Don Henley og Glenn Frey på scenen sammen med restan av Eagles i 2008. Foto: Scanpix/AFP.

Don Henley og Glenn Frey på scenen sammen med restan av Eagles i 2008. Foto: Scanpix/AFP.

Eagles for millioner

Mandag står et av verdens mestselgende band på scenen i Frognerbadet.

Skrevet av:
Publisert 14:36 12 juni, 2011

Få andre band i musikkhistorien har solgt like mange plater som Eagles. Gjennom en karriere som snart strekker seg over 40 år har Eagles hatt fem singler på førsteplass, åtte singler på topp 20- eller topp 10-plasseringer, bare i USA.

Eagles har også hatt 6 album på førsteplass. Vi snakker om et av verdens mestselgende band gjennom tidene.

Ganske ufattelig
Eagles: Their greatest hits. Foto: Albumcover.

Et av tidenes mest solgte album: Eagles' Their greatest hits. Foto: Albumcover.

Their Greatest Hits har solgt svimlende 29 millioner bare i USA, kun Michael Jackson og Thriller puster i samme liga som det.

Legger du så til 13 millioner offisielt solgte plater i resten av verden – av samme album, kommer du til 42 millioner solgte eksemplarer av kun én av platene deres. Det er rett og slett ganske ufattelig å tenke på.

Forestill deg at du legger alle solgte Eagles-album ut etter hverandre. Hvor mye av jordas overflate ville det dekke? Til sammen har Eagles solgt 120 millioner i USA og 100 millioner i resten av verden. 220 svimlende millioner solgte album!

I disse digitale streaming- og nedlastningstider er det helt absurd å tenke på at band en gang i tiden kunne selge så mye fysisk produkt over disk, som det Eagles har gjort.

Den gamle skolen

Men så er jo Eagles også et band av den gamle skolen, der de kom ut av det Californiske rockemiljøet, tidlig på 70-tallet og singer- songwritermiljøet i Hollywood, med klubben Troubadour som nervesentral.

Dette var alle musikere, kunstnere, bohemer, frikere, hangouts og hustleres myteomspunnede dal på 60- og 70-tallet…

Troubadour er behagelig plassert i West Hollywood, ved Santa Monica Boulevard, med enkel ankomst for rockenobilitetene som hang der og spilte der på 70-tallet, ikke langt fra actionfylte Sunset Strip og klubber som Whiskey A-Go Go, Roxy og Rainbow Bar & Grill (den litt hardere rockemafiaens valg på samme tid) sammen med Rodney Bingenheimer´s English Disco.

Ned den andre veien fra Troubadour kommer du til Melrose Avenue, Beverly Hills og Rodeo Drive, som er for filmstjerner og de virkelig rike. Litt lenger, men fortsatt en kort (i amerikansk målestokk) kjøretur i den andre retningen, finner du Laurel Canyon. Dette var alle musikere, kunstnere, bohemer, frikere, hangouts og hustleres myteomspunnede dal på 60- og 70-tallet. Laurel Canyon var hjem for alle alternative og steinrike eller lutfattige rockeartister på den tiden. Det var i denne kreative og pulserende sonen at Eagles fant sammen og utviklet seg til å bli et av verdens mestselgende band.

I tillegg til alle musikere og stjerner som var i Hollywood på den tiden, var musikkbransjen godt representert der. Mange av de store plateselskapene hadde kontorer i Hollywood, også flere management, promo- og bookingbyråer. Hollywood var stedet å få til en musikalsk karriere. Mange prøvde – men få lyktes. Eagles lyktes med stødige ambisjoner, musikalsk talent, flaks (som man må ha) og smart markedsføring.

Sang bra og skrev låter
Eagles: Eagles. Foto: Albumcover.

Debutalbumet Eagles. Foto: Albumcover.

Eagles bestod i starten av Glenn Frey på gitar, Don Henley på trommer, Bernie Leadon på gitar og Randy Meisner på bass. Deres store styrke var det faktum at alle i gruppa sang bra og skrev låter. De fikk også hjelp av gode låtskrivervenner i Hollywood, som Jackson Browne og J. D. Souther. Don Felder ble med som gitarist i 1974 på plata «On the Border» – fram til 1980 og igjen fra 1994 til 2001, da han fikk sparken og saksøkte resten av gruppas medlemmer (men det får bli en annen historie).

