Elsker eller hater du hologram-konserter?

Elsker eller hater du hologram-konserter?

Noen vil kalle det teknologiens seier over naturen, andre kynisk likskjending: Skal vi elske eller hate at avdøde artister dukker opp på scenen som hologrammer?

Skrevet av:
Publisert 13:15 7 mai, 2012

Tradisjonen med så kalte hologram-konserter er godt etablert i Japan, der virtuelle popstjerner holder konserter i stadionformat. Den siste tida har vi også vært vitne til at avdøde artister gjenoppstår i hologram-format, og flere skal det trolig bli.

Tupac i forskjellige positurer, slik han blir framstilt av AV Consepts. Illustrasjon: NRK / AV Consepts.
Tupac i forskjellige positurer, slik han blir framstilt av AV Consepts. Illustrasjon: NRK / AV Consepts.

Tupac Shakur gjenoppstod under årets Coachellafestival. Her overrasket hip hop-produsenten Dr. Dre og rapperen Snoop Dog med å presentere avdøde Tupac på scenen i form av et hologram. Tupac Shakur rakk å bli en av verdens aller største artister, med 75 millioner solgte album, før han ble skutt og drept i 1996. Konserten under Coachellafestivalen vakte stor oppsikt og fansen lot til å både elske og hate begivenheten. Ryktene om at avdøde Tupac Shakur, i form av et 2D-hologram, skulle videre på turné rakk å bli en snakkis før Dr.Dre avkreftet det hele i et intervju backstage på samme festival.

Den smått legendariske amerikanske gruppa TLC mistet sin Lisa ”Left eye” Lopes i en bilulykke på Honduras i 2002 og skal etter sigende gjenoppstå under en turné i fem store byer i USA. Godt inspirert av holgram-typen med bilder fra Lopes´ tidligere opptredener på storskjerm.

Denne typen holgramteknikk har tidligere blitt brukt av blant annet Mariah Carrey som i fjor spilte fem i Europa konserter samtidig og Will.I.Am som under presidentvalget i 2008 ble intervjuet av BBC som hologram.

Elsker eller hater du hologram-konserter?

Si din mening i kommentarfeltet under og avgi din stemme i pollen til høyre på siden.

I panelet på Lydverket P3 tirsdag kl.20.03 finner vi DJ, blogger, musikkelsker og Øya-festivalmedarbeider Julie Forchammer, samt videojournalist og twitter-raljør Jonas Brenna.

Dette er elsk eller hat:

I over fem år har Lydverkets Elsk eller hat-panel spredd heder og galle om populærkulturelle fenomener, personer og trender fra musikkens verden.

Elsk- eller hat-panelet går av stabelen i Lydverket på tirsdager. To deltakere forteller akkurat hva de mener om temaet, og når dommens tid kommer har de som vanlig hver sin stemme, mens folket – altså deg – har én: Pollen er folkets røst!

Pollen finner du til høyre på denne siden. Der er det to alternativer; elsk og hat. Det eneste du trenger å gjøre er å bestemme deg for om ditt hjerte er isende kaldt eller glødende varmt i forhold til ukens tema.

Tags: , ,

Del "Elsker eller hater du hologram-konserter?"
 

4 kommentarer på “Elsker eller hater du hologram-konserter?”

 1. Hvis jeg må velge mellom «elsker» og «hater», går jeg nok for sistnevnte ja. Det er bare creepy, og ikke minst trist.

 2. Om artisten ikke lenger kan spille konserter fordi han faktisk er død, hvorfor ikke gjøre det på denne måten? Da har man iallefall en mulighet til å se favorittartistene sine «live». Om man ikke liker det, er det faktisk bare å holde seg hjemme.

 3. Kai sier:

  Elsker/hater – ingen tilgjengelige gråsoner?

  Så en film med MJ etter hans død.
  Det var ikke creepy.

  Dette er en kombinasjon av film og live opptreden.
  Blir artisten avbildet på scenen via 3D animasjon er det for meg helt greit.
  (3D)Artister i dag er såpass dyktige at det skal godt gjøres å se forskjell uten å ha møtt den som blir portrettert.

  Det kan være at et slikt «show» bør godkjennes av den dødes etterkommere/pårørende.
  På samme måte som de ofte har rettigheter til andre deler av vedkommendes karriere.

  Ville jeg ha sett en Live performance med Jokke og V….
  Det kunne sikkert funka, dersom det ikke var på en stor scene, men her måtte nok hans bror fått siste ord.

  Var det noen som sa «Evig ung»?
  Tror f.eks. Madonna nå kan slappe av litt, før hun må gi tapt for alderen.
  Med dette kan hun jo opptre «Live» som 30-åring igjen.

  En artist bryter gjennom 25år gammel, og avslutter karrieren 30 år senere som 25-åring.
  Teoretisk sett er det mulig med dette (latterlig enkle) systemet

 4. Lars Eilertsen sier:

  For de mer teknisk interesserte: Vet ikke hva som er tilfellet i Japan eller med den planlagte Michael Jackson -opptredenen, men Tupac var i hvert fall hverken i 3D eller et ekte hologram. Det var derimot en 2D film vist på en slags folie:
  http://arstechnica.com/science/2012/04/tupac-hologram-merely-pretty-cool-optical-illusion/

Legg igjen en kommentar