Elsket av fansen, hatet av bransjen

Erik og Kriss selger i bøtter og spann, og er høyt elsket av fansen. Hvordan føles det da å bli hatet av journalister og artistkollegaer?

Skrevet av:
Publisert 14:10 20 oktober, 2011

Det er få norske artister som kan matche statistikken til Erik og Kriss. Siden de platedebuterte i 2007, har de opplevd å motta 11 gull- og platinaplater for singlene sine, i tillegg til at videoene deres har fått over 10 millioner treff på YouTube.

- Når vi går inn i studio, har vi ett mål for øyet, nemlig å lage en hit. Blir det en hit, har vi lykkes. Blir det ikke en hit, har vi mislykkes, sier ene halvdel av duoen, Erik Mortvedt.

Utifra slike mål for suksess, er det vanskelig å være uenig i at Erik og Kriss har gjort det bra. Bare med låta «Ølbriller» har de hittil i år ligget 25 uker på VG-lista, med 2. plass som beste plassering.

«Den kjipeste gruppa jeg veit om»

Men alle fans og hits til tross: anmelderne har kunnet styre sin begeistring for Erik og Kriss. Og blant de mest kritiske stemmene, finner vi Lydverkets egen anmelder Andreas Øverland. Hans tre anmeldelser av duoen har resultert i til sammen fire øyne på terningen. Deres forrige album, Back In Business, tvang frem følgende tirade fra Øverland:

Den kjipeste gruppa jeg veit om her til lands er altså tilbake med sin fjerde fullengder på bare fem år. Man kan si hva man vil, men standhaftigheten må man nesten ta av seg hatten for – sjelden synes noen å bli mer motivert av å kontinuerlig bli fortalt at de er talentløse enn disse to.
(…)
Både Erik og Kriss klamrer seg fortsatt til ekstremt døve flows, forsøksvis poetiske omskrivninger og oppsiktsvekkende lite elegante fraseringer, og det er nær uutholdelig å høre versene på grusomme «Gutter er gutter» og tafatte «Bytryne»

Konklusjonen var terningkast to, som er det beste han hittil har gitt dem.

Les hele anmeldelsen her: Business as usual

- Det er tidvis provoserende dårlig. Og når man blir provosert, tyr man ofte til sterke virkemiddel, svarer Øverland på spørsmålet om man er slemmere mot Erik og Kriss enn andre artister.

Aldri P3-lista

Selv om Erik og Kriss er elsket av mange, har de aldri vært listet på P3. Det begrunner musikksjef Mats Borch Bugge slik:

-Vi har vurdert dem flere ganger, men har konkludert med at tekstene ikke er bra nok og andre norske rappere er bedre enn dem.

Det hindret likevel ikke P3 i å bruke Erik og Kriss som trekkplaster, da de nylig arrangerte P3 Skolesessions.

- Jeg skjønner at dette kan oppleves merkelig at Erik og Kriss brukes til å fronte P3 Skolesessions. Men dette var en samsending med mP3, og det er ingen hemmelighet at de er populære hos unge folk, forklarer Bugge.

- Hadde vi vært veldig bitre, hadde vi sagt: «Fuck you, dette gidder vi ikke være med på. Dere må liste musikken vår først… kjøtthuer». Men vi har ingen interesse av å tenke sånn, repliserer Erik.

Under ser du Erik og Kriss sitt sett på P3 Skolesessions. NB! Legg merke til et ørlite spark til en viss Andreas Øverland 16:52.

Vanskelig å ignorere

Også artistkolleger har vært kristiske til Erik og Kriss. Jaa9 og OnklP har funnet ut at navnet deres rimer på «piss», og Joddski har i intervju med seher.no sagt at han synes musikken deres er «jævlig». Men tidligere i år sto Joddski, Jaa9 og OnklP sammen med Kriss på scenen, i hiphop-samarbeidet National Cypher. Kriss beskriver opplevelsen slik:

- Jeg synes dette var et dritkult prosjekt. Og da kan ikke jeg tenke:  »Sa ikke han noe dritt om meg for fire år siden…»

Det kan synes som at Erik og Kriss har blitt så store at resten av bransjen ikke lenger kan ignorere dem, selv om de ikke nødvendigvis liker musikken deres.

