En lykkelig kjendisfamilie (f.v.): Jada Pinkett Smith, Willow Smith, Will Smith og Jaden Smith. (Foto: Jens Kalaene, Scanpix)

En lykkelig kjendisfamilie (f.v.): Jada Pinkett Smith, Willow Smith, Will Smith og Jaden Smith. (Foto: Jens Kalaene, Scanpix)

Elsker eller hater du…

…at barn av artister selv blir artister? Vi tar debatten.

Skrevet av:
Publisert 18:58 11 oktober, 2010

Den siste tida har de dukket opp én etter én; artistavkom som lanserer sine egne musikalske prosjekter.

Selveste Stings datter Coco Sumner slapp forrige uke albumdebuten The Constant under navnet I Blame Coco, mens dattera til Will og Jada Pinkett Smith, knapt 10 år gamle Willow, allerede har millioner av YouTube-visninger av den ferske singelen «Whip My Hair». Jaggu er hun ikke signert til Jay-Zs plateselskap Roc Nation, óg.

Rapperen Droop-E har også stamtavla i orden, og i motsetning til nevnte Coco Sumner opptrer han gjerne sammen med faren E-40:

Her hjemme har Morten Harkets datter Tomine i en alder av 17 rukket både å opptre i to Annie-musikaler og å delta i Melodi Grand Prix. Andre eksempler på arten er Siri Nilsen, barn av hele Norges Lillebjørn, og selvsagt A1-superstjerna Christian Ingebrigtsen, som stammer fra den noe mer lokale Norsktoppen-stjerna Stein.

Men er disse familieforbindelsene egentlig av det gode eller det onde? Er grunnen til at junior-artistene får vise seg fram med sin musikk at de har arvet talent, blitt ekstraordinært godt flasket opp, eller bare rett og slett at foreldrene deres er kjendiser? Og slipper de egentlig billigere unna enn andre musikere – eller blir de tvert i mot strengere bedømt?

Lydverkets Elsk eller hat-panel tar debatten på radio tirsdag kveld, og det med ingen ringere enn Ingebrigtsen jr. selv som orakel!

Men for å avgjøre én gang for alle hva som er fasiten trenger vi din hjelp. Elsker eller hater du at artistbarn selv blir artister? Stemmen din avgir du i pollen til høyre på sida.

Her er flere eksempler for å hjelpe deg på vei mot avgjørelsen:

Austin Dickinson går for tiden i fotsporene til sin far, Iron Maiden-vokalist Bruce, i metalcore-bandet Rise To Remain. Bandets første studioalbum kommer neste år.

Noen barn/forelder-par er rett og slett klassisk musikkhistorie, og blant dem er definitivt Frank og Nancy Sinatra.

For ikke å snakke om Natalie og faren Nat King Cole (mora Maria sang dessuten med Duke Ellington Orchestra).

Også i nyere tid har flere artistbarn etablert seg med solide karrierer – Bob Dylans sønn Jakob (både solo og med bandet The Wallflowers), Norah Jones (datter av hippie-hipsteren Ravi Shankar) og Jeff Buckley (som i likhet med faren Tim døde tragisk i ung alder) er alle eksempler på det.

Noen familier er de reneste artistmaskiner, og produserer musikere på rekke og rad. Begge John Lennons sønner – Julian og Sean – er artister, i likhet med Rufus og Martha Wainwright, barn av Loudon Wainwright III og Kate McGarrigle. Bob Marley topper likevel lista, med både Ziggy, Stephen, Julian, Ky-Mani og Damian som plateutgivende sønner.

Når musikkfamiliene slår sine pjalter sammen, blir det virkelig fart i sakene: Gruppa Wilson Phillips består av Brian Wilsons døtre Carnie og Wendy, i tillegg til Chynna Phillips – datter av John og Michelle Phillips fra The Mamas & The Papas.

Eddie Van Halen rekrutterte i 2006 like greit sønnen Wolfgang til bandet han og broren hadde startet nesten 35 år tidligere.

Det er likevel ikke alltid artistforeldre er noen garanti for tilsvarende berømthet – det kan nok både Dweezil Zappa, Adam Cohen og Zak Starkey (jepp, Beatles-Ringos sønn) skrive under på. Heller ikke Hank III kan sies å være like kjent som sin country-legende av en bestefar, Hank Williams – men særpreg, det har han:

Og visste du kanskje at sønnen til Ole Paus har hatt verdensrekorden i antall spilte toner i minuttet på gitar?

Men det er selvsagt ikke bare berømmelse som teller. Jazzbassisten Charlie Hadens sønn Josh har for eksempel gitt ut flere kritikerroste plater med sitt band Spain. Og alternativfavoritten Bobby Bare Jr. ser vi her i en svært tidlig duett med sin far:

En bonus til sist: To artistbarn i én smekk! Michael Jackson hylles på fjorårets Nobelpriskonsert, med opptredener fra både Willow Smith og Christian Ingebrigtsen.

Om Elsk eller hat:
I over fem år har Lydverkets Elsk eller hat-panel spredd heder og galle om populærkulturelle fenomener, personer og trender fra musikkens verden.

Elsk- eller hat-panelet går av stabelen i Lydverket på tirsdager. To deltakere forteller akkurat hva de mener om temaet, og når dommens tid kommer har de som vanlig hver sin stemme, mens folket – altså deg – har én: Pollen er folkets røst! I tillegg henter vi hver uke inn et orakel, som kan gi oss ekstra innsikt i det aktuelle temaet.

Pollen finner du til høyre på denne siden. Der er det to alternativer; elsk og hat. Det eneste du trenger å gjøre er å bestemme deg for om ditt hjerte er isende kaldt eller glødende varmt i forhold til ukens tema.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Elsker eller hater du…"
 

6 kommentarer på “Elsker eller hater du…”

 1. dans sier:

  -Zak Starkeys historie er jo fenomenal! Tenk å bli opplært av «onkel» Keith Moon for så å ta over plassen hans! Wow!!
  -Hank den tredje har ti ganger større baller enn bestefar og rocker som om han er satans sønn.
  -Ellers så er jo Lemmy potensiell far til alle rockere under 30 år, det kommer bare an på om hvor morra di egentlig var i gjerningsøyeblikket! Er man riktig uheldig så er Gene Simmons befrukteren…

 2. Deezy E sier:

  Ikke veldig begeistra for fenomenet, i alle fall ikke når det er snakk om små kids (jfr. Smith), men må gi props til Droop-E. Dropp rap’en da, bare lag beats til farrdin og Keak isteden.

 3. Tommy sier:

  generelt skeptisk. Noen av dem er kanskje flinke men hadde de vært vanlige dødelige hadde ikke mange giddet å bry seg om dem.

 4. areatha sier:

  Hva med Lisa Marie Presley? Hun har ikke gjort det så aller verst sjøl. Men skal litt til å toppe selveste Kongen, da.

 5. Morten sier:

  Jeg elsker fordi ungene som blir artister er ofte veldig bra!

 6. [...] Se og hør en rekke barn av artister som ble artister her [...]

Legg igjen en kommentar