer klikk på den ene anmeldelsen, men fansen vil assosiere dårlige følelser med det tidsskriftet, og dermed kvie seg for å besøke det i ettertid.

    • island etc. sier:

     poenget mitt er at det er en grunn til at de store internasjonale mediene har blitt store i utgangspunktet; de gir folket det de vil ha.

     • Robin Daler sier:

      Hva om de virkelig liker albumet da? Prøver du å si at folk ikke får lov til å like det?

      • island etc. sier:

       for all del, bare lik det. poenget mitt er at man må ta anmeldelser fra de store mediene med en klype salt, siden det de først og fremst har lyst til å få klikk og dermed tjene enda mere penger.
       jeg vil fortsette å bruke spillindustrien som eksempel. når det kommer til spill er jeg mye mer mainstream enn når det kommer til musikk. jeg merket selv at jeg ble trukket mot de spillnettsidene som ga de store blockbusterne gode karakterer, siden da ble mine behov tilfredsstilt. jeg har nå skjønt hva de driver med og tar anmeldelser fra store spillmedier som IGN med en gigantisk klype salt. dette bør folk begynne å skjønne med musikk også. jobben til kommersielle medier er å tilfredsstille leseren slik at de får flere klikk. vi lever i et kapitalistisk samfunn. det er slik det fungerer.

       hvis folk liker lady gaga, fint for dem. men å bruke det at store internasjonale medier gir albumet gode omtaler som argument for at albumet er godt, mener jeg blir for tynt.

 25. Marie sier:

  Jeg syns man tvinges til å høre og se henne så mye at man ender opp med å like musikken… Det er hjernevask-musikk som all annen pop.

 26. Filiz sier:

  Heilt seriøst, folkens??? Eg forstår meg nesten ikke på noen av dere!! Der syter og klager over LG, »Å, herregud, hun er så jævelig og openbar sycho kjerring!!» Er dere redd for forandring eller noe? I anmeldelsen blir det betvilt genuint talent, men har anmelderen faktisk hørt Gaga synge uten noe musikk i bakgrunnen, eller noe annet til? Mange av dere sier at de anmelderene som roser henne, er redde for å si sin egentlige mening og de sier hva fansen vil høre, men trenger det faktisk å være saken her? Nei, kansje de faktisk liker musikken hennes, men for å kunne gjøre det så må de jo være gale eller tonedøve i forhold til dere som har SÅ myyye peiling på musikk… Pull yourself together, guys!! Gaga hadde ikke vært sånt et FENOMEN hvis ikke hun faktisk hadde hatt hitlåter og talent!! Dere dømmer låtene med en gang, fordi de er fra Lady Gaga, og det er bare utrolig barnslig og dårlig gjort! Hun har noen downere, men hvilken artister har ikke det? Prøv å gjøre alt som hun gjør, mens dere kjemper for å ha beina deres planta på jorda, så skal vi se hvordan dere greier dere! For dere andre Gaga Monsters, Gaga 4 EVER! :)

  • MH sier:

   hvorfor skal anmelderen høre på andre ganger lady gaga synge uten musikk i bakgrunnen? Det er en anmeldelse av dette albumet, ikke av alt resten, klær, image osv.

   • Karianne sier:

    Det skulle man jo ikke tro hvis man leser anmeldelsene av albumet – alle snakker om Lady Gaga, og svært få om albumet. Anbefaler alle å kjøpe albumet når det kommer, det er absolutt et album som kommer til å gi en rekke hit-er fremover!!

  • island etc. sier:

   det er jo akkurat derfor hun trenger å være et «fenomen», siden hun må få folk til å fokusere på andre ting enn musikken.

  • Gromp sier:

   Ta deg ei bolle Filiz! Hvis du evner til å vite noe om musikk i det hele tatt så bør du få det inn i nøtta at Lady Gaga ikke har noen ting med musikk å gjøre. Hun er en artist som får oppmerksomhet gjennom andre ting ettersom musikken er akkurat som alle andre middels/svake artister.

   • Robin Daler sier:

    Hun er noe vi kaller en sterk artist, mener du vel? Ærlig talt, folk som ikke liker Gaga, er redd for å høre noe annederledes eller gamle. Det er vel kanskje en grunn til at hun ble verdenskjent med en sang, og toppet listene med nye sanger stadig?

