Crystal Fighters på Øyafestivalen. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

Crystal Fighters på Øyafestivalen. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

Crystal Fighters - Sjøsiden, Øyafestivalen

Gjøglerhelvete

Crystal Fighters image og musikalske uttrykk lider under valg som burde skremme en hel menneskehet.

Skrevet av:
Publisert 21:28 13 august, 2011

La oss være ærlige med oss selv et lite øyeblikk: Det er ikke sånn at vi på død og liv absolutt må inkorporere dubstep i absolutt alt av musikk i år. Crystal Fighters er på altfor mange måter kroneksempelet på hvorfor det å la altfor store sjangergrenser få krysse hverandre er en risikosport. Har man kun fått med seg radiosingelen deres, «At Home», er det rimelig å anta at Crystal Fighters kun er en sommerkåt hippiegjeng med en forkjærlighet for flerstemte korrefrenger; med andre ord lite annet enn et ufarlig og halvkjipt band.

Virkeligheten er dessverre verre. Med tungt prosessert el-gitar gir gjøglerkollektivet alle som kun kjenner til «At Home» et smertefullt nu-rave-sjokk idet konserten åpner. Og det er ikke akkurat slik at ting blir bedre utover i settet, for gjennom konserten faller kvaliteten på musikken som blir servert i større og større grad.

Latinoflørtende «Solar System» kan virke trivelig ved første øyekast, men det er frem til et direkte oppgulp av et dubstepmareritt brer seg rundt hele låta. Videre kombineres det i én enkelt låt elementer fra vestkystrap, Arcade Fire-tendenser, grufull drum n’ bass og en tilsynelatende evigvarende gitarsolo som låter som om den er kjørt tvers gjennom en synth.

Det er åpenbart at gimmicker er det eneste Crystal Fighters bryr seg om. Foruten å operere i et lydbilde der tilnærmet alt føles feil, benytter gjøglerne seg også av hippievennlige instrumenter som ukulele og eksotiske skinntrommer. Det merkeligste er likevel at medlemmene, på tross av at de snakker flytende engelsk og kommer fra England, kjører et falskt image som et hippiekollektiv fra Spania, og dermed synger med en flau og utelukkende komisk spansk aksent.

På tross av at Crystal Fighters av en eller annen merkelig grunn endelig klarer det å umulige – å få hovedstadens festivalgjengere til å bevege seg – føles det som lite annet enn et absurd bookingvalg av Øyafestivalen. Send heller utskuddene i Crystal Fighters til en gjøglete hippiefestival som Storåsfestivalen, der de hører hjemme.

Kim Klev

Tags: , , , , ,

Del "Gjøglerhelvete"
 

39 kommentarer på “Gjøglerhelvete”

 1. Olga sier:

  For en fantastisk beskrivelse av en dritt-konsert! Sjokkerende elendig!

 2. Kai Olav Ellefsen sier:

  Herlig slakt! Var ikke der selv, men anmeldelsen er det ingenting å si på :)
  Får vi anmeldelse av WU LYF? Dagbladet sin er noe snau!

 3. Anders sier:

  NRK tillater folk å være fulle/ruset på jobb?
  Kim var neppe på denne konserten. Om han var så hadde han enten tatt en blås med noe annet enn Prince Mild eller drukket noe annet enn rødvin eller pils.
  Konserten var fet, noe som de var tilstede kan bevitne. Slutten hvor alle la seg ned og spratt og danset samtidig var helt enorm! Kjempebooking av Øya!

  • Fjolle sier:

   Helt enig!

  • Sandra sier:

   kunne ikke vært mer enig! det er helt klart at anmeldren enten ikke var tilstede eller at han hadde fått i seg noen sterke saker.

  • Jørgen sier:

   Enig i at dette var en bra konsert og at anmelderen har gjort en skivebom. Et eksempel til på skivebom fra Kiev, slik jeg ser det, er anmeldelsen av Jamie xx.

   Det skal riktignok sies at ideen om å legge ned alle publikummerne hadde Crystal Fighters stjålet fra Janelle Monáe, men effekten ble bra den.

