Med i 27-klubben: Kurt Cobain, Janis Joplin og Amy Winehouse. Foto: Scanpix/AP Photo/NRK.

Med i 27-klubben: Kurt Cobain, Janis Joplin og Amy Winehouse. Foto: Scanpix/AP Photo/NRK.

Ikke så farlig likevel

Det er visst ikke så farlig som man skulle tro å være 27 år og rockemusiker.

Skrevet av:
Publisert 14:44 21 desember, 2011

Da Amy Winehouse tidligere i år ble funnet død i sitt Londonhjem, blei hun et av mange medlemmer i den såkalte «27-klubben».

Brian Jones, Rolling Stones. Foto: Kevin Delaney / Wikimedia Commons.

Brian Jones, et av de opprinnelige medlemmene av Rolling Stones, er en av rockestjernene som døde i en alder av 27 år. Foto: Kevin Delaney / Wikimedia Commons.

I rockens historie er det en rekke ikoniske figurer som har gått bort det året de fylte 27, som Amy Winehouse, Kurt Cobain, Brian Jones, Janis Joplin, Jim Morrison og Jimi Hendrix, for å nevne noen få.

Les også:

Det kan nærmest virke som om det å være 27 år er ekstra farlig, spesielt om man er musiker. Nå viser imidlertid ny forskning at det ikke er større fare for å dø det leveåret enn andre år, melder The Daily Telegraph.

Det er statistikeren Adrian Barnett, ved universitetet i Queensland, som har gått vitenskapelig til verks for å teste mytene omkring det at kjente artister går bort i et bestemt leveår.

For å finne ut mer om dette undersøkte han 1046 dødsfall på musikere, både i band og soloartister, som hadde hatt en hit på den britiske albumlista mellom 1956 og 2007. Utvalget bestod av alt fra croonere til death metal-stjerner og vanlige rockere. 71 av disse musikerne, eller sju prosent av dem, døde i denne perioden.

Det viste seg at det ikke var spesielt mange av disse som døde som 27-åringer. Imidlertid er det, som populær britisk musiker, en større sjanse for å dø i 20- og 30-årene, enn for resten av befolkninga. Som musiker er det altså en større sjanse for at man dør før man fyller 40.

- Vi fant bevis for at det var en opphopning av dødsfall for musikere mellom 20 og 40 på 70- og tidlig 80-tall. Det var en spesielt slående sammenheng, siden det ikke var noen dødsfall i denne aldersgruppa mot slutten av 80-tallet, til tross for det store antallet musikere, sier Adrian Barnett til The Telegraph.

- Men antagelig kommer dette av bedra behandling av heroinoverdoser eller den dreininga som skjedde i musikken fra tungrocken på 70-tallet til popmusikken som blei stadig mer dominerende utover 80-tallet.

Forskeren konkluderer med at det er viktig å holde musikere i live, siden de gjerne er med på å bidra til befolkningens helse.

- Mytene omkring 27-klubben sier at musikere har en høyere risiko for å dø når de er 27 år gamle, mens våre resultater viser en økt risiko i 20- og 30-årene. Disse funnene burde vekke internasjonal oppsikt, siden musikere er så sterkt med på å bidra til folks livskvalitet. Det er med andre ord av enorm verdi å holde dem i live (og i arbeid) så lenge som mulig.

Funnene til Barnett blei publisert i juleutgaven av British Medical Journal.

Tags: , , , , , , , , ,

Del "Ikke så farlig likevel"
 

4 kommentarer på “Ikke så farlig likevel”

  1. Listen over musikere som døde som 27-åringer er lang. Det er en viss tilknytning til denne alderen, og flere musikere enn de seks nevnt overfor var 27 år da de døde. Sjekk bare denne listen: http://en.wikipedia.org/wiki/27_Club

  2. I kjølevannet av overdoser blandt musikere kan vi takke en tidligere Norsk profilert proffbokser for all dopen som for alvor kom til Norge tidlig på 70 tallet.

  3. [...] inn omtrent et år etter Erma Franklin, sammen med Big Brother and the Holding Company.Les også: Ikke så farlig likevel“Piece Of My Heart” er lista både på Rolling Stone sin liste over tidenes 500 største låter [...]

  4. [...] i et lengre intervju med The Guardian-magasinet The Observer.Les også:- Visste at hun skulle døIkke så farlig likevelDa hun ble funnet død hadde hun fem ganger mer alkohol i blodet enn det er lov å kjøre bil med i [...]

Legg igjen en kommentar