Illustrasjonsfoto: Jørn Gjersøe, NRK.

Illustrasjonsfoto: Jørn Gjersøe, NRK.

Hva nå by:Larm?

Bør by:Larm bli i Oslo dersom de mister støtten fra kommunen? Meningene er delte.

Skrevet av:
Publisert 12:43 29 september, 2011
Erlend Mogård Larsen, by:Larm. Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK.

Erlend Mogård Larsen og by:Larm ser ut til å miste støtten fra Oslo kommune. Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK.

I går ble det klart at by:Larm trolig mister sitt tilskudd på 1,5 millioner kroner fra Oslo Kommune.

Tilskuddet har vært en av grunnene til at festivalen de siste årene har valgt å bli i hovedstaden, i tillegg til andre argumenter som tilgang til spillesteder og at det er enklere og trolig billigere å hente folk til Oslo fra utlandet.

Les: Alle anmeldelsene fra by:Larm 2011!

by:Larm ble startet opp som en omreisende festival som skulle bytte på hvilken by den ble arrangert i. Men dersom støtten er borte også når det endelige budsjettet for Oslo kommune i 2012 legges fram, er de åpne for å igjen flytte på seg.

Bård Flikke, markedsansvarlig for Pstereofestivalen i Trondheim tror andre byer vil være interessert i arrangementet og at de absolutt ikke må gi seg.

Markedsansvarlig i Pstereo, Bård Flikke. Foto: Hans H. Bjørstad.

Markedsansvarlig i Pstereo, Bård Flikke. Foto: Hans H. Bjørstad.

- by:Larm bør jo absolutt fortsette. Jeg er jo av de som syntes det fungerte godt da de reise fra by til by. Og jeg tror nok det er andre byer som er villige til å ta det arrangementet. Men de bør vel først ta en prat med Oslo kommune også, sier Flikke.

Han er overraska over nyheten om at Oslo kommune muligens velger å kutte støtten, og reagerer på det han tror har vært en manglende dialog mellom partene.

- Det er jo den viktigste treffet for norsk og kanskje skandinavisk musikktreffet, og når de får kutta ti prosent av budsjettet få måneder før det skal arrangeres blir det vanskelig, mener han.

Se: Alle bildene vi tok på Pstereo 2011!

Flikke mener det har både positive og negative sider å bli i Oslo. by:Larm har etter hans mening blitt mer et publikumsarrangement enn et reint bransjetreff etter at de kom til hovedstaden. Folk i bransjen blir fanget av jobb og familie, men i andre byer blir man tilreisende og friere, mener han.

- Jeg bor jo ikke i Oslo og de kollegaene jeg har i hovedstaden får kanskje ikke den fulle dedikasjonen til det om by:Larm er der, i forhold til om de må reise bort. Men jeg ser de store kostnadene de har med å flytte på seg.

Frank Nes, Bergenfest, Bergen Live. Foto: Marit Hommedal, Scanpix.

Frank Nes, sjef for Bergenfest og Bergen Live. Foto: Marit Hommedal, Scanpix.

Bergen har de siste årene vokst som arrangørby og blitt en av våre viktigste konsertbyer. Frank Nes i Bergenfest og Bergen Live er ikke sikker på at siste ord er sagt i budsjettspørsmålet.

- Jeg kjenner ikke hele bakgrunnen for at de mister støtten, men jeg tror det løser seg, sier han.

Selv om han og Bergen har blitt en viktig aktør mener han prinsippielt at by:Larm bør holde seg i Oslo.

- Det var vurderinger både i forhold til økonomi og infrastruktur som holdt dem i Oslo, og jeg mener de har sin naturlige plass i hovedstaden. Det var vellykket i Bergen da de var her, men det har vokst voldsomt siden da, sier Nes.

Les også: Ap vil berge Bergenfest

- I det formatet de har nå bør de holde seg der, med de scenene de trenger. Vi skulle sikkert klart å fått det til i Bergen også, men det er en stor oppgave som krever mye infrastruktur.

Egon Holstad, musikkredaktør Avisa Nordlys. Foto: Erlend Aas, Scanpix.

Egon Holstad, musikkredaktør Avisa Nordlys og programleder i P3. Foto: Erlend Aas, Scanpix.

Egon Holstad, Musikksjef i Avisa Nordlys og for tiden programleder i P3-programmet Verdensherredømme, sier han har blitt nokså lunken til hele by:Larm etter at de ble et permanent Oslo-arrangement.

- Det virker uansett snodig at de ved inngangen til oktober får kuttet all støtte til et arrangement som skal gå av stabelen om såpass kort tid (i februar red. anm.). Der er jeg helt enig med Mogård-Larsen, sier Holstad.

- At de kommer til å flytte til en annen by allerede i februar tror jeg absolutt ingenting på. Det er noe by:Larm selv overhodet ikke ønsker, og noen må uansett betale den regninga også, om det skulle bli aktuelt. De har jo allerede begynt å ta betalt for delegatpass, og har sikkert reservert haugevis av flybilletter, hotellrom, scener etc. Så når de nå truer med å flytte, blir det litt som å stoppe en taxi og brøle til sjåføren «Hvis du ikke kjører meg gratis, skal jeg faen meg gå hjem!»

- Jeg tror ikke Oslo kommune lar seg påvirke nevneverdig av denne retorikken. Sympatien i det øvrige Kultur-Norge er sannsynligvis også ganske begrenset, naturlig nok. Det er nok noen år til et hyperkommersielt arrangement som by:Larm blir allment oppfattet som et naturlig valg av formål for TV-aksjonen, sier en ironisk Holtad.

Han mener for øvrig by:Larm har lite å klage over selv om de skulle miste støtten fra kommunen.

- De mister 10 prosent av inntektene sine ved frafallet av denne pengestøtten, og bruker samme retorikk som et skolekorps i grisgrente strøk som har mistet tuba-støtten fra kommunen. Det er adskillig flere i Kultur-Norge jeg vil gå i fakkeltog for å forsvare fortsatt offentlig støtte til, før jeg eventuelt tar til sivil ulydighet og lenker meg foran Rådhuset i Oslo.

Tags: , , , , , ,

Del "Hva nå by:Larm?"

Legg igjen en kommentar