Hvil i fred
Morbid Angel - Illud Divinum Insanus

Hvil i fred

Morbid Angels første album på åtte år gjør ikke annet enn å påføre death metal-tilhengere verden over en følelse av smerte og nederlag.

Skrevet av:
Publisert 15:48 8 juni, 2011

Det er åtte år siden death metal-pionerene i Morbid Angel sist ga ut et album. Heretic ble ikke særlig godt mottatt, men alle kan gjøre feil. På Illud Divinum Insanus er David Vincent, bassisten og vokalisten som står bak noen av bandets største triumfer, tilbake. Forventningene var derfor store i forkant av årets utgivelse.

Morbid Angel er legender innen sjangeren. Debutplata Altars of Madness fra 1989 regnes av mange som en av de beste death metal-platene noensinne, og de har gitt ut flere klassikere etter det. Det begynner derimot å bli noen år siden, og death metal-scenen har endret seg. Mulig forandring fryder, men når et band går fra genistykke til amatørteater, er noe galt.

Illud Divinum Insanus har Morbid Angel forkastet alt de en gang sto for, og levert et sammensurium av techno, industrial og nu-metal. Introsporet ”Omni Potens” høres ut som en syntetisert blanding av Laibach, Skyforger og strategispillmusikk. I beste fall kunne det ha vært en humoristisk åpning, men allerede ved neste låt, ”Too Extreme”, svinner håpet. De heslige synthtrommene og MIDI-klappingen fremprovoserer hvite klær, blinkende lys og ecstasyknipsing.  Jeg er på Hyperstate.

Elendigheten fortsetter. ”I am Morbid” kunne vært kampropet til et fotballag. ”Radikult” representerer det absolutte lavmål, der selv Marilyn Manson, Berzerker og Slipknot ville vært flaue. Tekstlinjen ”Kill a cop-cop, kill a cop, kill a-kill a-kill a cop!” er så tragisk at en skulle tro vi hørte debuten til 15 år gamle garasjerockere. Den håpløse produksjonen hjelper heller ikke på helhetsinntrykket. Trommer og vokal ligger altfor lang framme i miksen, mens gitarer og bass drukner.

Det finnes heldigvis noen lyspunkter på plata. ”Existo Vulgoré” og ”Nevermore” er gjennomsnittlige death metal-låter, ”Beauty Meets Beast” og ”10 More Dead” har interessante partier, mens ”Blades for Baal” er platas desidert sterkeste låt. Her viser Morbid Angel at de fortsatt kan! Fete riff, groove, sologitar med nerve og brukbar rytmegitar. Men de vil tydeligvis ikke. Azagtoth er uinspirert, Vincent er rusten og stand-in-trommisen gjemmer seg bak en maskin. Jeg tipper gammeltrommis Pete Sandoval skjemmes der han sitter med prolaps, ute av stand til å gripe inn.

Ryktene sier at 20 000 fans avbestilte plata etter å ha hørt den på nettet. Jeg tviler ikke. Hvem orker å bruke 119 € på en treboks med musikalsk avføring? Et par greie death metal-låter blant alt frauet klarer dessverre ikke å redde plata. Morbid Angel har gitt opp, og håper at fansen tar dem av dage. Det hadde kanskje fungert for et hardcore-techno-industrial-metal-prosjekt på 1990-tallet en gang, men signert Morbid Angel blir dette helt feil.

Helle Stenkløv

Tags: , , ,

Del "Hvil i fred"
 

29 kommentarer på “Hvil i fred”

 1. Kåre G sier:

  Kanonanmeldelse! Klikket inn i det jeg tenkte «Hva i all verden kan Lydverket om metal?», men sitter igjen med to tomler opp.

  Betyr dette at vi kan vente flere gode metal-anmeldelser med både språk og fag på plass!?

 2. Roy Kristensen sier:

  Helle… Du tar feil. Albumet er bra og jeg er glad for at et band tør å gjøre noe nytt, fremfor å repetere seg selv. Bortsett fra «Radikult» er albumet fin fint, med variasjon, overraskelser og tøffe riff. Jeg ser at mange kritiserer og latterliggjør albumet og bandet, og jeg lo godt av den Hitler-greia på Youtube. Men faen heller, skal alle bare traske rundt seg selv blir jo scenen nettopp det alle kritiserer den for å være, nemlig en repitisjon av seg selv.
  Altså, de som ikke liker albumet, for all del… Men de som slenger dritt uten å ha hørt albumet i det hele tatt er det mye verre med… Men Morbid Angel har i hvert fall min respekt og jeg synes det er bra at de gjør som de vil og ikke som fansen vil, noe andre band heller ville ha gjort, tenker jeg…

 3. heavy metall er rå kult og høre på når man er på vei i bilen sin til heavy metal konsert , alt av
  black metal eller noe som en dystere og mørkerer er også bra og høre på i bilen .kill em all !

 4. satan hersker og gud er bare en liten dritt som ingen liker , kill em all !

 5. Tomas Østberg- Jacobsen sier:

  Som å lese alt om plata som er skrevet på scream-forumet, komprimert.
  Men sant som det står. Denne plata er som å forvente seg det beste man vet på restaurant, for så å bli servert CRAP.