-Det er grunn til at det heter mainstream, og det er fordi det er det folk flest liker. Og sånn sett kan du ikke si at musikken vår ikke er bra. For vi prøver å lage hits. Og det er hits. Og da må det være bra, avslutter gutta.

Tags: , , , , , ,

Del "Elsket av fansen, hatet av bransjen"
 

48 kommentarer på “Elsket av fansen, hatet av bransjen”

 1. P3 har dårlig musikksmak. Holder meg til de seriøse som spiller all musikk.
  Erik og Kriss har ikke bare bra musikk, men er det beste live-bandet jeg noengang har fått med meg (3 ganger, bare i år). Det setter bl.a Bon Jovi og Lady Gaga på sidelinja i forhold til disse kara..og nei, er ikke bare skoleungdom som liker musikken. Sett karer på over 60 som har storkost seg på konsertene. Selv var jeg ungdom for 20 år siden.

  Satser på at Erik og Kriss forsetter å gjøre dere alle til latter :-)

 2. Kommer jo helt ann på hvordan man ser på saken.. Går ikke ann å rakke ned på Erik & Kris når det kommer til å lage hits som selger, der taler jo resultataene for seg selv. Da må man vel heller prøve å forstå hva som foregår i hodet på de som faktisk kjøper detta.. Hvis man er en av de som ser på musikk som kunst derimot, kan man jo fint si at de faller igjennom helt på alle kriterier for å bedømme hva som er god kunst og ikke! Men som de selv sier så er de ikke ute etter å lage kunst, men hits, og det var egentlig litt befriende å høre!

 3. Samuel Lund sier:

  Justin Bieber er å elsket av fansen og selger masser av plater, men det er fortsatt dritt.

 4. At noe som Bransjen hater Erik og Kriss.
  Erik og Kriss er noen fantastiske folk, de er verdens beste synes jeg, vis noen hater dem så for dem det da, men jeg kommer aldri til å hate Erik og Kriss <3

 5. Hvorfor skriver lydverket om Erik og Kriss, og når begynte folk som ELSKER Erik og Kriss å være inne på lydverket sine sider..

 6. Anonym sier:

  Har hørt noen intervjuere med dem på radioen. Og de høres genuint trivelige og tildels intelligente ut når de snakker. Men «musikken» deres er verre enn spysjuka. Langt verre.

 7. Terry Bell sier:

  Toskebabbel med kunstige rytmer er pïiïsse kjedelig.
  Kopier av kopier av en elendig ‘original’.
  Smaker som en kebab som er falt på bakken, skuffet oppi lefsa igjen og servert med glorete Las Vegas – neon. Så originalt, lizm.
  Det kan da ikke være noen som hører på dette som har fått kjønnshår ennå.

 8. Anonym sier:

  Elendig musikk! Finnes så mange andre bedre norske grupper og personer i Hip hop sjangeren som heller burde få komme til.

 9. Anonym sier:

  Jeg var også en «hater» av Erik og Kriss. Det var helt til jeg faktisk begynte å høre på låtene deres, og fant ut at disse gutta lager noen jævla fengende låter, med greie tekster. De har aldri prøvd å gjøre noe mer ut av seg enn hva de faktisk er, og virker som et par greie karer som lager bra musikk. I det siste har alt de sluppet fenget meg til de grader! Og jeg er ikke typen som hører på The Voice, og synes mye moderne musikk bare er tull.

 10. mange av sangene deres er ikke så bra, men dere som sier dere »hater» erik og kriss… burde virkelig høre på »et nytt kapittel» det er en sang som ivertfall har truffet meg i mitt i hjertet.

  • Even Beylegaard sier:

   Så romantisk! Men ærlig talt, når det finnes så mange grunner til å «hate» en duo, hvorfor bruke verdifulltid på å lytte på dette dritet?