   • Asbjørn Slettemark sier:

    Det med å legge ned publikum har både Soundtrack Of Our Lives og Slipknot gjort i over et tiår. Og sikkert noen før dem også. Gammelt nytt. BMTH gjorde det også en av dagene på Øya.

 4. Karramell sier:

  Antageligvis en av de absolutt dårligste og mest kunnskapsløse anmeldelsene jeg noen gang har lest på Lydverket. Rett og slett en knall konsert og hele Øya danset.

  • Ingris sier:

   Helt enig ! Første gang jeg hørte annet enn den ene radiosangen, men det var helt konge! Sykt bra musikk, kule folk, bra liveband så skikkelig god stemning! Skjønner ikke hva alle de negative kommentererne og anmelderen hadde i øra jeg! For de kan ikke ha hørt rett!

 5. Lodalsbruen sier:

  En av Øyas beste opplevelser i år. Dritsuveren leveranse fra baskerne, så dette blir skivebom.

  Å gi 2 her er fullstendig ulogisk og totalt ubegrunnet såvidt jeg kan se. Har man terningkast så bør man også ha visse paremeter for hva som befinnes av kvalitet innenfor for de 6 verdiene. Her er det ingen bevissthet omkring dette. Bare et hjernedødt oppkast av en anmeldelse fra en såkalt journalist som ikke eier yrkesstolthet.

  Så forresten flere andre NRK-ansatte kose seg godt på denne.

  Terningkast 1 til Kiev!

  • Erik sier:

   Av 10 mulig poeng får du 24. Helt enig, det var en sykt bra konsert og denne anmeldelsen stinker langt av (har ikke det norske ordet for det) prejudgementalism og kjipe holdninger. Stå på!

 6. Urban Turban sier:

  Ca samme show med samme band på Benicassim for 2 uker siden ble anmeldt av musikknyheter.no. Da til karakteren 8 (av 10). Det vel omtrent også der også Øya-konserten ligger. Denne anmeldelsen er jo bare tull og tøys.

 7. Anonym sier:

  Interessant at anmelderen og mange av de som var på konserten har såpass forskjellige opplevelser. For meg virket det som om publikum storkoste seg, danset og var med på allsang. Enig i at det var mer en fest enn en god konesert, men terningkast to og uttrykk som at «det burde skremme menneskeheten», er virkelig Natt og Dag-nivå

 8. KPIce sier:

  Huff da-denne anmeldelsen var vel litt tullete.

  Veldig bra konsert. Dessverre var det til tider dårlig miksing, blant annet ved at vokalen kom for dårlig frem.

 9. Ingrid sier:

  Uffda, det her var fryktelig dårlig skrevet. «(…)burde skremme en hel menneskehet»

 10. Rabagas sier:

  Jeg synes anmeldelsen er en ganske typisk Klev-anmeldelse; eksentrisk, engasjert og med lite til overs for musikk av lav kvalitet. Er anmeldelsen dårlig bare fordi dere liker musikken og han ikke gjør det? De aller fleste musikkanmeldelser er ekstremt subjektive, og benytter seg ikke av noen form for offisiell kvalitetsskala. Klevs skala er i større grad en vanlig basert på hvorvidt musikken er inderlig og sjelfull, heller enn om den fenger eller har kommersielt potensial. Det synes jeg det står respekt av. Musikken er ikke nødvendigvis bra bare fordi man kan danse til den.

  • Urban Turban sier:

   Jeg setter pris på at folk med penn har en egen stemme. Samtidig er det som følger: Klev er ikke bare ganske alene på Øya, han er uenig med omtrent samtlige andre musikkanmeldere på hele kloden. Du kan google til du får sår på fingertuppene og bade i positive liveanmeldelser av dette bandet. Så ja – Klev har nok en god penn og en egen stemme, men denne gangen var han plassert på helt feil band, helt feil sjanger, helt feil tid – hvis han overhodet var tilstede.

