The XX rundet av Øya 2010 (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

The XX rundet av Øya 2010 (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

The XX - Sjøsiden, Øyafestivalen

Exxtatisk avslutning

Tre unge briter med gåsehudfremkallende låter sendte Øya 2010 inn i historien på mykest mulig vis.

Skrevet av:
Publisert 14:07 15 august, 2010

Et loddent teppe av magi bredte seg; The XXs karakteristiske, messende og lekende gitar i skjønn harmoni med to av de såreste, næreste og best sammensatte sangstemmene som kan oppdrives veltet ut over Sjøsiden. Mørket hadde lagt seg over Middelalderparken og Øyafestivalen 2010 skulle skrives inn i historibøkene; og ingen kunne gjort det på nydeligere vis.

Noen hundre meter unna fremførste Motorpsycho mesterverket Timothy’s Monster prikkfritt; men på Sjøsiden var det kun den britiske trioen med fjorårets kanskje beste album i bagasjen som gjaldt. Jada; de bommet på noen toner her, og vi kunne fått litt mer bass der – men allikevel ble konserten en oppslukende, suggerende og intens maktdemonstrasjon fra det ydmyke bandets side.

Det beste med The XX er deres evne til å lage vakre, rørende låter uten å noen gang bikke over til å være sutrete. Og nettopp dét klarte de også denne lørdagen. Joda, det ble en emosjonell affære – men når de unge britene elegant flørter med elementer som sender tankene i retning rave og 90-tallets trance kan man ikke annet enn å gi seg over i hengivenhet.

Lysshowet skal tilskrives noe av æren for den trolske stemningen på konserten; for dem som overvar Fever Rays konsert på samme tidspunkt i fjor var det lett å trekke paralleller dit. Midtveis i settet rettes publikums oppmerksomhet brått vekk fra scenen og opp mot himmelen; et fyrverkerishow av de sjeldne akkompagnert av The XXs musikk generer den samme følelsesmiksen av nostalgi, eufori og det å legge noe bak seg som overgangen til et nytt år pleier å gjøre. Om det skjer i regi av festivalen eller noen andre vet ingen; men vakkert, det er det.

«Basic Space», «Crystalised» og «Heart Skipped A Beat» - høydepunktene var mange, og realiteten et faktum; The XX og Øyafestivalen kan det der med avslutningskonserter.

Tags: , , ,

Del "Exxtatisk avslutning"
 

15 kommentarer på “Exxtatisk avslutning”

 1. Mr.Roche sier:

  Den mest behageligste konserten på festivalen i år. Nydelig med fyrverkeriet, og kjempekult at The XX hadde tatt med litt fra den ATB-låta i Shelter(?).

 2. Mikael sier:

  Ja det var en deilig avslutning på en topp festival!

 3. Anna Paulsi sier:

  Sikkert heilt fantastisk. Dei er dyktige. Håpar dei kjem tilbake til Norge.

 4. Skantze sier:

  XX spilte en dårlig konsert! Det var helt tydlig at dette er unge og uerfarne musikere som ikke behersker instrumentene sine ordentlig. Dessuten var også lyden tørr og kjedelig. Når man spiller en konsert må man tilføre låtene noe annet enn slik de er på plate. På plate høres det XX greit ut, rett og slett på grunn av den gode produksjonen, som er helt borte ved livefremføring.

  Jeg forstår at de som har forelsket seg i XX ikke klarer å se klart når de endelig får høre det live, men jeg synes det er synd at det er så mange av dere.

  Min oppsumering er at konserten var gjennomsyret av dårlig fremføring, dårlig lyd og alt i alt kjedelige låter som ikke har noe å gjøre på en festival. Hvis jeg vil sove kan jeg kanskje høre på XX!

  Zzzzzzzzzzz

  • Mario sier:

   The XX er vakkert. Det er melodiøst, og nydelig lyttemysikk. Musikerne spiller veldig bra, og helt i henhold til album. Men konserten var dønn kjedelig! For meg, som ikke har hørt igjennom albumet mer enn et par ganger, så flyter låtene sammen og jeg hører knapt forskjell. Nei, dette var ikke en avslutning på Øya jeg hadde ønska.. skulle valgt Motorpsycho. Fyrverkeri og et sprøtt trekkspillband i Camp Indie var mye mer spennende enn The XX, desverre.

   Derimot var Jamie XX på Dattera til Hagen veldig bra. DJ med bra tekniske skills og meget bra og variert («moteriktig») musikk. Her gikk det i House, Disco, Drum & Base, Dubstep og noe Indie rock, blandet på en meget elegant måte.

 5. Ingvild sier:

  En av de kjedeligste konsertene jeg har vært på.Hadde det ikke vært for at jeg sto, hadde jeg sovna av. Tamt.

 6. Hallgeir sier:

  XX har gitt ut en veldig fin plate, men live var det flatt og spinkelt. Dette var den største skuffelsen på årets Øyafestival.

 7. [...] bare en måned siden avsluttet de Øyafestivalen i Oslo – nå har den unge, britiske trioen The Xx blitt belønnet med den prestisjetunge [...]

 8. [...] XX – Øyafestivalen 2010. Les anmeldelsen på nrk.no/lydverket. Foto: Tom Øverlie, NRK [...]

 9. [...] XX – Øyafestivalen 2010. Les anmeldelsen på nrk.no/lydverket. Foto: Tom Øverlie, NRK P3 Related ImagesYeasayer, Øyafestivalen [...]

 10. [...] XX – Øyafestivalen 2010 Image by NRK P3 The XX – Øyafestivalen 2010. Les anmeldelsen på nrk.no/lydverket. Foto: Tom Øverlie, NRK P3 Related ImagesThe XX – [...]

Legg igjen en kommentar