  • Even Beylegaard sier:

   Så romantisk! Men ærlig talt, når det finnes så mange grunner til å «hate» en duo, hvorfor bruke verdifulltid på å lytte på dette dritet?

   • idar elias hals sier:

    dette drittet? det er jo ikke noe dritt.. hvis du ikke liker dem hvorfor høre du på dem, og om du HATER dem.. hva er da poenget med og bruke tiden din på og diskutere DRIT.. men de som liker dem?

 11. «Når vi går inn i studio, har vi ett mål for øyet, nemlig å lage en hit. Blir det en hit, har vi lykkes. Blir det ikke en hit, har vi mislykkes»

  Dette summerer vel opp denne duoen, og alt som er feil ved musikken deres.

 12. Anonym sier:

  Norske folk er generelt kjipe på å unne andre suksess.
  Dette er bra dansemusikk!!!

 13. Even Beylegaard sier:

  Andreas Øverland har sjelden hatt mer rett! Erik og Kriss er totalt håpløse, arrogante og irriterende. Og nei, det handler ikke om sjalusi.

 14. Even Beylegaard sier:

  Andreas Øverland har sjelden hatt mer rett! Erik og Kriss er totalt håpløse, arrogante og irriterende. Og nei, det handler ikke om sjalusi.

 15. Anonym sier:

  mest imponerende er nok måten de trosser mobbingen og hetsen på. ikke bare at de nekter å gi seg, nei, de kjører full suksess med linja si. herlig å se.

 16. Tror det aller beste er å velge hva man vil irritere seg over. Haters gonna hate, de som velger å fokusere på at Erik og Kriss låter forferdelig, skyter seg selv i foten. Er du prinsipielt imot dem, så tror jeg det er feil strategi å gi dem oppmerksomhet. Grunnen til at de har suksess er fordi de har sitt publikum, sitt segment om du vil, og er klar over hva de vil ha. Deal with it. Bruk heller energien på noe konstruktivt; Livet er kort, hør på musikken DU liker og ferdig med det.

 17. Dajei Lamei sier:

  Musikk-kritikere er mislykka musikere.. Bare misunnelse!

 18. Anonym sier:

  Stå på Erik og Kriss – man kommer langt med stil og sjarm, i tillegg til musikken ;)

 19. Rocco Sifredi sier:

  Må være flaut å lage musikk for 15 åringer.

 20. Eskild Nilsen Røst sier:

  Som nevnt i kommentarene her er vel ikke dette er veldig rart..  Musikkanmelderne, og de andre artistene er som regel over 14 år..  Fansen er under 14 år, og vet enda ikke hva som kjennetegner ¨god¨ musikk. Finnes vel endel (spesielt damer, no offence) over 14 år som aldri kommer over dette stadiet, og utvikler en forståelse for musikk, som hører på slikt. Men, når målet deres er å tjene penger, og ikke lage bra musikk, som er to forskjellige ting, så er det vel ikke noe annet å forvente. De understreker jo poenget selv liksom. Artister som ønsker å lage musikk på et litt høyere plan sier aldri at de lager musikk for å tjene mest mulig spenn (eller lage en hit, som er det samme). Alle som disser ¨musikken¨ deres her har vel all kjøpt no dritt når de var unge.. Er jo bare fordi hjernen ikke er utviklet nok til å verdsette noe på et litt høyere plan.. Blir som Gummitarasan, meget bra bok når du er 13..  ikke fult så bra når du er 34..  

 21. Lisa Støa Moen sier:

  Jeg elsker Erik & Kriss og det kommer jeg alltid til å gjøre uannsett om ikke alle er enige i det. Alle har sin  egen mening

 22. Jostein sier:

  det blir ikke mer cheesy enn erik og kriss. jeg vil si de driver med hip-pop, og det er en sjanger som ikke fins.

 23. Jostein sier:

  det blir ikke mer cheesy enn erik og kriss. jeg vil si de driver med hip-pop, og det er en sjanger som ikke fins.

 24. Erik & Kriss faller for meg i samme kategori som Justin Bieber og Miley Cyrus. De tjener fet med penger på å lage musikk til fjortiser, noe som har visst seg å ikke kreve verken talent eller integritet.