    • island etc. sier:

     det at noe er populært har ingenting med kvaliteten å gjøre. det alt handler om er å gjøre ting så lettfattelig og banalt enkelt slik at ingen blir støtt og at folk slipper å tenke. bare se på frp. hver femte nordmann stemmer frp. betyr det at de står for en politikk som er bærekraftig, klok og som vil fungere? nei. det det betyr er at de har et budskap som er enkelt samt at de har karisma. lady gaga har et enkelt budskap og karisma og musikken er såpass lettfordøyelig at den passer hos «alle». at mange hører på noe har ingenting med kvaliteten til musikken å gjøre. at mange hører på det betyr bare at det er så lettfordøyd at folk slipper å tenke. jeg sier ikke her at lady gaga er dårlig, jeg bare sier at musikk må vurderes på annet grunnlag enn popularitet.

 27. JS sier:

  Når man forguder amatører som Lars Vaular og Bjørn Hellfuck, ville det tatt seg dårlig ut om fjortisene i Lydverket hadde gitt en av verdens største artister gode skussmål.

 28. Ronny H. hagen sier:

  Lady Gaga er så dårlig at jeg vil kreve ein Milli Vanilli test.

 29. believe sier:

  Sangene hennes har noen kulle navn men hva hjelper det når de høres ut som noe en gjeng 1.klasinger kunne kokt sammen… lady Gaga får Justin Beeber sin musikk til å høres bra ut og det sier sitt… ps. Det er litt genialt å bli trofe av lynet i stede for å gidde å ordne håret.

 30. Gromp sier:

  Lady Gaga får Spice Girls til å framstå som rockens redning, mer sier jeg ikke.

 31. Edle sier:

  Velkommen etter. Lady Gaga er dagens Madonna; null musikalsk talent men et utrolig imagetalent. Når innpakninga er alt og innholdet ingenting. De såkalte anmelderne eller musikkjournalistene er enkle sjeler som ikke er videre innsatt i musikk og enkelt lar seg dupere av tant og fjas. Tar du vekk effektmakeriet og (kjøtt…)staffasjen til Lady Gaga er det ingenting igjen. En Lady Gagalåt på kassegitar blir (i likhet med Metallica…) så banal og intetsigende at det avslører henne for de fleste. Ikke særegne melodier, ikke særegne harmonier – og tvilsomme arrangementer.

  Jeg unner folk å høre på det de vil, men det skader ikke å la dem forstå at det de lytter på er undermåls og ikke verdt plastomslaget det er pakket inn i. Å høre på hva man vil er smak og behag. God eller dårlig musikk er IKKE smak og behag.

  Smaken er som baken; full av skit.

 32. lykkeliten sier:

  Virker som Gaga har blitt «inspirert» av Marilyn Mansons cover på mechanical animals albumet. Andre som ser likheten? Føler ikke man kan kalle henne oiginal akkurat.

 33. Marte Nilsen sier:

  Det er forskjell på «å stjele» og å bli inspirert. Gaga er det siste.
  Men ja, jeg elsker Gaga og albumet, desutten gidder ikke kjefte på folk som ikke liker det. Folk har ulike meningen og det må vi akseptere.
  :)

 34. Robin Daler sier:

  Ærlig talt, du kan ikke vite hva du snakker om. Dette er det verste! Jeg var på fest igår, hvor sanger fra det nye albumet ble spilt gang etter gang, og folk digget det. Du kan virkelig ikke si at dette er et svakt album i det hele tatt. Du bestemte deg før du skrev anmeldelsen, at du ikke likte dette albumet, og for det andre har du sikkert hørt en sang og ikke likt den første gangen. Sett deg ned å hør ordentlig på alle sangene! Studér dem og tenk over hva du skriver.
  Lady Gaga er en genial kvinne, og vet akkurat hva hun driver med. Det hun har servert oss little monsters, er kvalitet musikk, sterke sanger med gode rytmer! Det at hun stjeler Madonnas «Express Yourself», er du seriøs? Hva er likheten? Jeg har satt meg ned for å høre om det stemmer, og jeg har ikke hørt mye til likheter der, jeg altså.
  Minst 75% av sangene hennes er kjent verden over, og at folk kan si at det er søppel! Det er det verste, hun har masse forskjellige sjangrer på sangene hennes. Hun har en bra stemme, som hun vet hvordan hun skal håndtere.
  Det jeg ville legge litt vekt på er at Norge må lære seg og høre noe nytt, ikke bare gammel musikk! Lady Gaga er en av få artister som prøver å dra pop-kulturen videre, men det går jo ikke hvis ikke folk akksepterer det. En dag vil det ikke mer være noe som blir kalt gammelrock, men gammelpop. Som vi idag vanligvis hører på!
  Jeg er stor fan av Gaga, og jeg digger dette albumet, jeg digger de The Fame og The Fame Monster også. Jeg sier ikke at jeg ikke godtar forskjellige meninger her i verden, men ærlig talt. Det er måte på hva man skriver når man skal skrive sånn som det her?

