En gammel traver

Du husker den sikkert. Koblet til fjernsynet i kjellerstua, med den trofaste kassettspilleren ved sin side. Commodore 64 var det første møtet med fremtiden for de som vokste opp på 80-tallet. De fleste av oss brukte den til å spille klassiske spill som Commando og International Karate +, men heldigvis var det noen som utforsket […]

Skrevet av:
Publisert 11:56 16 april, 2008

80-tallets hotteste multimediamaskin

Du husker den sikkert. Koblet til fjernsynet i kjellerstua, med den trofaste kassettspilleren ved sin side. Commodore 64 var det første møtet med fremtiden for de som vokste opp på 80-tallet. De fleste av oss brukte den til å spille klassiske spill som Commando og International Karate +, men heldigvis var det noen som utforsket maskinens muligheter litt mer i dybden.

Inni alle C64-maskiner sitter nemlig en Sid-chip. Det er den som produserer den fantastiske lyden maskinen kan spille. Og den sounden er still going strong. Oslobandet Next Life (som spilte på by:Larm i år) er et av banda som inkorporerer Commodore-sounden i musikken sin. Men det gjør også MYE mer kjente artister…

Mer om plagiatsaken mellom Timbaland og GRG kan du lese her. Og mer C64-musikk finner du på denne siden.

Next Life slipper nytt album i løpet av året.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Del "En gammel traver"
 

25 kommentarer på “En gammel traver”

 1. [...] (vår eminente blogg om musikk) har tatt en nærmere titt på Commodere 64s lyder i moderne musikk. Rekk opp hånda alle som hadde en C64 – med alle spillene på en kassett! (De som rakk opp hånda [...]

 2. Ninanord sier:

  Jeg husker at noboen hadde en, og han leide den ut hjemme på rommet sitt til alle oss som ikke fikk!

 3. [...] komt et nytt innlegg på NRKbeta om Commodore 64. De viste vell egentligt te ein artikkel borte hos Lydverket om denne fantastiske maskinen. Maskinen e legendariske for sin utrolig gode lydbrikkå, [...]

 4. Torgeir sier:

  Det er altså så fantastisk mye herlig nostalgi med denne dingsebomsen! Anbefaler alle å sjekke ut linken under og lytte seg gjennom minst 10 versjoner av musikken til mitt favorittspill «the last ninja»
  http://lastninja.lemon64.com/music2.htm

 5. Ja, sid-chipen er fantastisk. Jeg hører ofte gjennom de gamle sid-klassikerne fra Galway, Hubbard m.flere. Fascinerende hva de fikk til med de begrensningene de hadde.

  Når det gjelder nyere artister går det jo også an å se på Ugress – han er en C64-helt. Han kunne nok brukt litt mindre vokaler på de sangene. Sid nytes best uten vokal :)

 6. Egil sier:

  Takker for en meget bra reportasje. Har selv hørt på C64- og Amigamusikk helt frem til den dag i dag.

 7. torgeir sier:

  Vel bekomme Egil. Bare hyggelig altså :)

  Martin; hvis du er sugen på mer chip-musikk; sjekk ut crystal castles (hvis du ikke allerede har gjort det). Ritktignok sverger de til atari, men de låter fett uansett.
  http://www.myspace.com/crystalcastles

 8. Jeg må også takke dypt og erbødig for en helt fantastisk reportasje. Å lage musikk på datamaskiner, spesielt i trackers, er ikke akkurat mainstream, selv om SID-lydene etterhvert har begynt å bre seg rundt på VG-lista, særlig der Timbaland er innblandet.

  Jeg synes Ugress har vært flinkest til å kombinere C64 og et mer moderne lydbilde i sine låter. Selv om jeg kan være enig i at SID nytes best uten vokal, må jeg allikevel si at Ugress sine låter er helt fenomenale og har en balanse mellom nytt og gammelt som føles helt naturlig og ikke på noen som helst måte påtatt.

  Morsomt å lese navn som Galway og Hubbard i en kommentar på NRK.no. Det hadde jeg virkelig ikke trodd. Bra fokus på C64 og datamaskinmusikk, Lydverket! Følger dere opp med et intervju av Ugress? :-)

 9. Espen sier:

  microdisko.no er norges eneste klubbkveld for chipmusikk, og jeg gir en stor føkkings for at dere ikke linker oss når dere ringte oss for å høre mer om SID-greier. Shame!

