Keane på Norwegian Wood '09. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Keane på Norwegian Wood '09. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Keane - Strangeland

Her er så inderlig

Minste-felles-multiplumspop blir verken bedre eller dårligere enn dette.

Skrevet av:
Publisert 15:03 4 mai, 2012

Keanes forrige album, Perfect Symmetry, hadde mye for seg – i alle fall den første halvdelen av platen, der den bleiknebbede patosen som har dominert bandets pianodominerte pop fikk hvile til fordel for en mer leken, dansbar og gøyal tapning av det glade åttitallet.

Bisart titulerte Strangeland, kvartettens fjerde fullengder, er et skuffende steg tilbake til gamle og sidrumpa takter. Sammenlignet med Coldplay – som Keane ser ut til å ha innfunnet seg med å bli veid og funnet for lette mot – og deres siste, ikke helt ulike album Mylo Xyloto, føles manøveren desperat fremfor smidig.

Platen starter for så vidt anstendig nok: ”You Are Young” og ”Silenced By The Night” er oppløftende lomme-anthems som kiler allsangmuskelen og i så måte oppfører seg akkurat slik de skal. Derfra og ut er det langt mellom de minneverdige låtene.

”Silenced By The Night”:

Elektroflørten ”Black Rain” er albumets eneste modige alibi, der det organiske og følelsesladde får krenge mot et monotont og hypnotisk bakteppe. Ellers låter det trygt, solid og forutsigbart. Ingenting står på spill i dette universet, enten Tom Chaplin & co. forsøker seg på de sedvanlige, duvende tårepersene (den ”Up Where We Belong”-parafraserende ”Watch How You Go” stikker seg ut som spesielt tam) eller skrur opp tempoet (”Day Will Come”, ”On The Road”).

Til tider kan det være en utfordring å sette terningkastet i en anmeldelse – seks nyanser er tross alt ikke all verden å boltre seg over. I tilfellet Strangeland er det velsignet enkelt: Dette er selve essensen av midt på treet – den musikalske ekvivalenten til et glass lunkent vann. Livet er for kort.

Marius Asp

Tags: , , , , ,

Del "Her er så inderlig"
 

12 kommentarer på “Her er så inderlig”

 1. Kunne ikke vært mere uenig med dere!! Synes dette er et knallbra album! Neon river og Sovereign Light Café  er geniale!!

 2. Anonym sier:

   Hvilken idiot av en journalist har skrevet dette, skaff deg en annen jobb. Keane er topp klasse, dette albumet er et nytt mesterverk, på linje med deres to første album.

 3. Anonym sier:

  synes terningkast 3 var ufortjent.. ligger på en god 4er.
  Neon river & in your own time er veldig gode hits på denne plata !!!

 4. Eric Rüdén sier:

  Helvete! Du er tydligtvis ikke en større fan av disse gutta. Har hørt på Keane siden første slippet og ble lit skuffa av Keane’s sine slipp etter «Hopes and Fears». Nå er de tilbake der de hører hjemme! Jeg synes plata var helt super. Men en treer og disse lunkne kommentarene dine fortjener ikke mer en 1,5-2 på min skala av musikkanalytiker. Get a Grip!!!!!

 5. Enig med anmelder her og det er klart det kjedeligste albumet Keane har gitt ut. For folk som ikke liker Keane i utgangspunktet bør det si sitt. 3-4 gode sanger er det, men fordelt på 16(!) låter.. Fint som bakgrunnsmusikk da ;)

 6. lasufo sier:

  …..avslører deg veldig som lite musikk-kyndig når du kommer frem til at  Perfect symmetry er siste album til Keane.

 7. [...] britiske Keane slapp sitt siste album, Strangeland, mente vår anmelder at dette er «selve essensen av midt på treet – den musikalske ekvivalenten til et glass lunkent [...]

 8. [...] til forrige uke, holder Keane seg fortsatt på toppen av den britiske albumlista med langspilleren Strangeland. Det betyr at albumet har solgt «bare» 19.982 kopier. Tenacious D sin Rize of the Fenix trengte [...]

Legg igjen en kommentar