  • Askeladden sier:

   At musikk er populært og blir spilt på fester er ikke automatisk et kvalitetsstempel. Husker da Bryan Adams og Everything I Do.. ble spilt på alle fester. Ville nok ikke vakt særlig oppmerksomhet i dag, men det betyr jo ikke at den var bedre da enn nå. Heller like dårlig, men det er en annen sak. Poenget er at dette har like mye med musikksmak som kunstnerisk kvalitet. Anmelderen har tydelig hørt på «Lady Gaga» før, men skuffet over denne. Det er fult lovlig og å respekteres.

   Hvor har du det fra at 75% av sangene henner er kjent verden over? Vennligst legg ved kildehenvisning ved slike sitater. Coca-Cola er nok mer kjent, men jeg liker det ikke mer av den grunn (ikke drukekt siden barndommen).

   Ellers er det underholdende for de som har «levd en stund» å se at stadigvekk blir nye folk sure over at deres artister blir utdaterte. Husk at «Lady Gaga» også rev noen ned fra sin pop-trone og det kommer noen etter henne også. Livet går videre – dette er fremskritt!!!

 35. Jon sier:

  Jenta er topp – man trenger ikke bestige fjell hver gang man er på tur. Noen ganger er turen mellom hver fjelltopp også gøyal. ja takk begge deler – topp og breddemusikk.

 36. muhahaaa sier:

  lolympics

 37. Sigve sier:

  Lady Gagas musikk er ikke revolusjonerende, det er nøyaktig den samme masseproduserte driten som alltid. Ene låten er jo helt tydelig en sen 80talls madonnalåt, og en er whitney houston fra samme epoke, og så er det en som høres ut som om det kunne vert siste singel fra Shania Twain. Nei, dette er drittmusikk – det er en subjektiv mening. Liker du Lady Gaga så har du ikke peiling på musikk. Dårlig musikk vil få dårlige anmeldelser fra anmeldere som ikke er kjøpt og betalt av musikkbransjen, så derfor har platen her fått en dårlig anmeldelse.

  Åååååå – så fantastisk, hun går med en KJØTT-KJOLE!!! Så kontroversielt! Det forandrer ikke det faktum at musikken suger endeløst.

  PS. Jenter under 13 år vil ikke like min kommentar.

 38. Askeladen sier:

  Ikke at jeg har noe i mot pop musikk, det flott og høre på inniblandt, men jeg tror ikke Lady Gaga har satt seg ned i et par uker å skrevet et helt album. her har du låt skrivere, «beat » produsenter, som f. eks. Timbaland eller hvodan det nå en skrives. altså, dette er ikke musikk, det er en måte og lage en video som de kan vise frem et produkt som skal selge. da er det markeds psykologi som funker og ikke musikk for øret. Det er vell ingen som vil tørre og påstå at det er estetisk?

 39. GeirAtle sier:

  Aiai! Thriller-dansen!!!! :) Eh, eller nei…

 40. [...] er i ferd med å legge seg etter at det svært omtalte Lady Gaga-albumet «Born this way» denne uka kom ut, til svært varierte [...]

 41. Anette sier:

  Jeg er 26 år, liker mest såkalt indie -typ øyaartister og gammal rock som stones, zeppelin, hendrix, joplin osv. Men jeg digger Gaga så mye at det er litt pinlig. Sangene på forrige og det nye albumet er knall, jeg var på konserten, og det er et lite høydepunkt hver gang det kommer en ny video. Hun er allemannseie og likevel kjemperar. Et eget fenomen. Jeg mener at det hun driver med, altså hele imaget, er kunst. Hun er dødskul! Så da har både jeg og anmelderen fått si vår mening. Fred ut!

 42. [...] er gått en uke siden Lady Gaga slapp sitt album nummer to; «Born this way». I løpet av den uka skjedde det som de fleste regnet med; hun klatret til topps på albumlista i [...]

 43. [...] albumet med mest salg den første uka så langt i år er for øvrig Lady Gagas Born This Way, som solgte 1,3 [...]

 44. [...] oppfølger, Born This Way, har ikke klart å følge opp, og ikonets ferske musikkvideo er heller ikke helt i samme gate som [...]

 45. Robin Daler sier:

  Verdens beste kvinnelige artist! Terningkast seks fra meg, og jeg gleder meg masse til det nye albumet som snart slipper en singel. Allerede! The Queen of Pop, helt klart. <3

Legg igjen en kommentar