 10. Trond Lindanger sier:

  Fint innslag om C64-musikk på Lydverket i går. Takkar for det :-)
  Her er eit par obligatoriske linkar:
  Remix av gamle C64-låtar: http://remix.kwed.org/
  Radiostasjon som sender slikt døgnet rundt: http://www.slayradio.org
  C64-konsert i Stockholm seinare i år: http://www.backintimelive.com/

 11. torgeir sier:

  Asbjørn: Har ikke noen konkrete planer om å følge opp med Ugress sak i lydverket med det første, men den som lever får se. Så lenge han lager fine ting er vi interessert :)

  (de som ikke har hørt denne herren bør sjekke ut http://www.ugress.com/ og http://www.myspace.com/ugress )

  Espen: Jeg tar ekstreme mengder selvkritikk for at vi ikke linka – tabbe fra meg. Tusen takk for hjelpa!

  De som ikke allerede har vært der, sjekk ut http://microdisko.no/ for masse mer moro!

 12. Kåre G sier:

  Enda en Kåre her? Da går jeg over til Kåre G
  C64 og Arcade-fans (No Fire!) bør også sjekke Press Play On Tape http://www.myspace.com/c64band

 13. Jan Harries sier:

  Hej folx,

  Der er mindst 1 sid lyd i hver af mine sange på min webside, jeg laver stadig musik med C64.

  http://www.soundmonitor.dk er nogle previews fra en kommende CD, udelukkende lavet med SID!

 14. Geir Tjelta sier:

  Hei. Her er bare en liten «greetings» fra programmereren bak trackeren dere ser på NRK’s Lydverket omhandling av C64 musikkeditoren: Sid Duzz’ It (SDI). Takk til Glenn Rune som er med i programmet som har vært så grei og holdt den i live med oppdateringer. Det er fantastisk at lyden som genereres fra C-64 har fått litt oppmerksomhet i media. «F***ings» til Timbaland som stjeler uten å be om tillatelse fra komponisten. Fett at den er fra SDI trackeren…

 15. kiim sier:

  Hehe herlig. Begrepet ‘fuckings’ bør absolutt få sin renessanse.

 16. Geir Tjelta sier:

  Rettelse fra forrige innlegg. Jeg mener Lydverkets omhandling av C64 musikken og Timbaland saken. Ikke Musikkeditoren i seg selv. Det er både irrterende og morsomt at dette har skjedd… Editoren kan forresten lastes ned her: http://noname.c64.org/csdb/release/?id=7175 Musikkprogrammet er først og fremst laget for meg selv, men ønsker også at andre skal få glede av den… Men respekter åndsverksloven, komposisjon etc.. Husk hva som skjedde med David Whittakers C64 låt «Lazy Jones» (subtune #21) hooket som ble #1 hit i Europa. Han fikk forøvrig royalties da han oppdaget dette. Sjekk link: http://en.wikipedia.org/wiki/Zombie_Nation_(band)

 17. torgeir sier:

  Så hyggelig med storfint besøk her på siden da, Geir!

  Er ikke sikker på om han (Timbaland) bruker selve trackeren med C64 og hele sulamitten, eller om han har samplet GRG, eller om han kanskje har brukt en Sid-station (http://www.sidstation.com/) eller lignende.

  Noen som har peil eller kan høre forskjell?

 18. Trond Lindanger sier:

  Syns det var noko kjent med trackeren Geir :-)
  Såvidt eg forstår har Timbaland kun brukt to av kanalane frå Glenn Rune sin versjon(?) I såfall må han iallefall ha hatt utstyr til å skru av den eine kanalen han ikkje brukte ;-) Iflg Wikipedia blir det observert SID-hardware i eit klipp frå MTV frå studioet hans.

 19. Daniel sier:

  Man kan jo nesten ikke snakke om SID uten å nevne bandet Machinae Supremacy (de er svensker, men det kan vi tilgi), som kombinerer SID med Power Metal, og slipper ut store mengder av musikk på nettet: http://www.machinaesupremacy.com/

 20. Geir Tjelta sier:

  Uten SDI (Sid Duzz’ It) trackeren ville ikke .SID filen eksistert. Dog heller ikke «rippet» av Timbaland. Greetings to Trond. :-)

 21. Dunderpuma sier:

  http://www.scenemusic.eu/ er også essensiell :-)

 22. Stone Oakvalley sier:

  Alt av ekte Commodore 64 SID musikk som MP3 basert på HVSC (High Voltage SID Collection) finner dere under prosjektet SOASC= (Stone Oakvalley’s Authentic SID Collection) på http://www.6581-8580.com God helg!

 23. Jan Harries sier:

  I have seen a SID station on a photo of Timbaland’s studio. He admit he sampled the tune, his concept of sampling is very different from other people’s. He also said he took it from a game. It never was in a game, but in a C64 diskmag, and then in HVSC. Perhaps he got HVSC bundled with the SID station. no idea… I don’t think Timbaland has a C64 or even knows about diskmags.

  Hei Geir, Trond!! :-)

Legg igjen en kommentar