Karpe Diem kjemper for retten til å være religiøs

- Hvis du er ung og religiøs i 2010 blir du sett på som enten latterlig eller gal. Dette følte jeg for å skrive om. Du kan være en ganske normal fyr og tro på Gud. Slik beskriver rapper og tekstforfatter Magdi Ytreeide Abdelmaguid låta «Tusen tegninger» – som handler om den religiøse bevisstgjøringa han har gått igjennom som ung […]

Skrevet av:
Publisert 14:57 12 mai, 2010

Karpe Diem (Foto: Tom Øverlie NRK P3)

- Hvis du er ung og religiøs i 2010 blir du sett på som enten latterlig eller gal. Dette følte jeg for å skrive om. Du kan være en ganske normal fyr og tro på Gud.


Slik beskriver rapper og tekstforfatter Magdi Ytreeide Abdelmaguid låta «Tusen tegninger» – som handler om den religiøse bevisstgjøringa han har gått igjennom som ung voksen, og som sikkert flere unge muslimer kan kjenne seg igjen i. Med låta, og plata Aldri solgt en løgn åpner den ene av rapperne i Karpe Diem opp – og forteller Lydverket at han har ventet i flere år før han følte seg klar for å skrive om religionen sin. Flere av låtene på plata Aldri Solgt En Løgn bunner i tanker han har sittet inne med i flere år, men ikke har vært klar for å si ut høyt.
- I så mange år nå har jeg følt at jeg ikke har hatt en talsmann.  Enten er det en überliberal person eller en überkonservativ person som skal snakke på vegne av meg, sier den 25-årige artisten.

Den viktigste norske raplåta noensinne

På rapduoens egen blogg legger makker Chirag Patel legger til:

- Magdi kommer aldri til å si det.. Så jeg må. »Tusen tegninger» er en av, om ikke den, viktigste norske raplåta som er gitt ut noensinne. Ingen andre enn han kunne skrevet den, og den sier akkurat det som trenger å bli sagt om det å være ung og religiøs i dagens Norge..

Denne uken gjester rapduoen Lydverket, og her forteller Magdi  åpenhjertig om hvorfor han for første gang rapper om å være ung muslim i Norge.

Se låta her (saken fortsetter under bildet)

 

På sin nye plate tar Karpe Diem en merkbar vending når de delvis frir seg  fra sitt tidligere image som snille gutter som rapper om mamma og krølla femtilapper. Det er mer alvorlige temaer som taes opp i Aldri solgt en løgn som består av låter som spinner rundt temaet løgn i forskjellige former.

Les Lydverkets anmeldelse av Aldri solgt en løgn her.

Positiv mottakelse

Plata ligger for tredje uke på rad på 2.plass på VG-lista, og rapgruppa er glade for den positive mottakelsen og tror mye av suksessen handler om at de nå tar opp en del tema som ikke har blitt tatt opp i norsk musikk før.

- Veldig få som er i den situasjonen Karpe Diem er i; En hindu og en muslim, født på vestkanten, men bodde i blokk. Ting gir ikke mening! Så da kan det hende vi når ut til noen ikke alle andre når ut til, sier Chirag til Lydverket.

Du kan se hele intervjuet på NRK1 i kveld kl 2315.

Tags: , , ,

Del "Karpe Diem kjemper for retten til å være religiøs"
 

10 kommentarer på “Karpe Diem kjemper for retten til å være religiøs”

 1. ims sier:

  Fantastisk levert. Nye Karpe er det beste norsk hiphop har akkurat nå

 2. clinch sier:

  Fantastisk levert. Nye Karpe er det beste norsk hiphop har akkurat nå

 3. Jesus sier:

  Hvis Karpe Diem er det beste norsk hiphop har å by på idag så går det mot slutten. Tommy Tee og Lars Vaular er ti tusen ganger med spennende enn den VG-lista topp 20 dritten Karpe lager.

 4. Klokkeklar sier:

  Så intervjuet av dem på spilleren. Umulig å hate på. De gjør noe viktig, og de har skills. HEIA!

 5. Hansern! sier:

  Det er en frontfigur for mange muslimer i Norge.
  PÅ tide at begge parter våkner opp.

  Vi er alle mennesker. Muslim, kristen, jøde, ateist eller buddist..spiller ingen rolle!!

 6. Jonas sier:

  Noen som var på innspillinga av Lydverket som kan fortelle meg hva den første låta Karpe spilte heter?

 7. Eirik sier:

  - Hvis du er ung og religiøs i 2010 blir du sett på som enten latterlig eller gal.
  Hjernevasket er vel egentlig rette ordet.

 8. [...] Les: Karpe Diem snakker om låten på Lydverket for første gang. [...]

 9. Nils sier:

  Alltid like trist å se at celebre personer går ut forsvarer sin overtro. Religion er et verdensproblem og burde bli møtt kritikk.

  En rekke studier har konkludert med at religiøse personer er uintelligente og ofte mangler kritisk sans.

  • Håkon sier:

   Kan du vise meg disse studiene? Uansett flott av karpe diem som tørr å sette ord på et stort problem i dagens samfunn

Legg igjen en kommentar