 11. charlotte sier:

  hei. jeg så crystal fighters da jeg ble 20 år i mars, i glasgow (captain’s rest). i en bitteliten venue, plass til hundre mennesker. det var svett, digg, og mer enn fett.

  etter å ha danset meg ihjel til fjorden baby!, så løp jeg (merk: føttene mine er bare gnagsår og flipflopp-sko) til crystal fighters, med den konserten i mars i mente og gode forventninger.

  sola skinte, CF fikk meg til å danse selvom jeg var på randen til å gi opp livet mitt pga smerter i føttene, jeg sang med på alle sanger, og alle rundt meg sang og smilte og koste seg. de på scenen også. og de spilte ikke dårlig. dubstep er dubstep, CF er ikke dubstep men i gaten av musikk i «ny retning anno 2011″ hvor DUBSTEP ER VELDIG POPULÆRT. om de bruker dubstep i refreng og whatever SÅ HAR DET VEL IKKE NOE Å SI PÅ KVALITETEN TIL KONSERTEN MED MINDRE DE BARE SPILTE DUBSTEP?
  Men de gjorde jo ikke det.
  ‘Plage’ er jo opprinnelig en nesten akustisk sang som de fikset litt på… jeg mener,
  KJEFTER DU PÅ METALLICA FOR AT DE BARE SPILLER METAL???

  … ok jeg overdriver kanskje og alle er entitled til sin mening men det bør også anmeldere huske.
  jeg blir kvalm og får mensenkramper av anmeldere som ikke anmelder nøytralt.

  dette er første gang jeg har blitt så provosert av en anmeldelse at jeg kommenterer.
  takk for meg.

 12. Mons sier:

  Klev, er du full? Beste konsert på lørdagens program, bare slått av håkon hellstrøm. Du burde i grunnen miste jobben – en elendig anmeldelse! Publikum var superfornøyde, med unntak av deg..

 13. Sigrid sier:

  Hei! Dette er den mest misvisende konsertanmeldelse jeg noen gang har lest. Veldig Bra konsert teknisk sett, super spansk engelsk kommunikasjon med publilim, ellevill energi fra bandet og et meget fornøyd publikum! Terningkast 2 er bare latterlig.

 14. Løkhue sier:

  Klev, gift deg med meg og bær frem mine barn.

 15. Lars Ole sier:

  Virker som anmelder er helt enig med alle jeg pratet med – som var på konserten. Prioriterte selv ned denne, og alle sa jeg gjorde det med rette. Én venninne sa terningkast 1, én kompis sa terningkast 3 – maks.

  At hardcorefansa kommer inn her og whiner er intet nytt under solen, og anmeldelsen er i mine øyne ganske god.

  For å lese en dårlig anmeldelse: lokaliser Dagbladet sin anmeldelse av «Watch The Throne». Den er et sammensurium av drit og overkill.

  Beste Øya lørdag: Håkan Hellstrøm, WU LYF, Stein Torleif Bjella og Sebadoh (til tross for noen småproblemer).
  Hele uka: Kanye West, Montée, Håkan Hellstrøm, Janelle Monàe, Pulp, Fleet Foxes, 120 days og Wannskrækk. I tillegg var Envy friske og nye for min egen del.

  Ellers var Aphex Twin skuffende. Kaizers er kjedelige, med unntak av noe på nyeplata og fantastiske ekstranummer. Kvelertak er snart oppbrukt. Maria Mena er kjedelig, og Wiz Kahlifa er en dårlig musiker og en tosk – burde aldri blitt booket…

  Skuffet over å ikke få med meg Lykke Li, Kitchie Kitchie Ki Me O, Twin Shadow og Jayhawks.

  Overall: Veldig sterk festival, der nesten alle headlinerne innfrir som f. Terning: 5+. Spent på neste år!

 16. Tor Henning sier:

  Dette var en spot-on anmeldelse av en møkkakonsert. De fleste jeg så konserten sammen med var helt enige. Storås-sammenligningen kunne ikke ha vært mer riktig. Av med klæra, opp i stampen og sjongler meg i senk. Crystal Fighters er et blaff av et hipsterband som allerede har gått ut på dato. Next!