  • Anonym sier:

   Jeg kan være enig med deg i at ikke all superkommers pop-musikk har nevneverdig mye integritet, men jeg er litt lei av ideen om at folk man ikke liker ikke har talent. Hvis du i fullt alvor mener at Justin Bieber og Miley Cyrus er uten talent, kan jeg ikke annet enn trekke slutningen at du ikke kan spesielt mye om utøvelsen av musikk. Jeg er heller ikke videre begeistret for tenåringspop-idolene, men å gå derfra til å si at det ikke krever talent å produsere denne musikken er bare fjollete. 

   Det finnes folk som mener at metal bare er bråk – og de kan jo selvfølgelig prøve å spille noen riff og se hvor lett det er – og det finnes de som mener at techno eller electronica bare er å trykke på en knapp eller tre – og de også kan jo bare sette i gang å trykke på noen knapper og se om det blir musikk av det. 

   Det finnes masse musikk der ute som jeg synes er noe møl og ræl, men jeg velger allikevel å ha litt ydmykhet og respekt for at man i det hele tatt har fått gitt den ut og at den selger i bøtter og spann.Hvis det ikke krever talent å lage musikk for fjortiser, går jeg ut fra at det bare er din integritet som forhindrer deg i å gjøre dét?

   • For å presisere, sier ikke at alle og enhver kan lage musikk som slår an hos fjortiser, men jeg ser på det som den simpleste retningen en musikker kan gå innenfor musikkbransjen.

    Jeg påstår ikke at jeg kan gjøre dette, men samtlige musikere innen for de fleste andre sjangere er i stand til dette. Det samme er neppe tilfellet dersom du satte Bieber som vokalisten i et metallband.

    • Anonym sier:

     Ser den.

     Men at Justin Bieber ikke kan synge metal tilsier ikke at han er uten talent. Jeg er heller ikke spesielt interessert i å høre en jazz-plate med Rein Alexander, men at han kan synge synes jeg ikke det er noen tvil om.

     Mitt viktigste anliggende var altså dette med begrepet ‘talent’. «Baby» (eller hva den heter) av Bieber har noe sykdomsfremkallende over seg for meg – ingen tvil om det – men jeg respekterer allikevel at han er en superhelt for millioner av mennesker.

     Og så er jeg ikke hundre prosent overbevist om at absolutt alle musikere i andre sjangere ville laga salgbar ungdomspop, men jeg ser poenget ditt. Jeg ser allikevel på det som et håndverk med en helt spesifik kompetanse.

     Og, bare så det er sagt: Jeg synes også at Erik & Kriss er litt balle, assa.

     • Når jeg sier at han er «uten talent» så er det en overdrivelse, og jeg står for det. Gutten kan synge, det er ingen tvil om det. Når det er sagt er det en svært simpel vokalstil, derfor mener jeg de aller fleste artister ville klart tilsvarende. Når det kommer til det å skrive sangtekster vil jeg faktisk påstå at jeg kan bedre enn «Baby, baby, baby ohh» :p

     • Når jeg sier at han er «uten talent» så er det en overdrivelse, og jeg står for det. Gutten kan synge, det er ingen tvil om det. Når det er sagt er det en svært simpel vokalstil, derfor mener jeg de aller fleste artister ville klart tilsvarende. Når det kommer til det å skrive sangtekster vil jeg faktisk påstå at jeg kan bedre enn «Baby, baby, baby ohh» :p

 25. [...] Les mer om hatet – og kjærligheten – til Erik og Kriss her! [...]

 26. Salgstall er heldigvis ikke synonymt med kvalitet. Med Riktig markedsføring kan hvem som helst bli store. Om Erik og Kriss kommer med ny sang spiller de den på radioen(nrk mp3), samme om den suger eller ikke. På den måten er det navnet «Erik og Kriss» som skaper salgstallene, ikke musikken i seg selv!

 27. [...] Elsket av fansen, hatet av bransjen [...]

Legg igjen en kommentar