Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Lupe Fiasco - Lasers

En varslet nedtur

Lupe Fiascos tredjealbum Lasers lever i stor grad opp til artistnavnet.

Skrevet av:
Publisert 15:59 7 mars, 2011

Mye bakenforliggende historie bak Lasers, gitt. Lupe Fiasco som så ut som en av de gutta som definitivt hadde fremtiden foran seg etter debuten Lupe Fiasco’s Food & Liquor nesten fem år tilbake, før han etter den streite oppfølgeren The Cool havna i en plateselskapslimbo med Atlantic. Det hele kulminerte med at han og fansen protesterte utenfor Atlantics kontorer i et forsøk på å få selskapet til å enten gi ut Lasers eller frigi Fiasco fra kontrakten sin. I etterpåklokskapens lys kan en vel argumentere for at demonstrasjonen var en bjørnetjeneste for alle involverte.

Varsellampene begynte strengt tatt å lyse allerede før skiva var gitt ut. Fiasco selv klarte å uttale at han ikke har noen følelser for albumet i det hele tatt og har brukt mesteparten av promointervjuene på å forklare Lasers som en to år lang prosess der han var offeret.  Strengt tatt virket vår mann fra Chicago drittlei av Lasers lenge før den traff butikkhyllene. Og det høres. Tidvis er det nesten vanskelig å tro det er samme mann som gav ut ambisiøse Food & Liquor, med fantastiske «Kick Push» som lokomotiv, som står bak dette skuffende tredjealbumet.

Hvis du er helt ukjent med Lupe fra før, vil Lasers sannsynligvis høres ut som et helt streit, om ikke litt over gjennomsnittelig pop-rap-album uten de store høydepunktene. For oss som har fulgt Chicago-gutten noen år er albumet en virkelig nedtur. De sterke tekstene, evnen til å gjøre uforutsigbare trekk og viljen til å lage låter ser, med et par hederlige unntak, ut til å være totalt forduftet. Og det til fordel for en rekke av svake enkeltspor hvor Fiasco underpresterer som rapper og låtskriver, og hvor produsentene ser ut til å gjøre alt de makter for å skjule talentet hans.

Fra den grusomme rockeren «Sate Run Radio» (som trekker ned en karakter alene) til plumpe «I Don’t Wanna Care Right Now» er albumet blitt en utrolig tafatt affære, der nesten alle låtene høres ut som uengasjerte forsøk på å lage «noe for radio». Boksemetaforene i «Till I Get There» leveres, talende nok, uten punch, og John Legend er ikke i nærheten av å klare å dra i land «Never Forget You» egenhendig.

Det finnes dog lyspunkt de få gangene Fiascos ubestridelige evner får fritt spillerom.  Skylar Grey-gjestede «Words I Never Said» og det tekstmessige sterkeste kuttet «All Black Everything» viser frem den Lupe vi kjenner fra før, og et visst potensiale kan også anes i mørke, men håpløst bortskrudde »Beautiful Lasers». Uten at to og et halvt spor er nok til å redde albumet. Snarere viser det bare konturene av hva Lasers kunne ha blitt til.

Andreas Øverland

Tags: , , , ,

Del "En varslet nedtur"
 

9 kommentarer på “En varslet nedtur”

 1. Anders sier:

  Hva er din mening om/vurdering av låten The Show Goes On?

 2. Fritjof sier:

  Enig med anmeldelsen. En virkelig skuffelse. Likte de to forrige albumene godt og hadde store forhåpninger. The Show Goes On som jeg hørte for en god stund siden senket ikke akkurat forhåpningene, heller ikke All Black Everything, men de står igjen omtrent som de eneste bra låtene på albumet…

 3. Marw sier:

  Det er utrolig synd hvordan dette albumet endte opp!
  Men god sanger som «Shinning Down», «Beaming» og diverse andre sterke sanger som ble fjernet!
  Og ertstattet med «påkrevde» sanger som «Words I Never Said», sanger Atlantic ba Lupe om å gjøre, ga han en beat m. refreng!
  Vi får håpe Lupe finner tilkbake til Soundtrak og går independent

 4. Joakim sier:

  Lasers er et av årets beste album! Jeg er enig i at det ikke var vært ventetiden, men dette er fortsatt et fantastisk album! Jeg skal innrømme at det er noen sanger som ikke er noe å skryte av, men selve albumet er bedre en stort sett alt som er ute nå for tiden. Plateselskapet Atlantic Records kunne ikke gjort en dårligere jobb med dette albumet, de skulle latt Lupe være i fred og sendt ut noe som jeg er sikker på hadde vært noe av det beste han hadde gjort. det er ganske åpenbart at du ikke vet hva du snakker om og du burde kanskje skaffe deg en annen jobb. du er vist like talentløs som plateselskapet til Lupe!

 5. [...] medfart for sitt siste album Lasers. Lydverkets anmeldar Andreas Øverland kalte det ein “varsla nedtur“, etter at artisten sjølv har stilt seg mildt sagt ambivalent til heile prosjektet. Videoar [...]

 6. Ivana sier:

  Serisøst? Er så enig med Joakim. Lasers er ett av årets album og jeg er helt frelst!! Jeg digger mange av sangene og syns virkelig at mye av Lupe skinner gjennom tross det faktum at alt kunne ha blitt gjort bedre. Men bare fordi vi vet hvor bra han er fra før og legger opp til høye forventninger gjør ikke dette til ett dårlig album. Kanskje snakke med FANS før du bestemmer deg for å slakte ned hele albumet?

 7. Rakel sier:

  Enhver skikkelige Lupe fan vil slakte det her møkkalbume.. Har ikke fulgt med på saken rundt albumet, og ble glad da æ oppdaga at et nytt hadde kommet, og gleda mæ til å høre det! Herrejesus for nåkka kommersmøkk, hadde ALDRI forventa det her fra han, og det e en gledelig nyhet at han også har sagt at det her e piss, da kan vi bare glede oss til neste album! E enig i at words I never said har et visst kick i sæ, men den høres uferdig ut, og som anmeldern sa, han underprestere, og legg ikke alt han har i det her. Words I never said vil æ tro e den eneste låta han har hatt det noe som helst artig med å lage. Men men, det ser ut til at han har hatt et visst gjennomslag kommerst, og kanskje det kan være en døråpner for han når folk e obs på at han e der.

  Them big words ain’t cool nigga (Dumb it down)
  Yeah I heard Mean And Vicious nigga (Dumb it down)
  Make a song for the bitches nigga (Dumb it down)
  We don’t care about the weather nigga (Dumb it down)
  You’ll sell more records if you (Dumb it down) !!!!!!!!!

 8. [...] Lydverkets anmeldelse: En varslet nedtur Kryptisk cover-art til Friend Of The [...]

 9. [...] – No Can Do Lupe Fiasco – Around My Way (Freedom Ain’t Free) Bedre enn da? Calexico – Splitter Vinn album og billetter! Nabiha – Mind The Gap White Lung – [...]

Legg igjen en kommentar