Keane -

En streit avslutning

Proffe briter fikk oppgaven å skulle avslutte en herlig festival uten å verken tryne eller overbevise nevneverdig.

Skrevet av:
Publisert 22:57 14 juni, 2009

Keane, Norwegian Wood 09

Keane, Norwegian Wood 09. Foto: Kim Erlandsen, NRK

Keane, Norwegian Wood 09. Foto: Kim Erlandsen, NRK

Proffe briter fikk oppgaven å skulle avslutte en herlig festival uten å verken tryne eller overbevise nevneverdig.

Etter mange fine dager i Frognerbadet, fylt av store opplevelser samt et par skuffende, skulle det britiske pianopop-bandet Keane avslutte denne festivalen som hadde servert oss noen av rockens største personligheter i en særs intim sfære. Mye levd liv på få dager altså, og da er det litt merkelig å plutselig se denne kvikke trioen sprette opp på scenen muligens rusa på smoothies iført turkise og signalgule t-skjorter mens de igangsetter sin kliniske og radioformatterte popmusikk. Men det muligens streiteste publikummet jeg har sett på en konsert i Oslo liker det de får servert, og vokalist Tom Chaplin blir faktisk oppriktig rørt over den hvinende jentehylene foran scenen. For Keane-fansen er dette trolig deres første ordentlige sommerøyeblikk i år.

Men det er noen ting som irriterer. En ting er bandets ganske så utvaskede musikalske hybrid av U2, Coldplay og Travis, en annen ting er den headbangende pianisten og låtskriveren Tim Rice-Oxley – er det mulig å rocke så hardt uten å faktisk rocke? Verdens stiveste trommeslager Richard Hughes ser ut for sin del ut som han hører på en podcast der han sitter, mens Tom Chaplin – på tross av en tydelig profesjonalitet og hyggelig tone med sitt dedikerte publikum- fremstår blek i sammenlikning med andre aktører på dette feltet. Hans tamme publikumsfrieri får det tidvis til å gå kaldt nedover ryggen, og det er først etter en av bandets ballader at han makter å være oppriktig morsom der han ironiserer over den manglende responsen.

Etter et merkelig teknisk sammenbrudd får deres kanskje beste låt «Is It Any Wonder?» endelig folk til røske opp den slitte gressplenen, der det hoppes og jubles. Men de mangler flere slike minneverdige låter – de som kan bevege hjerterøtter og danseføtter, og det faktum at ett av ekstranummerene inkluderer David Bowie og Freddie Mercurys gigahit «Under Pressure» sier litt. For etter å ha sett en gammel men inspirert Neil Young pøse ut vrengbefengte gitarsoloer, Todd Rundgren bade i sin egen obsternasighet, Chrissie Hynde strutte som tidenes MILF og en Nick Cave som ønsket å knulle alle de fremmøtte tror jeg de færreste med firedagerspass kommer til å huske Keanes konsert som festivalens høydepunkt.

Selv om fansen tuslet vekk fra festivalområdet lykkelige nok tok jeg meg selv i dagdrømme om neste års festival i stedet for å virkelig nyte trioens storformatpop, og når Keanes ønske er å favne alle har de tydeligvis fremdeles et stykke å gå.

Flere bilder:

Tags: , ,

Del "En streit avslutning"
 

31 kommentarer på “En streit avslutning”

 1. Anonym sier:

  Drit og dra. Beste konserten på lang tid!

 2. Anonym sier:

  Hvilken konsert er det du har vært på Erlend? Terningkast 6.

 3. Anonym sier:

  Forutintatt både til bandet, musikken og publikummet deres Erlend? Spørsmålstegnet er egentlig fullstendig overflødig….

 4. Anonym sier:

  Terningkast 3? Tull, klar 6er. Hvilken idiot er det som har anmeldt konserten?

 5. Benjamin sier:

  HVorfor gidder du i det hele tatt være der og ikke minst skrive om dette når du så tydelig ikke liker Keane?

 6. kjendis. sier:

  det var jo en superfin konsert!
  både fint vær. god stemning. bra publikum. bra guff i gutta. fin setlist. og masser av glede.

 7. Anne sier:

  Kødder du meg med? Treer? Det var jo en strålende konsert! Kanskje ikke en sekser, for det var jo ikke helt mindblowing, men det var i hvert fall en femmer. Jeg hadde lite forventninger da jeg satte meg foran skjermen i går kveld klokka 21, men Keane tok meg fullstendig på senga og overbeviste så til de grader! Bandet virket svært opplagt, og sangene deres funka bedre live enn på plate.

 8. Anne sier:

  Jeg nekter forresten å tro at Pony the Pirate klarte å levere en konsert som var to poeng bedre enn Keane-konserten… Jeg så dem på by:Larm, og den gangen overbeviste de ikke spesielt i alle fall.

 9. Kristin sier:

  HÆ? Terningkast 6! Kjempebra konsert!

 10. Christian Scharning sier:

  Se også intervjuet vi gjordet med Tom Chaplin rett før konserten.
  http://www.nrk.no/lydverket/keane-snakker-om-hatet/
  Musikkjournalister har alltid vært strenge med Keane.