  • Helle sier:

   Screamforumet er gull når man leter etter sladder som ikke finnes andre steder. Jeg innrømmer glatt at ryktet om de 20 000 avbestilte platene kommer derfra.

 6. En Liten Fitte sier:

  Roy: Stikk og sutt på de potensløse hengeballene dine, a, gidder du? INGEN bryr seg om hva du har å si – hverken om metal eller annen musikk. Fenriz hadde faen meg rett da han uttalte at du ikke EIER smak. Haha. Helle: Fin anmeldelse!

  • Roy Kristensen sier:

   Vel, lille trange fitte… Siden du sier at jeg skal være helt stille, så må jeg vel det. Og når det gjelder Fenriz, så kan du jo hilse han å si at da må han slutte å like Obliteration, siden jeg gav albumet 9.5/10, «Nekropsalms» her…
   INGEN som bryr seg? Hmm… Tydeligvis at Fenriz bryr seg og det er jo koselig. Og når du også mener han har rett, så bryr du vel deg litt, du også. Og det er jo også koselig…

   PS; jeg vet i hvert fall om en som bryr seg, og har dermed bevist at du tar feil. Så det så… Og min far er sterkere enn din!

 7. [...] publiserte i dag en omtale av Morbid Angels Illud Divinum Insanus. Det er min første anmeldelse for Lydverket, og jeg er strålende fornøyd med tilbakemeldingene. Jeg gleder meg til fortsettelsen! Forsiden [...]

 8. Kurt sier:

  God anmeldelse! Du traff bullseye her, Helle!
  Jeg har vært MA fan siden de slapp Altar of Madness, fått med meg alle konsertene dems i Oslo og hadde håpet at de ville rette opp inntrykket fra Heretic denne gang.
  Men dette er jo rett og slett søppel!

  Hvil i fred, Morbid Angel!

 9. Storveis sier:

  Men at gitaristen til venstre på bildet er norsk, fant ikke anmelderen verdt å nevne.

 10. Metalfanz sier:

  Haha, synes dette virkelig var et bedritent album. «Too Extreme» summerer opp hele greia ganske greit. Ok, det skal være lov til å prøve noe nytt innen death metal, men dette er ikke bra, ingen som har hørt mye på musikk innen denne sjangeren kan påstå dette.

  Ser at lydværket begynner med gode metal-anmeldelser igjen. Synes det har vert litt for mye av anmeldere som «jeg liker litt av alt, så da kan jeg sikkert høre på metal». Det funker ikke…

 11. Tarantella sier:

  Bare en liten heads-up til anmelder fra http://askearache.blogspot.com/2011_06_01_archive.html. Har ikke hørt skiva selv, men verdt å fjerne ihvertfall dette ankepunktet ang. teksten om det stemmer.

  «Whats laughable about this is David Vincent sings «Killer Kult, Killer Kult» at the beginning of Radikult yet the online geniuses/critics misheard the lyrics as «Kill a Cop Cop, Kill a Cop» and the baying mob swallowed it whole.»

  • Helle sier:

   Det kan hende det stemmer. Jeg lyttet flere ganger selv for å finne ut om det var det han sang, og hørte «Kill a Cop Cop…». Men jeg skal undersøke om jeg (også?) har hørt feil og blitt påvirket av «massene». Godt folk er oppmerksomme.

   PS: Teksten er fortsatt dum. :)

 12. Eirik sier:

  Herregud, jeg har kommentert dette på for mange blogger allerede: HAN SIER «KILLER CULT», IKKE «KILL A COP».

  Joda, plata er temmelig klein uansett, det er nok å gjøre narr av uten at man skal trekke fram ting som ikke er der engang.

 13. [...] Les resten av anmeldelsen her! [...]

 14. Anonym sier:

   Gud er en innbilt diktator, og Satan representerer den ilden i oss som er «egen» «fri» «vilje» og stadig søker frihet, vi er alle ett med Verdensordenen (ikke «Illuminati», men noe lignende, som et multikonglomerat av mikrokonspirasjoner, som nærmest lever et eget liv basert på naturlover som at makt, rikdom og berømmelse korrumperer).

  Nye Morbid Angel-skiva har jeg kun hørt fragmenter av på youtube, og jeg skal ALDI høre hele skiva. Nei, takke seg til Abomination Of Desolation-albumet fra 1986. Det ENESTE som kan redde Morbid Angel nå er om Trey Azagthoth oppløser bandet, for deretter å starte på ny frisk sammen med Mike Browning, Richard Brunelle og Dallas Ward. Og prøve å ta opp tråden i fra Abomination Of Desolation, før Dave «Wanker» Vincent ble med i bandet, og ta det derfra.

  Her er en video som illustrerer saken ganske bra:
  http://www.youtube.com/watch?v=Z1KyOGWSR6Q

 15. Erlend sier:

  Litt forsinka kommentar, kanskje, men det ville vært relevant å nevne at Thor Anders Myhren (tidligere Myrkskog) er med på skiva, og ikke minst at han har skrevet de to feteste låtene selv: Blades for Baal og 10 More Dead.

  Av en eller grunn fikk heller ikke Dagbladets anmelder med seg dette ganske oppsiktsvekkende faktum. Spesielt fordi den nevnte gitaristen er helt ekstremt god!

Legg igjen en kommentar