Eagles albumdebuterte i juni 1972 med Eagles som nådde 22. plass på listene og ble en suksess som etter hvert solgte til platina i USA. Fra 1975 går det jevnt oppover kommersielt, og etter fjerdealbumet One of these nights er hver nye studioplate listetopper. Også liveplatene nådde førsteplasser i USA.

Eagles i 1977. Foto: Scanpix/AP Photo.

Eagles i 1977. Fra venstre: Don Henly, Joe Walsh, Randy Meisner, Glenn Frey og Don Felder. Foto: Scanpix/AP Photo.

Mellom 1975 og 1977 sluttet originalgitarist Bernie Leadon og bassist Randy Meisner. Inn kom den karismatiske gitaristen Joe Walsh, en mann med egen karriere; først med trioen James Gang sent på 60- og tidlig på 70-tallet, for så å ha en egen suksessrik solokarriere i USA.

Han fikk også en parallell og ganske suksessfull solokarriere igjennom alle Eagles-årene.

Joe Walsh
Eagles: Hotel California. Foto: Albumcover.

70-tallsestetikkens siste hurra for amerikansk rock: Eagles' Hotel California. Foto: Albumcover.

Joe Walsh ble med i Eagles akkurat tidsnok til den monsterselgende og nå legendariske klassikeren «Hotel California» fra albumet med samme navn som kom ut i 1976 – 60-talls estetikkens siste hurra for amerikansk rock. 1976 var nemlig året punken kom fra England. Det hele henger sammen på et mystisk vis.

Bassist Timothy B. Schmit kom inn i 1977. Da hadde de andre Eagles-medlemmene kjørt seg fast i en sky av kokain, drinker, penger og dekadent kaos og tok en pause i 1980.

De hentet opp tråden igjen i 1994 med livealbumet Hell Freezes Over som inneholdt fire studiolåter og gikk rett inn på førsteplass (som vanlig) på den amerikanske albumlista.

Long road out of Eden

Selv om bandet delvis har vært aktive på livefronten siden 1994 og raket inn masse penger med turneene sine, var det ikke før i 2007 at de igjen kom med et studioalbum. Det første siden 1979. De ga ut Long road out of Eden, og gikk (du gjettet det…) rett inn på førsteplass på den amerikanske albumlista.

Se videoen til «Busy Being Fabulous»:
Busy Being Fabulous

Eagles | Myspace Music Videos

Dette er status i Eaglesleiren 2011, når de nå legger ut på nok en innbringende turné.

Eagles idag er Glenn Frey, Don Henley, Joe Walsh og Timothy B. Schmit, som har spilt sammen i snart 35 år. Don Henley og Glenn Frey har jobbet sammen i over 40 år, så det er mye levd rockeliv i bagasjen når disse herrene entrer scenen.

Heldigvis er ikke kvalmende suksess og 220 milioner solgte plater i Eagles verden et aber for mange gode, klassiske låter som vi skal få høre flere av i Frognerbadet mandag. La oss håpe på et glimt av California i form av litt sol og varme, ja rett og slett en herlig Californisk rockaften på Norwegian Wood!

Her er mine topp 5 Eagles låter:

  1. Take it easy
  2. Train leaves here this morning
  3. Doolin´Dalton/Outlaw man
  4. Bitter Creek
  5. Hotel California

Tags: ,

Del "Eagles for millioner"
 

3 kommentarer på “Eagles for millioner”

  1. øyvindp sier:

    Og alle eagles elskere gleder seg. Fantastisk med en repetisjon av en fantastisk musikk historie. Berømer Nrk for et profesjonelt opplegg rundt Nw og musikk og kultur generelt. Dere er faktisk verdt hver en eneste nrk krone. Hørte dere det:-)

  2. [...] Les også: Eagles for millioner [...]

  3. Steve pick sier:

    The Eagles har ikke solgt 120 mill album i Usa, de har heller ikke solgt

    100 millioner album utenfor Usa.

Legg igjen en kommentar