Spill video

- Jeg ble livredd

Helene Bøksle ble ufrivillig lydspor for massedrapene 22. juli. På Lydverket i kveld snakker hun for første gang om marerittet.

Skrevet av:
Publisert 5:59 29 september, 2011

22. juli opplevde Helene Bøksle en artists verste mareritt. Massemorderen Anders Behring Breivik omtalte stemmen hennes fra spillmusikken til The Age Of Conan som motiverende (se komplett sitat nederst i saken), og i en YouTube-video han hadde lagt ut, ble Bøksles stemme lagt som bakgrunn.

Les også: Flere eksempler på musikk som blir koblet til massemord

På Lydverket på NRK2 i kveld forteller Helene Bøksle, som blant annet er kjent for sin deltakelse i Melodi Grand Prix, for første gang hvordan hun reagerte på å bli dratt inn i tragedien 22. juli.

- Jeg ble livredd, jeg forsto det egentlig det ikke da. Man er jo på en måte i sjokk over det som allerede er skjedd, og så får man en slik beskjed, sier Bøksle i intervjuet med Lydverket.

Da Bøksle fikk beskjeden om at hun var nevnt i manifestet til massemorderen, var hun på vei til Danmark, og i dagene som gikk forfulgte historien henne.

- Man sitter igjen med en slik maktesløshet, man står uten en hvilken som helst mulighet til å gjøre noe med det. Jeg prøvde å få det slettet fra YouTube. Men det som skjer i vår verden er at ting sprer seg så fort. Jeg var i Danmark, og så hørte jeg plutselig stemmen min på nyhetene. Det spredde seg over hele Europa, jeg fikk telefoner fra TV-kanaler hele verden. Jeg hadde ingen muligheter til å stanse det.

Etter noen dager i Danmark, innså Helene Bøksle at hun måtte dra hjem til Norge.

- Jeg fikk en veldig sterk følelse av at han skal ikke få lov til å ta alt jeg har brukt hjertet mitt og kraften min til å lage, han skal ikke få ta det vekk. Det var den følelsen som slo meg da jeg sto der i Danmark. Jeg tenkte at jeg må tilbake, jeg må si noe tilbake. Jeg tror hele Norge satt med den følelsen, at vi hadde et enormt stort behov for å si noe tilbake.

Bøksle dro så hjem til Norge, og opptrådde sammen med Kurt Nilsen på en minnemarkering i Oslo Domkirke.

- Den følelsen da jeg kom inn i Domkirka, som var så full av fortvilelse og sorg. Og stå sammen med alle dem, da følte jeg at jeg tok musikken tilbake.

Hør Helene Bøksle synge «Gje meg handa di, ven» sammen med Kurt Nilsen

Etter at Helene Bøksle ble knyttet til terrorhandlingene 22. juli, har hun ikke villet snakke om det før nå, utover en pressemelding som ble sendt ut noen dager etter tragedien.

- Jeg var veldig vàr på hva jeg skulle si, og ikke på noen som helst måte skulle bli oppfattet som at man framstilte seg som et offer. Dette var ingenting i forhold til det andre som skjedde. Jeg er dratt inn i det, men jeg er ikke offeret her. Min musikk er blitt misbrukt, men på den andre siden er det noen som har mistet sine nærmeste. Det kan ikke sammenlignes i det hele tatt.

Se hele intervjuet med Helene Bøksle på Lydverket på NRK2, i kveld kl 21.30.

Anders Behring Breivik om Helene Bøksle:
Motivational music tracks, artist: Helene Bøksle. The following is Helene Bøksle`s – Age of Conan theme music. (…)truly epic, very powerful and motivational and even worthy of playing during a martyrdom operation (…) You hear this song as you push forward to annihilate one of their flanks, head shotting two of your foes in bloody fervor trying to survive. This angelic voice sings to you from the heavens, strengthening your resolve in a hopeless battle. Your last desperate thrust kills another two of your enemies. But it isn’t enough as you are now completely surrounded; your time is now. This voice is all you hear as your light turns to darkness and you enter into the Kingdom of Heaven. This must surely be the most glorious way to claim the honour of martyrdom in battle.

Tags: , , , , , ,

Del "- Jeg ble livredd"
 

5 kommentarer på “- Jeg ble livredd”

  1. [...] Les også: Helene om hvordan det var å bli lydspor til en massemorder [...]

  2. Pe2B sier:

    Man må ikke la personer som er forvirret av egen etisk og intellektuell utilstrekkelighet få lov til å ta hverken ytringsfriheten, musikken eller friheten. 

    Mer: http://norskeforhold.bloggnorge.com/2011/09/05/intervju-med-anders-behring-breivik/

  3. Anonym sier:

    Vov, mye gratis reklame for en dårlig Norsk berte, her kunne hunjo virkelig skodd seg!

Legg igjen en kommentar