Fotballfeber

For deg som ikke har fått det med seg – det er EM i fotball om dagen. Tradisjonen tro betyr det en hel haug med mer eller mindre bedritne fotballåter vi kan le av – og ett og annet hederlige unntak. Men la oss begynne i bunnen. Den offisielle sangen til Euro 2008 leveres av […]

Skrevet av:
Publisert 9:01 15 juni, 2008

Årets største begivenhet, dog ikke på musikkfronten

For deg som ikke har fått det med seg – det er EM i fotball om dagen. Tradisjonen tro betyr det en hel haug med mer eller mindre bedritne fotballåter vi kan le av – og ett og annet hederlige unntak.

Men la oss begynne i bunnen. Den offisielle sangen til Euro 2008 leveres av ingen ringere en Enrique Iglesias.

[youtube dJt5KXP0cZM]

Dette er ikke den eneste låta som er «offisiell». Gode gamle Shaggy har også komponert til mesterskapet. Denne låta fungerer som kjenning til de to maskottene Trix og Flix (hvorfor maskottene må ha sin egen låt, skjønner ikke jeg, men, men.)

[youtube FjspxBtxFXg]

Men jaggu har ikke Shaggy kommet med et EM-hymne til:

[youtube J_3zRh6HeZs]

Akkurat den siste her klarer jeg ikke helt å bestemme meg for om jeg misliker mye eller bare litt. I fotballsang-kategorien må det helt klart oppfattes som et pluss.

Når det gjelder de enkelte nasjonene og deres sanger finnes det også små lysglimt. Som tidligere nevnt her på bruket, står Helldorado bak melodien til Tyrkias offisielle låt:

[youtube NJ1Jpsp_pzU]

Ikke verst dette – og stas for oss nordmenn og være «representert» i mesterskapet.

Et annet høydepunkt i nasjonenes sangutvalg står Kroatia for. Lagets trener, Slaven Bilic, er gitarist og vokalist i rockebandet Rawbau når han ikke pisker spillerene rundt på matta. Derfor skrev han likegodt lagets EM-låt.

[youtube -RYg8Dy3xk4]

Virker som om den godeste Slaven har kåll både på instrumentene og spillerene. Herlig å se noen banke Tyskland.

På minussiden dukker begge vertslandene opp. Østerrikes låt «Fieber» (som betyr feber) tar i bruk alle fotballåt-klisjeene som finnes.

[youtube myy3NXwFa9w]

Men enda verre er Sveits sitt bidrag.

[youtube 83QgVRSlVK8]

Det skal sies at jeg ikke er 100% sikker på at dette er den offisielle låta til bank- og klokkelandet. Men uansett – dette holder ikke i 2008.
Svenskene har også en hel haug med med EM-relatert musikk. En av dem som har fått mest oppmerksomhet er dette jyselige gufset fra fortiden

[youtube m9vbPXm2Wj8]

Ja, det er altså Rednex som er tilbake. Stakkars, stakkars svensker.

Hvis dette utvalget sier noe om hvordan europa ligger an rent populærkulturelt sett, ser det dystert ut. Men heldigvis er det en lang tradisjon for at fotballrelatert musikk opererer helt på siden av den øvrige musikkproduksjonen rundt om i verden. Og årets utvalg er ikke så mye dårligerer en tidligere mesterskap, når sant skal sies.

Det finnes vel egentlig bare en fotballåt som er skikkelig bra. Lightning Seeds «Three Lions» fra EM i 1996. Lurer på om noen noensinne kommer til å toppe denne?

[youtube 96-zW2c8H2o]

Synd England ikke er med….

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Fotballfeber"

Legg igjen en kommentar