Emohår. Illutrasjonsfoto: Colourbox.com.

Emohår. Illutrasjonsfoto: Colourbox.com.

Emo-hår skader synet?

Får «emokidsa» dårligere syn av å ha håret ned i ansiktet?

Skrevet av:
Publisert 9:48 18 mai, 2012

Den velkjente emo-hårsveisen skal være et symbol på dyp indre smerte. Men ny forskning viser at en slik hårstil også muligens kan forårsake ytre skader.

Gerard Way, My Chemical Romance. Foto: NTB Scanpix / Ethan Miller, Reuters.

Gerard Way og My Chemical Romance blir gjerne sett på som insprasjonskilder for «emokidsa». Foto: NTB Scanpix / Ethan Miller, Reuters.

Emo-kulturen er blant annet kjent for sjølskading og ikke minst det karakteristiske håret, som gjerne dekker den ene halvdelen av ansiktet. Folk som tilhører denne subkulturen er gjerne musikalsk inspirert av band som Jimmy Eat World og My Chemical Romance, og er blant annet blitt portrettert av Radioresepsjonens Steinar Sagen gjennom figuren Spencer Tjøstheim.

I Australia her en forsker ved den nasjonale organisasjonen for optikere nå funnet ut at en slik hårsveis kan føre til Amblyopi, eller redusert synsevne på et øye.

- Om en emotype har håret hengende slik over det ene øyet hele tiden, slik at han eller hun ikke ser så mange detaljer med dette øyet, og om dette skjer fra ung alder, kan det føre til svekkelse, sier eksperten til The Daily Telegraph.

Han mener det vil ha samme effekt som om du skulle gå med en lapp over øyet.

- Da vil du ende opp med dårligere syn på det ene øyet enn på det andre, sier han videre.

En frisør, som har vært i faget i mange år, uttaler seg også negativt om hår-trenden.

- Jeg har ofte lurt på om de ikke får en vond nakke. Jeg har sett mange moter komme og gå, men når jeg tenker meg om er dette antagelig den eneste jeg har sett, gjennom mine 40 år som frisør, som kan være skadelig for helsa, sier frisøren Roseanne Anderson til avisa.

Andre eksperter er imidlertid uenige i at denne typen hårsveis kan føre til større problemer med synet. Til TV New Zealand sier øyelegen Justin Mora at dette bare er tull.

- Det er en tullete idé, tanken om at det å blokkere et øye fører til dårligere syn. Det er bare tullete, sier han.

Tags: , , , ,

Del "Emo-hår skader synet?"
 

102 kommentarer på “Emo-hår skader synet?”

 1. sesshii sier:

  Min naturlige hårstil dekker rundt 20% av det Jeg kan se på med høyre øyet.

  Det samme øyet er også svakere enn det venstre.
  Støtter egentlig denne forskningen(Dog «emo» merknadene kunne Jeg klart meg uten) av det Jeg selv kan «erfare».

 2. Nja ville vel ikke si det det nødvendigvis er sant.
  Har hatt lang side pannelugg i mange år og mitt dårlige syn begynte lenge før det.
  Det kom av gener og ikke håret rett og slett. Har nok ikke vært ful tids emo på en måte så kan ha noe med at jeg måtte ha håret bort fra øynene da jeg bedrev stall arbeid og slikt.

 3. Dina Kaulitz sier:

  dør av latter her. x)

 4. Paul Mozart sier:

  Det er vel gammelt nytt at EMO’s er masochister!

 5. Paul Mozart sier:

  Det er vel gammelt nytt at EMO’s er masochister!

 6. Skjønner ikke at det er så kult å disse My Chemical Romance, jeg.

 7. idunn christophersen sier:

  Herregud, det er ikke typisk emo å drive med selvskading! Hvorfor henge ut denne musikksjangeren hele tiden og lage det om til en livsstil? 

 8. Samma for meg, bare hold sveisen og musikken langt unna meg.

 9. Selvskading er ikke det hele tatt en Del av «Emo» trenden.
  Emo går kun ut på «Musikk, Klær og hårstil» og det er masse variert innen det egentlig.
  Og selvskading er værtfall ikke en del av det. :-)

 10. Har hatt «emo» hår, mange gang, men det har ikke gått ut på å la det ligge forran øyet med vilje. Tar det alltid til sies, men det e lugg der. Poenget e at æ ikke går rundt med håret forran øyan så at æ ikke ser :P Trukke dem fleste andre gjør det heller. Så klart dætte det forran øyet av og til da.

 11. Har hatt «emo» hår, mange gang, men det har ikke gått ut på å la det ligge forran øyet med vilje. Tar det alltid til sies, men det e lugg der. Poenget e at æ ikke går rundt med håret forran øyan så at æ ikke ser :P Trukke dem fleste andre gjør det heller. Så klart dætte det forran øyet av og til da.

 12. Har hatt «emo» hår, mange gang, men det har ikke gått ut på å la det ligge forran øyet med vilje. Tar det alltid til sies, men det e lugg der. Poenget e at æ ikke går rundt med håret forran øyan så at æ ikke ser :P Trukke dem fleste andre gjør det heller. Så klart dætte det forran øyet av og til da.

 13. Har hatt «emo» hår, mange gang, men det har ikke gått ut på å la det ligge forran øyet med vilje. Tar det alltid til sies, men det e lugg der. Poenget e at æ ikke går rundt med håret forran øyan så at æ ikke ser :P Trukke dem fleste andre gjør det heller. Så klart dætte det forran øyet av og til da.

 14. Anonym sier:

  Redusert syn pga hår? Joda, da har jeg lest det også… Emo hår er noe av det tøffeste en finner. Musikken er awesome, klesstilen er awesome. Selvskading er ikke noe en emo driver med, det er noe en selvskader driver med. 

 15. Noen folk har bare problemer. La de være seg selv og ha sin egen stil.

Legg igjen en kommentar