 17. elisabeth sier:

  Dette er det dummeste jeg har lest! Dette er jo kun din personlige mening om musikken deres og ikke om de leverte, for DET GJORDE DE!!!!! Fantastisk band, fantastisk musikk er min mening.
  Min personlige mening er også at du er et rasshøl, noe som er like usaklig som din anmeldelse…

 18. ingvild... sier:

  Hva fader feiler det denne anmelderen? Virker som han bare prøver å skrive så negativt som mulig uten egentlige fakta og gode argumenter. Jeg var selv på konserten og hadde aldri hørt en eneste sang før men jeg ble faktisk imponert og fikk lyst til å høre mer på bandet!!! De hadde herlig energi og dette tullet med at de sang med falsk spansk akksent? Faktisk ER de fra Spania, og bor i London. Dette lukter jævlig dårlig journalistarbeid og er fullt av usaklige kommentarer. Ganske flaut igrunn.

  • Benedicte sier:

   gjelder mange – som aldri hadde hørt noe av dem, eller hørt om dem i det hele tatt, som gjennom konserten begynte å digge dem!

 19. Gunnar Kaviar sier:

  Bli sjokkerte! Kim har faktisk rett, fullstendig grusom konsert, kvasi-spansk image særlig på pratingen mellom sangene ble så dumt at jeg bare måtte gå.. huff huff huff, hipster-band. Sorry.

 20. Kim(ikke Klev) sier:

  Jeg må si meg helt fullstendig enig i anmeldelsen, jeg sto selv et godt stykke frem, jeg var med på dansinga, hoppinga, armkastinga, etc. Jeg syntes fortsatt det var en terningkast 1-2 konsert.

  Får å sitere Ingvild, ganske flaut igrunn =D

 21. Urban Turban sier:

  Da er Musikknyheter.no ute med en litt mer oppegående anmeldelse av konserten. Takk for det. http://www.musikknyheter.no/concert/8578

 22. polvotten sier:

  haha, bra anmeldelse selvom Kim virker helt fjern. Sur og gretten, du skulle åpenbart ha vært tilstede på Comeback Kid istedenfor.

 23. Effie sier:

  Tuller du? Crystal Fighters var en av de største, positive overasskelsene under Øya-festivalen. Gå og legg deg.

 24. Andrew sier:

  omg ! slutt å klag ! du klaerer garantert ike å lage bedre musikk sjøl så du burde ikke klage ! jeg var sjøl på den konserten og det var jævla fet at alle hoppa og at det var go musikk . du har ike peiling å om jeg ike se deg spille bedre på din egen ukulele så kan du bare legge deg i gjørnet og ta en drit ! får dette var bra ! 8-D

 25. Svein Erik sier:

  Første gang jeg hører CF – en meget positiv overraskelse. Personlig forstår jeg ikke anmeldelsen til hr Klev – muligens han hadde glemt å vaske ørene :-)

 26. LC sier:

  Jeg elsker denne anmeldelsen. Konserten var nettopp noe av den kleineste sjangersmeltningen jeg har hørt i mitt liv. Yish. Scenefremførelsen gir meg fremdeles brekningsfornemmelser. Ja, jeg så folk koste seg på den konserten, men jeg forstår fremdeles ikke hvorfor…

 27. Henrik sier:

  Dere kan dra til Hælvete! Crystal Fighters var faen meg drit bra!

 28. Urban Turban sier:

  Anmelderhelvete

 29. Torgeir sier:

  Korrekt anmeldelse! Haha.. gjøglerhelvete. For en sinnsykt passende beskrivelse. Fikk utslett bare av å være i nærheten av den scenen.

 30. Andreas sier:

  dustete anmeldelse, og ekstremt snobbete. det trenger vi ikke ass. morsomt når kredfolk løper mer i flokk en massene.

 31. Ivar Larsen sier:

  Ivar Larsen
  Ivar Larsen
  Ivar Larsen
  Ivar Larsen

Legg igjen en kommentar