Hiphop-presidenten

Hvordan har det påvirka hip hop-en at rappere nå er maktas fremste løpegutter?

Skrevet av:
Publisert 13:29 4 november, 2009

Amerikanske rappere tar æren for at Barack Obama vant presidentvalget for ett år sida. Hvordan har det påvirka hiphopen at rappere nå er maktas fremste løpegutter?

Som forklaring på hvorfor Barack Obama vant presidentvalget for ett år sida blir det gjerne trukket fram at han er en dyktig taler, en usedvanlig karismarisk politiker, og at han reddet amerikanerne fra fire nye år med republikansk styre.  Amerikanske hiphop-artister har en annen forklaring på hvorfor USA fikk sin første afroamerikanske president. De mener det var de som sikra Obama seieren.

Massiv støtte

Jay-Z, Ludacris, Nas, Common, Lil’ Wayne,  Talib Kweli, Three 6 Mafia, Lupe Fiasco og Ghostface Killah var bare noen av artistene som nevnt Obama i sine tekster i forkant av presidentvalget i november 2008. I tillegg sto  will.i.am fra Black Eyed Peas bak låta og musikkvideoen «Yes We Can» inspirert av Barack Obamas tale etter nominasjonsvalget i New Hampshire.

SE OGSÅ: Pass the Obama

- Det viser at hiphop-samfunnet har stor makt og at vi kan hjelpe ledere dit de burde være, sier Ludacris.

Jadakiss mener også at hiphop-artister hadde stor innflytelse, særlig på unge velgere. Han forteller at hele hans entourage registrerte seg som velgere og stemte for første gang i fjor.

Jay-Z var av dem som reiste rundt i USA som en del av valgkampsirkuset til Obama. Han mener støtten hiphop-artister kom med mobiliserte velgere som Obama ellers ikke ville klart å dra opp av sofaen.

Hiphop-presidenten
Majoriteten av amerikanske artister viste åpent sin Obama-støtte. Og presidentkandidaten spilte videre på sitt rykte som hiphop-interessert ved å snakke om hiphop og referere til hiphop-kulturen:

Hvordan Obama har endret hiphop

Tradisjonelt har politisk hiphop vært kritisk til makt og myndigheter, noe som særlig kom til uttrykk de 8 åra George Bush var president. Men hva har skjedd med maktkritikken nå når rapperne selv har bidratt til at den sittende presidenten har fått makt?

Lydverket har intervjuet Jay-Z, Ludacris, Jadakiss og Black Eyed Peas. Christine Dancke (Spirit) og Øyvind Holen (Dagens Næringsliv) kommer til Internasjonalen for å kommentere hvordan amerikansk hiphop har endret seg med Obama som president.

Se Lydverket onsdag 23:15 på NRK1.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Hiphop-presidenten"
 

2 kommentarer på “Hiphop-presidenten”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Øyvind Holen, Bjørn Reinfjell and Christine Dancke, Andreas Øverland. Andreas Øverland said: Forsmak på kveldens @Lydverket: http://bit.ly/4E87vM [...]

  2. L. Nalen sier:

    Nettverket til Obwama og de rapperne er vel strengt tatt endel sterker enn hvordan det fremstilles her. Gå gjerne litt dypere neste gang!

Legg igjen en kommentar