Her deltok hundrevis med hjemløse i går kveld under arrangementet With One Voice. Foto: Aurelien Gauchard.

Her deltok hundrevis med hjemløse i går kveld under arrangementet With One Voice. Foto: Aurelien Gauchard.

Hjemløsfestival i operahuset

Gata møtte eliten da hjemløse i går holdt en endagsfestival i Royal Opera House i London.

Skrevet av:
Publisert 15:00 3 juli, 2012

Frem mot det kommende OL-arrangementet feirer den britiske hovedstaden seg selv med London 2012 Festival. En del av festivalen tok sted i Royal Opera House i går kveld, da hundrevis av hjemløse holdt endagsfestivalen With One Voice.

«De hjemløse er det man trør over når man forlater operaen.» Denne uttalelsen fra den konservative politikeren Sir George Young, er mye av bakgrunnen for arrangementet, melder The Guardian. Kort tid etter oppstod det nemlig en debatt på et lokalt senter for hjemløse, der en av de frivillige, Matthew Peacock, som også er operakritiker, påstod at de hjemløse behøver å gjenopprette sin verdighet – ikke tepper og husly.

Ut fra dette grunnla Peacock organisasjonen Streetwise Opera, som senere har stått for flere anerkjente produksjoner, hvor korsang, teater, poesi og opera er en del av uttrykket. Og nå har altså hjemløse og tidligere hjemløse i organiasjonen gjennomført et arrangement i operahuset som er årsaken til den eksisterer.

– Det er på tide at de hjemløse fikk en slik plattform, for det er en mulighet til å bryte ned fordommer, sier Andrew McCutchion, som selv har vært hjemløs og alkoholavhengig, til The Guardian.

Koret The Choir With No Name øver til endagsfestivalen i Royal Opera House. Foto: Matthew Lloyd/Getty.

Koret The Choir With No Name øver til endagsfestivalen i Royal Opera House. Foto: Matthew Lloyd/Getty.

Dette er også første gang hjemløse har blitt tildelt en offisiell plattform til å delta på OL-feiringen. Peacock mener dette bør foregå ved hvert eneste kommende OL-arrangement.

– Det er en politisk erklæring. Dette er stedet hvor hjemløse fortjener å få fortelle deres historie. Det handler om å gi folk en stemme, sier Streetwise Opera-lederen.

En annen av utøverne som har havnet på kjøret er den tidligere arkitekten Bryan Morrison. Han ble hjemløs etter psykiske helseproblemer, men oppdaget Streetwise Opera på senteret han pleide å besøke for å få mat.

– Kvelden i Royal Opera House handler om å få frem at hjemløse mennesker har verdighet, formål og den nødvendige disiplinen til å utøve. De burde ikke avskrives som noe dårlig, sier Morrison til The Guardian.

Tags: , , , , , , , ,

Del "Hjemløsfestival i operahuset"

Legg igjen en kommentar