Jessie J. har solgt over 900.000 singler så langt i år. Foto: Scanpix/Reuters

Jessie J. har solgt over 900.000 singler så langt i år. Foto: Scanpix/Reuters

Er streaming den nye singelen?

I Storbritannia øker singelsalget med nesten 40 prosent. Der er ikke streaming så populært ennå.

Skrevet av:
Publisert 14:07 29 august, 2011

Adele er en av artistene som har bidratt til godt singlesalg i Storbritannia. Foto: Scanpix/Reuters.

I Storbritannia kan det se ut til at singelen er i ferd med å få tilbake noe av betydningen fra sine velmaktsdager. Nye tall fra the Official Charts Company viser nemlig at salget av singler – eller enkeltlåter, har gått opp med nesten 40 prosent det siste året.

Salget av de 10 mest solgte låtene har det siste året økt med 38,5 prosent, i forhold til de ti mest populære for ett år siden, skriver avisa The Independent.

Den britiske trenden er anført av artister som Adele og Jessie J som til sammen har solgt næmere 2 millioner singler så langt i år, blant annet av låta ”Price Tag” som alene har solgt over 900.000.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Jessie J – «Price Tag»:

Dette er imidlertid ikke tilfelle her hjemme. Singlesalget i Norge har ifølge Roy E. Funner i IFPI bare hatt en liten oppgang det siste året.

Jørn Dalchow i plateselskapet daWorks. Foto: NRK.

Jørn Dalchow i plateselskapet daWorks. Foto: NRK.

- Våre gode streamingtjenester her i nord ødelegger nok for en voldsom økning, mener Funner.

Mens britene fortsatt er på nedlastingskjøret er det altså sånn at streaming overtar stadig mer av rollen som leverandør når du bare må ha tak i den ene låta.

Jørn Dalchow i plateselskapet DaWorks er enig i at streaming har blitt den nye singelen.

- Ja, og det har for så vidt vært det en stund allerede. Platebransjen vil nok fremover tenke mer i retning av utvikling av enkeltlåter, ikke ulikt slik det var før LP-format kom for fullt på slutten av 60-tallet, mener Dalchow. Jeg tror også at EP-en med 4-5 spor vil få en rennesanse i digitalverdenen.

En kan kanskje se for seg en framtid der man ikke lenger får et helt album med 10-15 låter på en gang. Det blir rett og slett for dyrt.

VG-lista topp 20. Foto: Skjermdump lista.vg.no.

De 10 mest populære låtene på VG-lista topp 20 akkurat nå. Foto: Skjermdump lista.vg.no.

- Innspilling av et helt album vil det stilles større krav til med tanke på lønnsomhet. Et album bør enten inneholde mange sterke singler eller ha en helhetlig tanke bak seg – et konsept for å kunne tydeliggjøres ovenfor forbrukerne, slik at de enten vil lytte på hele albumet eller kjøpe det som fysisk eller nedlastbart eksemplar.

Dalchow og daWorks trakk i fjor hele sitt repertoar fra Spotify, og er fortsatt skeptisk til lønnsomheten for streaming.

- Som du vet er det fortsatt for lite penger som genereres fra streaming til at denne lyttingen alene vil forsvare investeringen i innspilling og artistutvikling, men det vil forhåpentligvis endre seg. Det går hvert fall i riktig retning, mener han.

Det gikk også lenge en debatt om hvorvidt man skulle ha med nedlasting og streaming på VG-lista, og tidligere i sommer ble lista relansert – med streaming.

Jørn Dalchow mener dette er positivt, men at det må gjøres mer tydelig.

- Synligheten av «streaming-singlene» på VG-lista er foreløpig ikke så tydelig siden du må ha en god del streams for å tilsvare en nedlastet singel på for eksempel iTunes.

Tags: , , , , , , , ,

Del "Er streaming den nye singelen?"
 

5 kommentarer på “Er streaming den nye singelen?”

  1. pelle sier:

    Price Tag er 4 chord åhhhh er så lei!!!

  2. Magnus sier:

    Singler har jeg ikke sett i platebutikker her i Sarpsborg siden midten på 90-tallet. Ikke rart salget går dårlig når de ikke fins å kjøpe.

  3. [...] Er streaming den nye singelen? [...]

  4. [...] Les også: Er streaming den nye singelen? [...]

  5. [...] Er streaming den nye singelen? [...]

Legg igjen en kommentar