 11. Jossi sier:

  En klar 2′er! mer stusselig opptrenden har jeg ikke sett på lenge..

 12. [...] ANMELDER Keane Duffy Pony The Pirate Todd Rundgren Ingeborg Selnes [...]

 13. M sier:

  Tuller du! Keane leverte virkelig i går og jeg syns det var kjempe stemning. Det var i værtfall ikke en 3er… kanskje 5er vil jeg si!

 14. Tonje sier:

  KNALLBRA KONSERT!!!
  Keane ruler ;D

 15. Kristian sier:

  Streit 3er.

 16. Steffen sier:

  Helt enig. Et kjedelig band!

 17. Anne sier:

  Kjedelig band? man skal da vurdere OPPTREDENEN? Hvis man skulle kaste terningen etter hvor kjedelig bandet er, ville vel BigBang havne på en toer hver gang. Men nei, norske musikkanmeldere elsker BigBang. Denne anmelderen digger tydeligvis rock, og det gjør jeg og, men jeg liker også pop. Man kan ikke anmelde en popkonsert som om det er en rockekonsert. Når man vet at Keane nesten ikke bruker gitarer, kan man ikke forvente rullende gitarsoloer og arenarock. Det er så utrolig tydelig at anmelderen hadde gledet seg lenge til å få disse Keane etter denne konserten, det eneste han gjør er å klage over bandet og publikum (til og med klærne deres!), han snakker knapt om opptredenen i det hele tatt.

 18. Rebekka sier:

  Jeg tror ikke du var på samme konsert som oss…Å si at Keane ikke levert på Norwegian Wood i år er som å si at Lennon ikke kunne skrive musikk!

 19. Camilla sier:

  Herregud! Åssen kan den konserten få en 3′er?
  Jeg satt selv ganske langt unna men kunne likevel nyte konserten, som var kjempe bra!

 20. Elise & Hilde Marie sier:

  Hvilken konsert var du på? Kan ikke ha vært den på Norwegian Wood i hvert fall, for den var dritbra! Ja, Keane har en del skrikende jentefans, og det er vel fordi musikken er så utrolig bra. Da er det jo bandet som setter stemninga. Fortjente definitivt mer enn en 3′er. Vi tror kanskje denne bedømmelsen har noe med at du ikke har noen skrikende jentefans selv.

 21. Kim von Klev sier:

  Han er sikkert kjempesjalu.

 22. Preben sier:

  Pinlig å kunne gi karakter 3 til den konserten. Viser hva slags lavmål annmelderen er på! Keane brukte variert musikk fra han tidligere album samt det nye Perfect Symmetry som har ekstremt mange bra sanger. Kult at det ikke var konstant rock fra gamledager. Keane leverte en suveren opptreden med en feilfri stemme og sjarm som nådde rundt hele annlegget! Det var proffesjonelt og helt klart en perfekt avslutning på kanskje den beste Norwegian Wood festivalen noen sinne!

 23. Sigveligve sier:

  Anmelder er ikke alene om å gi lave terningkast, faktisk er dagbladets anmelder den eneste som har gitt høyere enn 3, og det vil jeg påstå er velfortjent. Keane spiller helt streit pop, som funker som bakgrunnsmusikk på radio, men ikke på en scene..

 24. Ny Keane fan sier:

  Konserten var jo fantastisk!! Var ikke veldig Keane-fan på forhånd men er det jamen nå!

  Hvordan Keanes konsert fikk så dårlig karakter og Duffys så god, det er meg et under.

 25. KEANE FAN! sier:

  KEANE er mitt favoritt band og de har laget historie med Piano rock som ingen andre har gjort og er de første som har hatt et 3D show live og bare fem måneder før denne konserten hadde tom chaplin kommet seg ut av sine rusproblemer og det har vært en tøff tid for han. De har også hatt det aller sørste publikum i 02 arena.
  Og hvis du gir dem en 3er så burde du blitt sparka!

 26. Tomas sier:

  Syns det er vanskelig å forstå hvordan du fikk denne konserten til å bli en 3′er. Var du der i det hele tatt?! Jeg syns det var en god opptreden av Keane dette her! En klar 5′er!
  Menmen, det har jo blitt sånn at det nesten ikke er vits i å lese «journalistiske» anmeldelser da alle sammen dømmer ut i fra egen musikksmak og fordommer. NRK, kan dere ikke sende en som holder seg objektiv og ikke en som så utrolig tydelig viser at han misliker dette bandet og lenge har hatt lyst til å tråkke på dem?

 27. Asbjørn Slettemark sier:

  Haha, saklig at denne anmeldelsen fremdeles er tema.
  Nesten like imponerende som at Mokkelbost for kritikk for å drive med «journalistiske» anmeldelser.

  Av og til er virkeligheten bedre enn fiksjonen.
  You couldn´t make this shit up etc.

  Hilsen Asbjørn
  (som synes Keane er litt undervurdert. Akkurat som Starsailor… hvor ble det egentlig av dem? Husker jeg digget den Alcoholic-låten.)

 28. [...] Norwegian Wood 2009. Lydverket anmelder. Mer på p3.no. Foto:Rashid Akrim, [...]

Legg igjen en kommentar